Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme 17. listopadu vůbec co slavit?

Ze socialismu jsme se prý za 34 let dopracovali k jinému socialismu a místo komunistické totality nás ovládá nová progresivistická totalita unijní. S chutí bych autory těchto mouder poslal na několikaletou „stáž“ zpátky do totáče.

Osobně nejsem příznivec oslav, monstrózních už vůbec ne, a řeči, kterými nás v tomto období častují mnohdy ti, kteří žádnou zásluhu na změně režimu nemají, se mi z duše protiví. Není potřeba nic slavit, ale je jistě dobré si tyto události připomínat a brát si z nich to, co je stěžejní, a neplést si v tomto ohledu nějaké osobní dojmy způsobené vlastní frustrací a blbou náladou ze zcela zásadními historickými změnami. A už vůbec není dobré používat toto výročí jako munici v politickém boji.

Jsem poslední, kdo by se chtěl vymezovat proti projevům kritičnosti a nespokojenosti. Ty jsou jednoznačně zdravé, a pokud jsou fakticky podložené, mohou být zdrojem pozitivních revolučních i evolučních změn. To je konečně také poselství 17. listopadu a procesu, který počal daleko dříve. Donekonečna můžeme diskutovat o tom, jestli změny, které odstartovaly listopadové události roku 1989, byly dostatečně revoluční, nebo naopak příliš revoluční, a jestli by nebylo lepší, kdyby sametová revoluce byla počátkem uvážlivého evolučního procesu. K ničemu se nedobereme, stejně jako v případě výčtu chyb, které se posléze zjevně staly, byly-li ty nevyhnutelné, či nikoli.

Pouští-li se někdo do srovnávání doby předlistopadové a polistopadové, měl by tak dle mého soudu činit velmi obezřetně, a to s ohledem na historické reálie, seriózní zdroje, fakta, a pokud čerpá i z vlastních vzpomínek, které porovnává s aktuální situací, měl by se oprostit od subjektivních pocitů, stejně jako privátních dnešních problémů. Pamětníci, ke kterým se bohužel také řadím, musí vzít v potaz „skutečnost“, že tehdy slunce tak nějak líp svítilo, tráva byla zelenější, holky povolnější a všechno méně nebo lépe stálo.

Vztahuji-li to na svoji osobu, mohl bych si i já na základě svých osobních vzpomínek a emocí dobu normalizace vlastně pochvalovat. Měl jsem moc hezké dětství a v zásadě bezproblémové dospívání. Netrpěl jsem nedostatkem pozornosti svých blízkých ani jsem nestrádal materiálně. V roce 1989 jsem dokončil studia a v ranných porevolučních dobách jsem nastoupil do pracovního procesu a všechno to tak nějak fungovalo. Dostalo se mi však také „reakcionářské“ výchovy, takže jsem si už před převratem uvědomoval, v jakém absurdním skanzenu žiju, a že moje pocitová svoboda je svobodou vězně, jehož vězení je ohraničeno státními hranicemi a jeho život je dán vězeňským řádem režimu.

V tomto ohledu mi tak přijde zcela nepatřičné mluvit o dnešní době, jako o době nesvobody, nové totality apod. Myslím si, že ten, kdo tak činí, účelově lže, nebo není schopen či ochoten porovnávat relevantní skutečnosti tehdejší a dnešní doby. Budu-li adresnější, tak pro všechny ty, kteří se takto v médiích a na sociálních sítích vyjadřují, by byl takový příspěvek v předlistopadových dobách tím posledním, co by kdekoli zveřejnili. Možná polovina autorů na tomto blogu i jakýchkoli jiných platformách by měla za principiálně stejnou protirežimní publicistiku a svobodomyslné názory totální utrum a mnozí by museli příslušným orgánům ledacos vysvětlovat, přičemž by mohli být rádi, že jim někdo jenom znepříjemní život vyhazovem z práce či ze školy.  A pokud o nové totalitě mluví politikové, dnes především ti opoziční, je to smutné a s ohledem na působení na své „věřící“ voliče i trestuhodné.

Ti, kdo si totalitní časy pamatují asi rychle zapomněli, v jakém režimu jsme žili, a řada těch, kteří se narodili později, patrně poslouchá jen jeden typ vzpomínek a jen jednu podobu argumentace pamětníků, a to je prosím řeč o relativně klidných dobách normalizace, ne o hrůzách let padesátých u nás, neřkuli třeba v Sovětském svazu. Ne, nikomu neupírám jakoukoli kritiku čehokoli, ale myslím si, že je dobré ji vztahovat k jakémusi vlastnímu ideálu fungování státu, k vlastním politickým a ideologickým principům, ke svému pocitu svobody, nikoli k obecnému srovnávání doby nesvobody s dobou svobodnou, ve které zcela nepochybně žijeme, a to i proto, že se v našich, potažmo v evropských dějinách v připomínané době stalo něco obecně pozitivního. „Wind of Change“ skutečně zavál a obrátil se jen v místech, který zmiňuje text písně, nikoli u nás.     

 

Autor: Jiří Turner | pátek 17.11.2023 8:19 | karma článku: 32,26 | přečteno: 3087x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 21,05 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,78 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!