Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volební právo jen s IQ nad 110!

Zatímco jedni řeší možnost uzákonění volebního práva od šestnácti let, jiní by chtěli podmínit možnost zúčastnit se voleb inteligenčním testem, přičemž hranice zabezpečující volební právo může kolidovat mezi 90 a 110 body.

Hned v úvodu by bylo dobré uvést věci na pravou míru: Novinář a publicista J. X. Doležal vyřkl onu kacířskou úvahu o volebním právu podmíněném výškou IQ v TALK TV jmenovitě v podcastu Stanislava Hrušky Standashow, čímž strhl takovou malou mediální lavinu, na kterou promptně zareagovala „Bobovize“ (youtubový pořad Jany Bobošíkové a Hany Lipovské Aby bylo jasno) a Parlamentní listy, a která se nedávno prohnala sociálními sítěmi.

Jiří X. Doležal je provokatér libující si v určitých kontroverzích, nicméně pod touto vnější maskou se skrývá mimořádně bystrý a trefně reagující publicista a obecně velmi vzdělaný a přemýšlivý člověk. Výše zmínění to vědí, ale proč si nechat ujít příležitost obrátit vyřčenou nadsázku proti někomu, kdo do jisté míry hájí establishment, respektive s gustem šije do „mediálního hnoje“, který dle jeho (i mého) soudu reprezentují zmíněná média a pořady? Nikdo soudný pochopitelně nepřemýšlí o tom, že by se takový návrh byť jen diskutoval. Doležal se pouze způsobem sobě vlastním zamýšlí nad tím, co se stane se světem či státem, jehož chod ovlivňují, či přímo řídí – nekorektně řečeno – hlupáci.

Ve zmíněném podcastu se tato problematika probírala v souvislosti s tehdy plánovanou demonstrací organizovanou stranou PRO Jindřicha Rajchla, kterého Doležal vnímá jako potenciální hrozbu, protože vzdělaný a chytrý právník evidentně umí mobilizovat asi hodně široké spektrum občanů, které mimo jiné spojuje neochota či neschopnost analyzovat informace a názory a přemýšlet o nich. Je zřejmé, že jde o jedince naopak náchylné věřit dezinformacím, propagandě, odmítající uznávat skutečné autority a lidi, kteří se tudíž nechají snadno zfanatizovat a tím pádem i ovládat. Na základě osobních zkušeností si myslím, že se často jedná o lidi osobně nespokojené, frustrované a také ty, kteří se pohybuji na hraně či za hranou funkční negramotnosti.

Funkční negramotnost je zcela jasně definovaná sociologická kategorie (můžete si o ní něco přečíst třeba zde nebo zde) a týká se zhruba 16% naší dospělé populace. Funkční negramotnost není přímo měřená výškou IQ, ale souvisí s ní. Standardně měřený inteligenční kvocient také zdaleka není jediným kritériem inteligence, a už vůbec nevypovídá nic o charakteru a morálce člověka, nicméně funkčně negramotní lidé jsou těmi, které prioritně vyhledávají všemožní „šmejdi“, ale také ambiciózní „političtí podnikatelé“ (což může být v zásadě totožné, protože principiálně není rozdíl mezi podvodně prodávanými hrnci a podvodnými ideologiemi), neboť negramotnost, a to jakákoli, nevylučuje způsobilost k právním úkonům a volební právo.

S notnou dávkou nadsázky tak lze vytvořit teoretický model voleb, kterých se na základě nějaké mobilizace zúčastní všichni funkčně negramotní (což je oněch cca 16%) a volební účast bude třeba 30%. To by byl jistě problém, ale i ve zcela reálné situaci může taková skupina dostat do Parlamentu naprosto absurdní politický subjekt, kterýžto se může účelově spojit s méně absurdními či dokonce i zaběhlými politickými stranami.  Nevím, jak vám, ale mně přijdou v tomto kontextu slova J. X. Doležala v rovině nadsázky velmi trefná.

Tento článek nenabízí žádná řešení ani východiska. Mohu jeho prostřednictvím jen apelovat na ty funkčně gramotné, aby tuto svoji schopnost využívali i ve vztahu k politice, ideologiím, cizím názorům a informacím. Stát má skrze vzdělávání a sociální programy usilovat o maximální snižování procenta funkčně negramotných občanů a funkčně gramotní občané se nesmí zříkat své odpovědnosti, kterážto se netýká jen elit, ale každého z nás. Nikdo už neomezí volební právo (spíše to bude naopak, což mně osobně nepřijde moudré), ale nic není ztraceno, pokud budou v zemi převažovat gramotní, vzdělaní a přemýšliví lidé, kteří se takto budou i prezentovat.    

Autor: Jiří Turner | středa 20.9.2023 7:20 | karma článku: 34,94 | přečteno: 4402x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,67 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,68 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...