Když Čecháčka vylekáte, bude mít IQ lamy

25. 02. 2023 7:06:46
Proč ten Havlíček běduje, že za patnáct let nebudou mít našinci na elektroauto, když už loni pošli hlady, v prosinci pomrzli, po volbách narukovali a padli na „východní frontě“, byty jim sebrali Ukrajinci a teď bez léků živoří.

Stávám se už poněkud alergickým na používání slov „katastrofa“ či „tragédie“ třeba v souvislosti s cenou vejce, která vystoupala ze 3 korun na korun 6. Tragédií totiž je, když vám kvůli imbecilním sousedům dopadne na dům raketa nebo když se jiný dům zhroutí a pohřbí tam vaši rodinu, a to díky vrtochům přírody a státem podporovanému lajdáctví stavitelů.

Nechci samoúčelně provokovat, ale koho poškodí na zdraví a životní úrovni, když počne konzumovat poloviční množství vajec. Když už jsem zabrousil do zdražování potravin, tak jsem přesvědčen že ono zdražení může většina z nás eliminovat tím, že počne nakupovat a tím i konzumovat uvážlivě, když nebudeme plýtvat, přežírat se a vymýšlet pitomosti. Ne z televize, ale z reálného života známe lidi, kteří všude naříkají, že nemají ani na jídlo pro děti, ale kouří, pijí a krášlí si tělo stále novými kérkami.

Zdražení plynu, elektřiny i pohonných hmot nás sice potrápilo (a mnohé stále trápí), ale nejenže nenastal žádný kolaps, ale i extrémní ceny se pomalu vrací do normálních dimenzí, přičemž třeba benzín už na „předválečné“ ceně je. Tato krize nás naučila šetřit, hledat a využívat alternativní zdroje a přemýšlet o věcech, které jsme brali jako samozřejmost.

Konečně i mír jsme (sám nejsem výjimkou) vnímali jako tu samozřejmost. No, není to tak, nicméně faktický dopad války na naše životy je v zásadě nicotný. Ovšem když nás budou média měsíce a měsíce masírovat těmi našimi „katastrofami“ a „tragédiemi“, časem tomu uvěříme, a to i přesto, že nic takového sami neprožíváme. Krom toho je u nás funkční sociální systém, který nenechá padnout občana, který se ne vlastní vinou (ale i často vlastní vinou) dostane do složité životní situace.

Kolik lidí z těch, kteří figurují ve statistikách na hranici chudoby, si to zavinilo samo? Podíváme-li se na počty exekucí, je najednou ledacos jasné. Více jak třicet let žijeme v systému, o kterém bylo od začátku jasné, že to nebude zaopatřovací ústav. Dnes jdou do důchodu lidé, kterým bylo v listopadu 1989 třicet. Kdo si v rámci nějakého systémového i nesystémového nástroje šetřil byť jen pitomou pětistovku, jde do důchodu ze solidní „vatou“. Kdo si ve stejném období nasekal dluhy, tak si i při jen dočasném zdražení elektřiny zoufá.

Když se nějaký blb vydá v teniskách přes zákaz na procházku do lavinového svahu, jde ho hledat padesát lidí a přiletí pro něho vrtulník, a to pro všechny občany ČR zcela zadarmo. Stejně tak každý, kdo si zhuntuje zdraví chlastem, cigárama, fetem i příšernou životosprávou, má zcela grátis lékařskou péči, a to v rámci solidarity na úkor toho, kdo zachází se svým zdravím zodpovědněji.

Nevynecháme jedinou příležitost ke stížnostem na stav zdravotnictví a sociálních služeb, aniž bychom si uvědomovali, v jakém luxusu žijeme. I v mnohých vyspělých a bohatých státech je situace výrazně složitější. Není vůbec nic špatného na kritice jakýchkoli neřádů, chyb, nedokonalostí a lumpáren, ale je asi dobré to dělat s vědomím, že pořád dost dobrý.

Jsem naprosto přesvědčen, že nejen důsledkem, ale i příčinou mnohých problémů je přestrašenost, hysterie a panika. Například byl nedávno všemi „hlásiči“ vyhlášen „katastrofální“ nedostatek léků, pročež se začali vyděšenci předzásobovat snad i léky na horečku dengue. Nedej bože, že by si ji v tu chvíli někdo z Afriky přivezl. O hysterii v ekonomice pak snad ani nemá cenu psát, ta je součástí asi většiny neblahých ekonomických jevů.

Aktuálně bědujeme, že by se měla v roce 2035 přestat vyrábět auta se spalovacím motorem. Vzhledem k tomu, že zhruba za 30 let počnou zásadně docházet zásoby ropy (zcela dojdou cca za 50 let), tak to není žádný kontroverzní plán, ale, pokud chceme dále provozovat individuální dopravu, jen holá nutnost. Jednou pochopitelně dojdou i jiné zdroje (uran, stříbro do solárních panelů a lithium do baterií), ale lidstvo bude mít ještě nějaký čas nalézt řešení.

V této souvislosti je asi dobré se zamyslet, jak je i v tomto ohledu absurdní válka a s ní spojené zbrojení, které odčerpává gigantické množství zdrojů, které by měly být využity k mírovým účelům. Svět si neumí poradit ani s jedním šíleným fanatikem, jako lidstvo, což je jen soubor mnoha jedinců, se zabýváme úplnými nesmysly, přičemž řešení zásadních problémů nám protéká mezi prsty.

Kdybych se měl závěrem pokusit tyto své poněkud nesourodé myšlenky spojit a dát jim určitou pointu, vyznělo by to jako taková banální fráze. Něco ve smyslu: žít odpovědně k sobě samému i ke svému okolí a prostředí, místo nářků se radovat z toho, co nám stále obecně komfortní život přináší a nějakým, třeba jen nepatrným způsobem se starat o ty, kdo takové štěstí z různých důvodů nemají.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2019/cislo-10/jak-dlouho-lidstvu-vydrzi-soucasne-energeticke-zdroje.html

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stinova-vlada-ano-snemovna-havlicek-schillerova.A230209_095138_domaci_kop

https://ceske-lesy.cz/kolik-vas-bude-stat-zasah-horske-sluzby-v-cr-a-v-zahranici/

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/5105689/psychologie-prokecavani-se-do-recese-a-inflacni-hysterie-medii.html

Autor: Jiří Turner | sobota 25.2.2023 7:06 | karma článku: 33.56 | přečteno: 1268x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.03 | Přečteno: 634 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.87 | Přečteno: 2203 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 300 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...