Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

Podruhé v krátkém čase se zamýšlím nad stejným problémem. Je to patrně proto, že mě aktuální politický vývoj znepokojuje, ale může to být také, jak praví Cimrman, průvodním jevem stárnutí, které se projevuje neschopností udržet myšlenku anebo neschopností myšlenku opustit, přičemž se u mě patrně projevuje onen druhý případ.

Nechci tvrdit, že pokud je naše země v nedobré kondici, je to jen vinou Andreje Babiše. Na vině je dle mého soudu nedobrý společenský vývoj, na kterém se kromě mnoha dalších faktorů podepsali politikové, jejich partaje a z nich vzešlé vlády. Vinu nesou především vlády levicově populistické, ale také vlády pravicových stran, které trestuhodně slevily z pravicových principů ve snaze zavděčit se nevyhraněným voličům populistickými nezásadovými nesmysly.

Typickým příkladem může být tato vláda, která vznikla z účelově vytvořené protibabišovské koalice. Ta ve svých předvolebních prohlášeních naslibovala řadu nereálných a neuskutečnitelných kroků, přičemž se pravicoví politikové snížili až k rétorice svých politických konkurentů. Stalo se takto, co se stát muselo. V okamžiku, kdy tato vláda zatáhla za pomyslnou záchranou brzdu v podobě krajně nepopulárních opatření, ztratila podporu a důvěru velké části veřejnosti.

Můžeme spekulovat o tom, že pokud by se tato koalice před volbami neprezentovala líbivými sliby, nikdy by volby nevyhrála, ale já jsem osobně přesvědčen, že se populistických praktik měla zříci, a to i za cenu toho, že by byla poražena. Na druhou stranu byla nutná restriktivní opatření prosazena a myslím si, že zodpovědní lidé by je v obecné rovině měli podporovat. Záměrně píši, že “v obecné rovině“, protože je toho mnohem více, co je třeba napravit a existuje také mnoho problémů, které se vůbec řešit nedaří, a to nemluvím o vnějších okolnostech, které nejsme schopni ovlivnit, pokud nechceme ztratit vlastní tvář.

Odevšad slyším kritiku, že tato vláda neumí komunikovat, tedy smysluplně a pochopitelně prezentovat své kroky a postoje. Osobně takový pocit úplně nemám, ale chápu, že třeba „akademický styl“ premiéra může být pro řadu lidí těžko stravitelný, a to i proto, že jsme si asi zvykli na stájový projev bývalého prezidenta i premiéra. Navážu-li na to, jsem docela rád, že projev a chování nejvyšších ústavních činitelů už nepostrádá důstojnost a reprezentativnost, přičemž je jasné, že by to měla být naprostá samozřejmost. V tomto kontextu těžko vydýchávám nejen mnohdy buranskou rétoriku opozičních lídrů, ale hlavně zcela nepokrytě pronášené lži, matoucí a zkreslené informace a mnohdy paušální kritiku všeho, co řekne a udělá politický konkurent, a to bez ohledu na jakoukoli relevanci. Jsem přesvědčen, že takto se nemá chovat opozice, která má ambice v příštím volebním období vládnout.

Výše zmíněné dokumentují třeba aktuální komentáře opozičních politiků k novoročnímu projevu prezidenta republiky, který osobně považuji za mimořádně zdařilý, neboť byl vyvážený, slušný, nekonfrontační a zdravě optimistický. Kritikům prezidenta a podporovatelům předsedy ANO vřele doporučuji oba projevy porovnat, rozdíl je dle mého soudu ve všech směrech propastný. Typickým projevem opozice, je v tomto ohledu i to, že všichni komentující podsouvají prezidentovi výroky, které vůbec nevyjádřil a reagují na z kontextu vytržené části a detaily, aniž by brali v úvahu vše ostatní.

Jelikož je na základě volebních preferencí zřejmé, že podíl na moci bude chtít mít i SPD (může se stát, že ANO nebude mít jinou volbu než koalici s Okamurou nebo zavazující tichou podporu), tak je užitečné Okamurovy výroky sledovat. Z mého pohledu s nástupem SPD do vlády končí už veškerá legrace a soudní voliči by si měli dobře rozmyslet, koho že to vlastně volí. Současná vláda má ještě prostor se zlepšit a poučit z chyb, těžko ale věřit tomu, že aktuální opozice změní to, co je samou podstatou její existence.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 4.1.2024 14:04 | karma článku: 41,99 | přečteno: 5573x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 21,04 | Přečteno: 499x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,78 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...