Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko proti vládě

V dubnu naše milé „Česko“ demonstrovalo proti bídě, tento víkend si to chce vyřídit s vládou. Za reprezentanty Česka se prohlásili pan Rajchl, paní Zwyrtek Hamplová a bloger Vidlák, ale kdo je tím Českem v podobě anonymního davu?

Vyjádřit názor formou pokojné a řádně ohlášené demonstrace je počin zcela legální a demokratický, zarážející je pouze to, že se nějaká skupina organizovaná výše zmíněnými lidmi nazývá Českem. Doposud jsem si myslel, že ono „Česko“ je pouze poněkud nešťastným označením státního útvaru zvaného Česká republika. Jelikož Česká republika asi nemůže sama o sobě na Václavské náměstí přijít, dá se usuzovat, že tím jsou míněni její reprezentanti. Dovolím si rozporovat skutečnost, že tím skutečným Českem jsou lúzři (čímž mám na mysli lidi, kteří potřebují najít viníky svých neúspěchů, frustrací, dluhů a zpackaných životů), komouši (čímž myslím staré bolševiky, stejně jako mladou krajní levici), náckové (čímž mám na mysli krajní pravici, která někdy bývá od krajní levice téměř k nerozeznání), funkční negramoti (což je odborné  a sociologicky doložitelné označení pro cca 15% občanů mimo jiné neschopných si vytvořit vlastní názor) a pestrá směsice různě indoktrinovaných, zmanipulovaných a zfanatizovaných jedinců. Tím Českem nejsou ani vyčůránci, kteří díky souběhu různorodých problémů státu vycítili příležitost se skrze nespokojený lid politicky a možná i ekonomicky etablovat. Ne, nebavíme se o Česku, ale o specifické skupině obyvatel, které schopný vůdce dokáže zmobilizovat.

Na výzvě a všech propagačních materiálech souvisejících s demonstrací dominuje na pozadí české trikolory slovo „DEMISE“, která se má logicky vztahovat k vládě. K vládě, která vzešla ze svobodných a demokratických voleb, a která vzniká i zaniká v souladu s ústavními zákony, a proto ji v civilizovaném světě neustanovuje ani nesvrhává ulice.  V textu výzvy je pak řada různých požadavků, některé jsou zcela absurdní, jiné mají určitou relevanci a opodstatnění. Mnoho z nich má také veskrze odborný charakter a mě by tak docela zajímalo, který z minulých a budoucích účastníků těchto demonstrací se alespoň rámcově umí v příslušné problematice orientovat. Kdo tedy zmíněné požadavky koncipoval a kdo je na základě jakého mandátu předkládá? Navíc není vůbec jasné, na základě čeho jsou vzneseny, neboť typickým znakem požadavků je to, že není žádným způsobem zdokumentováno a vysvětleno, co a z jakého důvodu je konkrétně podle předkladatelů špatně a má být napraveno. Podívejme se na to podrobněji:

Požadavky jsou rozděleny do čtyřech skupin: energetika, svoboda slova, zahraniční politika a bezpečnost.

V oblasti energetiky jsou požadavky poměrně věcně uvedeny, není ovšem zmíněno, do jaké míry jsou jednotlivé kroky reálně možné, zákonné a není ani uvedeno, o jaká a čí odborná stanoviska se žadatelé opírají, přičemž je obecně známo, že se i v této oblasti odborná stanoviska různí.

V agendě požadavků týkajících se svobody slova nejde fakticky o nic jiného než o ničím a nikým neomezované právo šíření názorů a informací, a to bez ohledu na jejich relevanci a pravdivost. Z veřejného prostoru má zmizet pojem „dezinformace“, což neznamená nic jiného, než že ani prokázaná lež nemá být nazývána lží a s pravdou i lží má být rovnocenně nakládáno jako s informací či názorem.  V tomto ohledu je pak pozoruhodný požadavek, aby veřejnoprávním médiím bylo zakázáno názory externích osob zveřejňovat a názorové pořady vysílat.

Požadavky ze skupiny „zahraniční politika“ a „bezpečnost“ lze přes jejich obsáhlost snadno zestručnit do našeho přístupu k válce na Ukrajině. Jednotlivé body jsou zcela zřejmé: Nechceme válku, proto požadujeme mírové rozhovory, ukončení dodávky zbraní, konec přijímání válečných uprchlíků a jejich podpory, a nechceme žádné vojenské aktivity bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. S tím souvisí nerealizování plánovaných nákupů zbraní, tedy modernizace armády a omezování či přímo znemožňování působení spojeneckých vojsk na našem území, přičemž je tato skutečnost dávána do souvislosti se vstupem a přítomností vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 a v letech následujících.

Fakticky tyto požadavky vyjadřují přání, aby Ukrajina kapitulovala, přenechala Rusku okupovaná území (mírové jednání s Ruskem vedoucí k nastolení předválečného stavu je naprostá utopie) a společně s ostatními evropskými státy očekávala, jak bude ruská imperiální politika pokračovat, přičemž máme slevovat z naší obranyschopnosti a veškeré vojenské počiny Aliance mají být vloženy do rukou RB OSN v níž má právo veta agresor a jeho účelový spojenec - Čína. V tomto kontextu mě napadá zcela jiná historická paralela, a to „mnichovská zrada“, vykoupení domnělého míru okupací Sudet a trestuhodné ignorování šířícího se zla.

Jak už jsem naznačil výše, nevím, kolik účastníků demonstrace se nad požadavky, které zformulovali svolavatelé akce, zamýšlelo, respektive kolik z nich je vůbec četlo, a uvědomují-li si tito lidé, že přes legitimitu vyjádření nespokojenosti je zcela absurdní požadovat změnu politické orientace země, kterou určuje vláda vzešlá z demokratických voleb, že svoboda projevu nemusí být v rozporu v s bojem proti dezinformacím, které společnosti škodí a často podporují naše nepřátele, a že v civilizovaném světě nemůže vládu svrhnout nějaký zfanatizovaný dav.

Autor: Jiří Turner | pátek 15.9.2023 8:44 | karma článku: 28,99 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,67 | Přečteno: 488x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,68 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...