Odlišné pohledy na kauzu Dominika Feriho

16. 02. 2023 10:24:40
Někdo se asi nemůže dočkat, až Feriho povedou v klepetech ze soudní síně rovnou na Pankrác. Bude dobře, když se tak stane v případě prokázání jeho viny. Soud se však nemůže rozhodovat na základě společenské poptávky.

Po přečtení některých komentářů (třeba zde či zde) k právě probíhající kauze bývalého poslance je patrné, že se na pomyslném pranýři neocitá jen obviněný, ale společenské vnímání sexuálního násilí páchaného na ženách, machismus, maskulinismus a patrně i právní systém, který stvořili muži, a proto prý i v těchto případech straní mužům. Na lavici obžalovaného tak s Ferim symbolicky usedá každý sexuální predátor, potažmo ten, kdo je takto vnímán. Nicméně soud nezasedá proto, aby posuzoval něčí morálku, ani proto, aby napravoval společenské jevy, včetně těch patologických. Soud má rozhodnout, zdali Feri spáchal trestný čin.

Kauzy, jako je i ta Dominika Feriho, jsou komplikované, a to nejen právně a společensky, ale i privátně, protože logicky zjitřují emoce žen, a to nejen těch údajně poškozených, ale i všech, které se staly obětí sexuálního násilí, stejně jako těch žen i mužů, kteří s obětmi sexuálního násilí cítí. Kriticky je vnímáno i chování obviněného, který jako by se sám záměrně pasoval do role arogantního machisty, toxického maskulinisty a sexuálního predátora. To ale samo o sobě neznamená, že někoho znásilnil.

Právní problémovost sexuálních deliktů, včetně prohřešků morálních a profesionálních (ve smyslu zneužívání postavení lékaře, učitele, šéfa apod.) spočívá v tom, že často stojí tvrzení proti tvrzení, přičemž je to umocněno tím, když vyšetřování počne s odstupem měsíců či let, kdy už často není možné zajistit jakékoli důkazy. Tato skutečnost pak může svádět k názoru, že soudy nerozhodují spravedlivě, že jednání mužů bagatelizují a mužům straní.

Realita je však taková, že i v těchto případech musí platit pravidlo in dubio pro reo, tedy že pochybnosti jdou vždy ve prospěch obžalovaného. Jednoduše řečeno, nelze někoho odsoudit na dlouhé roky vězení jen na základě toho, že je ten s odstupem několika let označen za pachatele znásilnění. S tímto logicky souvisí, že tato obvinění, stejně jako jsou těžko dokazovatelná, tak jsou i velmi snadno zneužitelná.

Uvědomme si, že křivá obvinění tohoto druhu ať už učiněná z jakéhokoli důvodu, mohou dotyčnému úplně zničit život. Třeba obvinění ze zneužití dotace není překážkou ani pro kandidaturu na prezidenta (že nebylo dotyčnému prokázáno spáchání trestného činu, je něco jiného, ten podvod se reálně stal), kdežto obviněni ze znásilnění znamená společenskou a třeba v případě politika i politickou likvidaci. Snadno lze pak spekulovat, jestli tento důsledek nemůže být i příčinou. Veřejně činný a známý člověk je v jistém ohledu vždy zranitelnější. Na druhou stranu by však takový člověk měl být i určitým vzorem, což se o Ferim v tomto ohledu asi říci nedá.

Z některých reakcí to vypadá tak, že na světě jsou jen dva druhy žen: jedny týrané a zneužívané jsou a druhé to čeká. Poněkud se zapomíná, že také – nekorektně řečeno – existují i mrchy. V tomto duchu je třeba též říci, že po světě nechodí jen domácí tyrani, sexuální predátoři a zvrhlíci, ale i docela normální, slušní muži, kteří z těmi výše uvedenými nechtějí být strkáni do jednoho pytle jen proto, že jsou více či méně ješitní či sebestřední, což sice nebývá hezké, ale nemá to nic společného s tím, o čem je řeč. V tomto ohledu mohu brát ony reakce docela osobně, protože jsem se nikdy žádného druhu násilí na žádné ženě nedopustil a hluboce pohrdám těmi, kteří byť jen v morální rovině takto selhali.

V tomto ohledu je také třeba si uvědomit, že to, co je dnes částí veřejnosti vnímáno jako společenská norma, nebylo společenskou normou vždy, a to nemyslím dobu kamennou, ale třeba dobu mého mládí. Společenský status ženy, i její role v rodině, v partnerském vztahu i v různých společenských situacích se změnila poměrně překotně, a je třeba vnímat, že k této změně nedošlo paušálně. Jsou asi dost velké rozdíly v různých sociálních i etnických komunitách, jinak je to ve velkých městech a jinak „daleko od Prahy“, čímž nechci tvrdit, že na vsi žijí jen machisté, ale jakési patriarchální „atavismy“ lze vysledovat poměrně snadno. Uvádím to jen proto, že řešení této skutečnosti je výrazně složitější, než jen umělé vytvoření nějaké normy a kriminalizace toho, co je za ní. Podotýkám jen, že pochopitelně nemám na mysli znásilnění a sexuální agresi, ale ony machistické projevy.

Když jsem v „kauze Feri“ veřejně dostupné informace zběžně procházel, logicky jsem dospěl k nějakému vlastnímu názoru. Ten ovšem nebudu jakkoli prezentovat, protože je to naprosto nepatřičné a také zcela zbytečné. Je docela možné, že ani soudci, ačkoli si své vlastní, profesionálně fundované stanovisko vytvoří, nebudou na jeho základě moci vynést rozsudek. To je sdělení pro ty, kteří se těší na to, jak povedou Feriho v klepetech ze soudní síně rovnou na Pankrác. Bude dobře, když se tak stane v případě prokázání viny, ale nebuďme prosím zklamaní, když se tak nestane proto, že mu vina prokázána nebude. Soud v civilizované zemi nemůže mít charakter čarodějnického procesu.

Na závěr je nutné konstatovat, že v této oblasti existuje nespočet patogenních společenských jevů. V problematice domácího násilí stále vidíme jen malou, pomyslnou nadvodní část ledovce, problémem je sexuální zneužívání a obtěžování dětí, kterého se častěji než nemocní pedofilové dopouští různí zvrhlíci, důsledkem různých sociálních problémů je dětská prostituce apod. Nechci vůbec tvrdit, že je proto marginálií sexuální obtěžování, natož pak sexuální agrese, ale pro všechny tyto delikty platí, že chce-li někdo, aby to bylo řešeno a hlavně vyřešeno, je nutné to okamžitě nahlásit.

Z mediální prezentace i z osobní zkušenosti rozumím důvodům, proč se poškozené ženy třeba až po letech připojí k „hromadnému obvinění“, nicméně tento počin se může ukázat jako zbytečný, a navíc v případě zproštění viny obviněného i jako frustrující. Navíc si musí přiznat, že díky jejich „nedostatku“ statečnosti mohlo být ublíženo mnoha jiným ženám. Nemohu v tomto ohledu moralizovat, poučovat, nechci ničí obvinění zpochybňovat, ale ani nikoho předem odsuzovat. Byť má tento případ značný emocionální i mediální potenciál a velký společenský přesah, musí to být, a doufám, že to také bude jen racionální právní kauza. Jinak to možné není.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dominik-feri-kauza-znasilneni-obvineni-nasili-soud-obet.A230215_155605_domaci_lisv

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 16.2.2023 10:24 | karma článku: 40.32 | přečteno: 10458x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10640 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 18.20 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.98 | Přečteno: 722 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.48 | Přečteno: 196 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 161 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 235 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...