Andrej Babiš nebyl poražen, dnes se definitivně porazil sám

23. 01. 2023 1:32:30
Nevěřím, že po dnešním televizním duelu na ČT může Andreje Babiše volit nadpoloviční většina našich občanů. Nevěřím, že to bude 40 %, nevěřím ani, že to bude 30%. Babiš se dnes nestřelil do nohy, ale rovnou do hlavy.

Pokud vám přišlo dnešní vystoupení Andreje Babiše v duelu ČT jako vystoupení mentálně zdravého a pro nejvyšší ústavní funkci způsobilého člověka, podívejte se na něj znovu a domyslete, jak se Babiš v této konfrontaci choval, jak odpovídal a co byl schopen říci.

Při vší úctě k lidem, kteří Andreje Babiše volili - nikoli však při úctě k němu samotnému - musím konstatovat, že v této diskusi se v podobě bývalého premiéra a současného poslance prezentoval buď duševně nemocný člověk, nebo člověk, který snad v nějaké zoufalosti či amoku pozbyl schopnost vést rozhovor, odpovídat na položené otázky a který počal vyjadřovat stanoviska v takové verbální podobě, a bohužel i v takové věcné podobě, že jsem jednu chvíli přemýšlel, není-li to celé nějaká mystifikace.

Slyšeli jsme dokola opakované lži, polopravdy, spekulace a naprosto neospravedlnitelné útoky. Neslyšeli jsme na rozdíl od protikandidáta téměř žádnou věcnou odpověď na položenou otázku. Mohli jsme si také vyslechnout absurdní výzvu, aby jeho soupeř odstoupil z kandidatury, a v neposlední řadě jsme slyšeli výrok, který bude zítra citován nejen v našich, ale ve většině evropských médií. Výrok, o kterém bych si nemyslel, že může jakýkoli český politik a snad ani svéprávný občan vyslovit.

Andrej Babiš opakovaně na opakovaně položenou otázku ohledně hypotetického napadení spojenecké země (bylo jmenováno Polsko a Pobaltské státy) zopakoval, že by byl proti vyslání naší armády v rámci aliance na její obranu. Jinými slovy popřel smysl NATO a našeho členství v něm. Popřel naprosto neoddiskutovatelný princip, na kterém je založeno od počátku věků vojenské spojenectví a v neposlední řadě by asi považoval za správné a logické, že by v případě napadení naší země nám spojenci nepomohli, a to patrně s „humanistickým“ odůvodněním, že nechtějí své chlapce posílat do války, která se jich netýká.

Obhájci Andreje Babiše budou tento výrok relativizovat jako emotivní reakci na hypotetickou situaci, jako jinak myšlenou odpověď apod. Možná také někoho napadne, že to byla od moderátora vlastně špatně položená otázka. Omyl. Většina otázek na prezidentského kandidáta musí být logicky položena podmiňovacím způsobem, tedy: „Co byste jako prezident udělal, kdyby...“ Na rozdíl od generála Pavla se Andrej Babiš cíleně vyhýbal takovým odpovědím a místo nich jen blábolil, lhal a osočoval svého soupeře. Martin Řezníček vedl dle mého soudu duel zcela profesionálně, a navíc, patrně na základě ihned deklarované podjatosti ČT, nechal Babiše mluvit i tehdy, kdy mu měl dle všech obecných pravidel slovo odebrat.

Za sebe musím říci, že si nepřeji, prolhaného, zbabělého, nemužného a nedůstojně se chovajícího prezidenta, a to rozhodně ne jako skalní fanoušek Petra Pavla. V této situaci bych volil kteréhokoli z původních prezidentských kandidátů, snad jen vyjma pana Bašty. Jsem přesvědčen, že dnes večer Andrej Babiš svůj boj o Hrad definitivně prohrál. Věřím, že by ho prohrál, i kdyby v tomto, ani v žádném jiném duelu nevystoupil, ale dnes dal sám sobě „ránu z milosti“. Zopakuji, že nevěřím, že by si nějaká významná část českých občanů takovéhoto prezidenta přála. A pokud se mýlím..., tak Pánbůh s námi...

Autor: Jiří Turner | pondělí 23.1.2023 1:32 | karma článku: 47.06 | přečteno: 13239x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10647 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.20 | Přečteno: 276 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 686 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 403 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...