Ještě něco na téma “plácání"

Televize, zpravodajské portály a noviny si s gustem prostřednictvím svých redaktorů, komentátorů i “expertů” přiložily polínko na hranici, na které je upalován vojenský lékař, který měl sexuálně obtěžovat korejskou hygieničku.

A pozadu nezůstali ani amatérští mravokárci. Dovolil jsem si záhy po zveřejnění příslušné zprávy televizí Prima poněkud tento incident zlehčit. Reagoval jsem jen na dle mého soudu poněkud zbytečnou hysterii, nechtěl jsem omlouvat natož schvalovat čin, kterého se měl účastník delegace dopustit, nicméně už v tu chvíli mi bylo poněkud divné, že celá ta mediální štvanice se zakládá na zcela vágní, a ne zcela potvrzené informaci, která odkudsi prosákla. 

Přestože není zcela objektivně doložené (a třeba ani nebude), co se na palubě letadla přesně odehrálo, nabízí se vedle verze, že “opilý účastník české delegace, vojenský lékař v hodnosti podplukovníka v opilosti sexuálně obtěžoval (či přímo napadl) korejskou hygieničku”, také verze, že zmíněný doktor, který vlastně ani nebyl součástí delegace, se ve zcela střízlivém stavu v jakémsi nastalém zmatku na palubě nějak nešťastně a nechtěně dotyčné dámy dotkl. V tomto smyslu se totiž vyjadřuje pět očitých svědků, kteří již své stanovisko odeslali příslušným orgánům. 

Takže tu náhle máme místo ožralého českého zvrhlíka, který způsobil mezinárodní ostudu a diplomatický skandál, také verzi, že jakási jihokorejská aktivistka hnutí Me Too, která třeba spatřuje jako sexuální agresi i upřený mužský pohled na obnažené dámské kotníky, obvinila z napadení zcela nevinného člověka, který se jí zcela bezděčně otřel o zadnici. Asi nikdo neumí v tuto chvíli potvrdit ani vyvrátit jednu z nabízených možností, či jakoukoli jinou, někde mezi krajnostmi stojící eventualitu, ale minimálně je namístě zdrženlivost. A možná je i načase se dotazovat, na základě čeho je český občan v Koreji zadržován. Jestli je to jen na základě udání té hygieničky, která údajně v okamžiku incidentu vůbec nijak nereagovala, vypadá to jako skandál úplně jiného druhu. 

A když už jsme u té zdrženlivosti, doufám, že všichni ti, kteří tak promptně do této záležitosti strčili své nosánky, se už za ně intenzivně drží. Za všechny bych jmenoval “inkvizitora” TV Prima Cyrila SvoboduLucii Stuchlíkovou ze Seznamu či Jihokorejku Han Seo-hwa, která redakci CNN Prima NEWS sdělila, cituji, “že by toho chlípníka na místě zkopala”. A za něco by se mohli klidně chytit i ti, kteří výše zmíněným plivali na brus v různých komentářích, třeba i zde na blogu. Chápu sice novinářskou touhu, přinést jako první senzační zprávu, a chápu i bojovníky proti sexuálnímu násilí a obtěžování, ale byl bych na jejich místě s radikálními soudy a odsudky poněkud opatrnější, a to mimo jiné i proto, aby, až budou informovat o potvrzeném incidentu a také moralizovat oprávněně, abychom je mohli brát vážně. Ono se totiž hnutí Me Too, jehož ideu osobně považuji obecně za dobrou, v očích mnohých zdiskreditovalo podobnými případy, jakým se počíná jevit právě tento. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pondělí 17.4.2023 14:50 | karma článku: 22,89 | přečteno: 574x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,58

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,58