Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme v nádherné době

Pod dojmem informací a názorů ze zpravodajských portálů, zpráv komerčních televizí, streamů, ze sociálních sítí, hlasů „konstruktivní“ opozice i z tohoto blogu se zdá, že žijeme v pekle. To ovšem vůbec nekoresponduje s realitou.

Někdo by mohl namítnout, že v rámci mé bubliny mohu naopak jen já mít nějaký falešný pocit pohody, dostatku, svobody a bezpečí. Ovšem já nežiji na Marsu, jsem v kontaktu s lidmi různých sociálních skupin, různého vzdělání a také různých názorů a nepřipadá mi, že by drtivá většina z nich trpěla. Faktory, kterými jsou zmíněná pohoda, dostatek, svoboda či bezpečí jsou do značné míry pocity, které může ovlivňovat ledacos.

Pocit životní pohody je cosi velmi komplexního, a hlavně privátního a neřekl bych, že s tímto pocitem by mělo hýbat pět procentních bodů inflace, zdražení piva (či kojenecké vody) o dvě koruny na lahvi apod. To úzce souvisí s pocitem dostatku, respektive nedostatku, tedy chudoby. Nechci tvrdit, že hmotná zajištěnost není důležitá, ale mám zato, že si pleteme určitou podobu pocitu nepohodlí (který jsme si často vlastní vinou přivodili) se skutečnou bezvýchodnou bídou, kterou prakticky nikdo z nás nezná.

I osobní bezpečnost je do značné míry pocitem, který asi daleko více než reálný stav kolem nás ovlivňuje „černá kronika“, ve kterou se časem změnila větší část mediálních informací, komerčních televizí zejména. To se netýká jen násilné trestné činnosti, ale i „nebezpečných“ zvířat, důsledků meteorologických jevů, či jakýchkoli nebezpečí číhajících zdánlivě za každým rohem. Je zajímavé, že v tomto ohledu jsou mnozí z nás ochotni ignorovat nebo bagatelizovat zcela fatální bezpečnostní rizika, jakým je třeba imperiální politika nepřátelského státu, jejíž faktickou podobu můžeme vidět na východ od nás jen několik stovek kilometrů.

Asi nejabsurdnějším pocitem z výše zmíněných mi pak přijde pocit nesvobody. Když podesáté během jednoho dne slyším, že žijeme v nové totalitě, v časech cenzury, ve strachu vyjádřit vlastní názor, v nemožnosti se svobodně rozhodovat, svobodně cestovat, svobodně podnikat, tedy suma sumárum svobodně žít, nabývám pocitu, že se autoři takových prohlášení museli snad úplně zbláznit. Žijeme naopak v době, ve které je možné zcela beztrestně lhát, podvádět, zkreslovat a účelově druhým škodit. Reálně jsou však omezováni, případně stíháni jen ti, kteří překročí únosnou míru svých počinů a poruší zákon, který je navíc často ani nedostihne nebo je potrestá víceméně formálně.

Pokud si někdo stěžuje na změny společenských norem, což je nepochybně reálná skutečnost, tak je zcela absurdní z toho vinit systém, protože nositelem těchto změn je vždy jen dostatečně velká množina lidí, která je schopna takové změny prosazovat. Kdokoli jiný se sám nebo kolektivně může takovým změnám bránit, a to buď přímo, nebo prostřednictvím establishmentu, který je utvářen na základě svobodných voleb. Je třeba si také uvědomit, že jen máloco podléhá v čase takovým změnám, jako společenské normy, snad jen módní trendy, které do jisté míry s těmito normami souvisí.

Žijeme v nádherné době, kterou si jen sami sobě i svým bližním někdo snaží zošklivit. Těžko si představit, že tak lze činit z nějakých ušlechtilých pohnutek. Naopak si lze snadno představit, že tak mnozí činí ze zloby, z nenávisti, z vlastní frustrace, z touhy po moci, z pocitu nadřazenosti, z nesnášenlivosti a z jiných zcela zavrženíhodných pohnutek. To je konečně jediná podstata válek a konfliktů, které se kolem nás množí, a které mohou snadno a v dohledné době učinit té naší nádherné době rázný konec.

 

Autor: Jiří Turner | úterý 17.10.2023 14:03 | karma článku: 22,34 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 21,06 | Přečteno: 512x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,78 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...