Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel se prý nemůže rovnat s Klausem či Zemanem a skončí jako chromá kachna

Na rozdíl od šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla jsem rád, že máme po mnoha letech důstojného prezidenta a také prezidenta, který vykonává úřad v souladu s ústavní rolí prezidenta v parlamentní demokracii.  

Musím říci, že mi přijde trochu smutné, že šéfredaktor druhého největšího českého deníku (první je Blesk, což je přeci jen pořád o něco větší bulvár) nechápe ústavní roli českého prezidenta, respektive se vyjadřuje, jako by ji nechápal. Tak totiž z mého pohledu působil jeho příspěvek do diskuse o aktuálním působení Petra Pavla na CNN Prima NEWS.

Panu Pleslovi evidentně vadí, že k aktuálním politickým problémům nezaujímá prezident Pavel vyhraněná stanoviska, nebo je alespoň veřejně neprezentuje. Evidentně se mu stýská po prezidentech, kteří si v kontroverzních vyjádřeních a postojích libovali a do dnes libují, přičemž možná pozapomněl, jakou formou to zejména ten předchozí dělal a do jak zahnilých ideologických vod, absurdně zbytečných témat a hloupostí nasměroval společenskou diskusi.

Pominu-li to, jak na základě přebujelých eg předchozí dva prezidenti povýšili své názory (mnohdy prokazatelně mylné) na pravdu, tak je třeba chápat to, jaká je ústavní role českého prezidenta. Způsob výkonu funkce se pochopitelně může u jednotlivých politiků lišit, ale rozsah pravomocí a zažitých ústavních zvyklostí jasně navádí k tomu, že prezident nemá být dalším politickým hráčem prosazujícím si své názory. Prezident v parlamentní demokracii má být spíše moderátorem diskuse, má vyhrocené spory mírnit a uklidňovat. Je třeba, aby kontroverze přecházející z politiky do společnosti tišil a nikoli je vyvolával.

Na druhou stranu je nutné, aby se prezident zcela zásadně vyjadřoval ke zcela zásadním věcem, jako je například zahraničněpolitické směřování země a ukotvení v nadnárodních strukturách, jejichž jsme se stali dobrovolně členy. Vzpomeňme si, jak právě předchozí prezident v tomto ohledu fatálně selhal (a jeho předchůdce tak selhává dnes), když neustále relativizoval naše spojenectví se spojenci a lezl do řiti zjevným nepřátelům. Nechť mi pan Plesl promine, ale vyjednávání vlády s lékaři není fatální politický problém, který má nějaké jedno dobré řešení, a není tak úkolem prezidenta zaujmout vyhraněné stanovisko a snažit se problém nějak rozseknout.

Z mého pohledu se prezident, se kterým ne vždy, a ne se vším souzním, v tomto případě vyjádřil naprosto správně, když ocenil, že došlo k dohodě, a zároveň fakticky poznamenal, že toto řešení nebylo systémové, protože prostě nebylo. Moc nechápu, že někomu schází jakýsi prezident – všeználek, který fušuje tu do historie, tu do klimatologie, všem radí a k tomu má ještě chování „jájínka“, respektive řeznického psa, čímž se v případě Miloše Zemana všem slušným řeznickým psům omlouvám.

Do jisté míry chápu, že novinářům a publicistům obecně, což popravdě trochu cítím i sám u sebe, poněkud schází ono vzrůšo, které dokázali bývalí dva prezidenti vyvolat, kdykoli se jim k tomu naskytla vhodná příležitost, ale opakuji, že si nemyslím, že je úkolem prezidenta plnit stránky bulváru, uspokojovat potřebu senzacechtivých novinářů něco pořádně rozmáznout, satirikům denně servírovat náměty na nekorektní satiru, investigativcům rozebírat skandální kauzy a občanům se tím vším bavit.

Jsem docela rád za možná trochu nudného prezidenta, v jehož případě se převážně řeší, jakou si vzal kravatu, motorku a první dáma kostým. Nemám žádný problém s tím, když ho kdokoli zkritizuje, a to jak na základě svého názoru či jakékoli objektivní skutečnosti, ale přijde mi dobré, když tak každý učiní s ohledem na to, kým je a koho reprezentuje. Nedávno si vzal prezidenta na paškál ve svém satirickém pořadu (zde či zde) Jindřich Šídlo, a krom toho, že mě pobavil, dotknul se, jak u satiry má být, i bolavých míst. Stěžovat si ale na Pavlův výkon prezidentské funkce s ohledem na jeho předchůdce mi, pane Plesle, přijde jako úplné chucpe.  

Autor: Jiří Turner | středa 13.12.2023 11:31 | karma článku: 32,69 | přečteno: 1183x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 21,04 | Přečteno: 499x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,78 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!