Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi. 

Zrovna včera jsem bezděčně poslouchal asi prvních dvacet minut večerních zpráv na Primě a bylo tam vše výše zmíněné a nic, ale vůbec nic jiného. Včasný nástup jara tam byl v několika rovinách odprezentován jako Apokalypsa svatého Jana, neboť pokud nás neskolí alergie a virózy, zemřeme patrně hladem, jelikož úrodu zničí plevel, hraboši a také uhynou mláďata hospodářských zvířat. Dále jsem se dozvěděl, že naše hospodářství kolabuje, ceny rostou (asi všude, jenom paradoxně ne v obchodech, kam chodím) a důchodci melouposledního. A nakonec mi bylo sděleno, že máme takový nedostatek střelného prachu, že nejenže nejsme obranyschopní, ale nebudeme se moci, nemajíce munici, ani ze zoufalství zastřelit. Nezbude nám tak než se oběsit, to ovšem jen tehdy, pokud nám nezdraží konopná lana. Pak přišla na řadu ta část zpráv, ve které Alenka Schillerová ujišťuje národ, že až oni budou vládnout, vše zrevidují a napraví, načež jsem odešel od přijímače, abych ho nějak nevratně nepoškodil…

Jsem dalek toho, abych požadoval, aby mi někdo maloval svět na růžovo. Myslím, že každý svéprávný člověk si umí představit a uvědomit zjevné problémy a měl by být také schopen realisticky posoudit stav, ve kterém se nachází on sám i celá společnost. Jsem přesvědčen, že drtivá většina lidí si v zásadě nemá na co stěžovat, a špatně jsou na tom, pominuli zdraví, většinou jen ti, kteří si své problémy způsobili sami. Moc tedy nerozumím tomu, kdo má zájem na tom, aby se občan, který se může cítit docela dobře, měl mít z naší nadprůměrně dobré situace deprese. Jako by nestačilo to, co se děje na východ od nás, což se pochopitelně příliš optimisticky prezentovat nedá.

Nemohu se zbavit pocitu, že se díky této mediální masáži ocitáme v jakémsi matrixu, že žijeme ve vykonstruované představě světa, který je zlý, nepřátelský a extrémně nebezpečný, že nás obklopují jen problémy, rizika, neštěstí a katastrofy. To všechno sice většinou reálně existuje, ale problém je v tom, že každý dílčí problém, neštěstí či tragédii nám hned někdo naservíruje. Nedávno jsem jako zprávu dne na jednom významném informačním portálu četl, že blízko Perthu někoho kousl do zadku žralok a až na konci článku bylo dodáno, že se to v té oblasti stalo po padesáti šesti letech. Co z toho pro českého občana vyplývá? Že se má vyhýbat západoaustralským plážím nebo snad má být ostražitý i u jihočeského rybníka?

To je úsměvný příklad, ale podstata věci je daleko závažnější. Jedna věc je skrze tragické události nabádat lidi k opatrnosti, ale tento typ zpráv by asi neměl vytlačit informace pozitivní. Myslí si snad někdo, že se nic pozitivního neděje? Asi ne, ale mám pocit, že nás přestávají dobré zprávy zajímat, že se stáváme závislí na konzumaci těch špatných, že nás ty dobré netěší nebo jim už ani nevěříme. A to je problém. Hýčkáme si své problémy, smutky a deprese a většina médií nám na tuto strunu pravidelně a virtuózně hraje. Zmínil jsem televizi Primu, ale to jen proto, že jsem ji včera chvíli sledoval, ne proto, že by byla v tomto výjimečná. Je to zcela obecný jev, a bohužel se bulvárním praktikám přizpůsobují už i veřejnoprávní média.

Dobře vím, že katastrofy, kriminální tématika, soudničky či jiné cizí maléry lákají lidi od nepaměti, ale mám pocit, že dříve to bylo prezentováno spíše jako zábava, a to formou určité nadsázky. Pes baskervilský či Jack rozparovač v nás nevyvolávají obavu, že za každým rohem číhá vrah nebo nějaká krvelačná bestie. Dříve lidé obklopeni všudypřítomnou smrtí v podobě válek i nemocí a často postiženi skutečnou chudobou brali svět z té lepší stránky, uměli se radovat z maličkostí a tehdejší média pro ně byla alespoň z části jistým útěkem od reality, která je nakonec ve své fatální podobě vždy špatná. Každému z nás, jak píše klasik, je vyměřen jen lichvářský dílek času, tak proč si ho kazit obavami, jejichž příčina je navíc často jen domnělá či velmi relativní.  

Autor: Jiří Turner | pondělí 4.3.2024 14:27 | karma článku: 30,78 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 21,05 | Přečteno: 506x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,78 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!