Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

„To, čemu jsme si zvykli říkat krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledků tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější, než lenošení a mrhání. Je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.“

To jsou slova Tomáše Baťi pronesená bezmála před sto lety. Nemyslím si, že by se na platnosti této úvahy něco změnilo.

Jakékoli hodnoty musí být něčím podloženy. Žijeme ve světě, který nabyl přesvědčení, že ony hodnoty lze vytvořit systémem levně nakoupit – draze prodat. Tento systém samozřejmě funguje, ale zapomínáme na to, že vždy je to na úkor někoho nebo něčeho. Bohatnou-li jedni, chudnou jiní. Bohatnou-li neúměrně a nepodloženě velkopodnikatelé, je zjevné, že legálně či nelegálně obrali stát o statky, které sami nevytvořili. Tvořit se nedá z ničeho. Se státem nutně chudnou ti občané, kteří jsou na prosperitě státu závislí, nebo do nich stát musí neúměrně investovat. Jedinou hodnotou, která vytváří jakékoli morální zisky, je kromě prostředků, které dává země, lidská práce, a to fyzická i duševní. Zní to jako lekce marxismu, ale ani Marx se, myslím, ve všem nemýlil.

Příklady jsou zcela transparentní. Země s nejvyšší životní úrovní jsou ty, které vlastní extrémní přírodní bohatství nebo v nich žijí pracovití lidé. Ideální je obojí. Podmínkou je v obou případech jen demokratický a obecně morální systém. Případy různých krachujících zemí, objektivně předurčených k blahobytu jasně ukazují, že jen mravný systém, který majoritně spravují a zásadně ovlivňují mravní lidé, kteří jsou schopni a ochotni společnost kultivovat, je podmínkou prosperity. Mám pocit, že jsme se dopracovali ke zcela opačnému stavu. Nekultivovanost, amorální stanoviska, bezohlednost, nesnášenlivost a všudypřítomná a permanentní orientace na hmotné statky nás dovedly k marasmu, který ovlivňuje ekonomiku a neblahá kondice ekonomiky zpětně prohlubuje společenskou krizi a nespokojenost občanů.

Je zcela zjevné, že náprava takového stavu může být jen výsledkem dlouhodobého procesu, přičemž takový vývoj je u nás asi krajně nejistý. Onu nejistotu vyvolává mimo jiné nemravná politika, kterou produkují nemravní politikové. Ti se ovšem dostali k moci a disponují volebními preferencemi na základě přání občanů. Proto je tak důležité neustále sledovat chování, výroky, počiny a názory politiků, jejich odpovědnost a zásadovost. Mám však pocit, že jsme si zvykli posuzovat politiky podle toho, jaký nám v dané chvíli přinesou osobní prospěch a zisky, jak z nás sejmou břímě osobní odpovědnosti a jak empatičtí jsou k našim okamžitým náladám. Jsme extrémně kritičtí k těm, kteří nám nemažou med kolem úst a neplní naše peněženky, a naopak jsme ochotni velebit ty, kteří neváhají nezásadovými a nemorálními postoji uspokojovat pochybné požadavky těch z nás, kteří hledí jen na své vlastní materiální či pseudovlastenecké zájmy.

Bude-li nastávající rok ekonomicky příznivější, bude to výsledkem různých makroekonomických faktorů, nikoli výsledkem nějaké společenské změny, kultivace či mravní obrody. To znamená, že budeme nadále náchylní k tomu, že jakýkoli další vnější problém nás opět přivede do ekonomických potíží, a to přesně v duchu slov Tomáše Baťi. Je patrné, že naše společnost je nemocná, protože ve zdravé společnosti nemůže většina občanů podporovat amorální populisty, vysoká procenta občanů nemohou vzhlížet k radikálům, nacionálním štváčům, natož pak cítit sympatie ke zločinným systémům a jejich představitelům. Jak jinak vnímat skutečnost, že každý osmý Čech fandí Vladimiru Putinovi a jeho počinům, jak si vysvětlit, že stejné množství lidí podporuje ty radikální strany a hnutí, které nenabízí žádná reálná řešení, ale naopak prosazují nemravnou politiku, podporují nesnášenlivost a zcela amorální přístup k většině vnějších problémů?

Nemám osobně rád nářky nad tím, v jak hrozné době žijeme. V historickém kontextu žijeme v naší zemi v požehnaných časech, době dostatku, jistot i relativní bezpečnosti, a to i přes veškeré hrůzy a katastrofy, kolem nás a někdy i u nás doma. Nechci se uspokojovat tím, že bývalo hůř a mnohde hůř je, ale naopak vzhlížím tam, kde je lépe, a dokážu si představit, jak málo by stačilo k tomu, aby i u nás po všech stránkách lépe bylo. To „málo“ je však něco, co neumí zabezpečit jeden politik ani jedna politická strana ani jakýkoli jeden jednorázový počin. Vůbec netuším, jak lze byť jen iniciovat nějaké pozitivní změny a napadají mě v tomto smyslu jen ony „otřepané“ fráze o tom, že každý by měl začít sám u sebe. Většina z nás dovede (a tím pádem v pozitivním smyslu i má) ovlivňovat jen své bezprostřední okolí. Pokud máme schopnost pokoušet se být lepšími lidmi a takto působit i na druhé, měli bychom tak činit. Kvůli sobě, kvůli svým blízkým, své zemi i světu. Množiny rodin, komunit, firem i států jsou přesně takové, jaké je jejich členstvo, a lidstvo je jen takové, jací jsou lidé.

Autor: Jiří Turner | středa 3.1.2024 10:05 | karma článku: 23,40 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 21,06 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,78 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!