Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

V žádném, alespoň trochu demokratickém systému se politikem nestane amorální hajzl, pokud si ho voliči nevyberou a jeho partaj nepodpoří. V roce 1932 vyhrál v německých, ještě demokratických volbách Hitler a Putin v Rusku vyhrává pravidelně a zcela přesvědčivě. V autoritářských a totalitních režimech to sice může být trochu jinak, ale pokud se budeme bavit o současné české politice, žádný prezident, premiér, poslanec či předseda úspěšné politické strany by se nestal tím kým byl, je či bude, kdyby nezískal hlasy voličů.

Jeden typický příklad: Životopis Andreje Babiše je jeden nepřetržitý sled amorálních skutků, z čehož některé byly minimálně na hraně zákona, jeho následná vyjádření již v roli politika obsahují často lži, polopravdy a dezinformace, nařčení a urážky, přesto se z jeho hnutí stala úspěšná politická strana a z něho samého ministr, premiér a málem i prezident. Nyní má prý podporu téměř 40 % občanů, ze kterých pateně velká část nadává na to, jaká je ta politika svinstvo. A to nemluvím o Okamurově SPD a menších antisystémových spolcích.

Dovolím si podotknout, že v tomto ohledu nemám na mysli politiku, která se nezamlouvá nějaké sociální, zaměstnanecké, podnikatelské, náboženské, etnické nebo jakékoli jiné skupině, ale pouze amorální politiku, kterou produkují amorální jedinci, a která nese ony výše zmíněné amorality, jakými jsou lži, pomluvy, dezinformace a osobní útoky.  Vím, že je třeba akceptovat skutečnost, že na politickou dráhu nastupují lidé toužící po vlivu a moci, po mediální pozornosti, úspěchu a nemajetní i po benefitech, ale existuje jistě míra, kam je který člověk pro naplnění svých cílů ochoten zajít. A tam někde je i míra morálnosti, respektive amorálnosti politiky.

Historie politiky je zatížena stejnou relativitou, jako historie samotná. Bezohlední vůdci, diktátoři a dobyvatelé ze vzdálené minulosti jsou často idealizovanými vzory a na ty z minulosti nedávné pak nahlížíme jako na zločince. Historie se neptá na morálku politiků, ale na zásadní činy, kterými se zapsali do dějin nebo byli alespoň celebrovanými účastníky významných historických událostí, a to jak pozitivních, tak i negativních, ale v reálném čase nás morálka politiků, z níž plynou i zásadní politická rozhodnutí, zajímá, protože většinou nejsme účastníky fatálních dějinných okamžiků, přesto ale politika silně ovlivňuje naše životy a má zásadní vliv na jejich kvalitu, která se odvíjí od zřízení a prosperity státu.

V této dekádě asi není v Evropě zásadnější téma, než je válka na Ukrajině a s tím související vztah evropských zemí k Rusku. Postoje k válce a k Rusku jsou tak zcela zásadním ukazatelem zásad občanů, a tím i politiků. Zpětně vidíme, jak fatálně selhali politici jako Zeman, Klaus a jim podobní. A jak máme nahlížet na populisty korigující svá vyjádření podle aktuální situace, příležitosti, posluchačů a za bedlivého sledování peoplemetrů a společenských nálad? Není to náhodou právě to svinstvo, které zaneřáďuje politiku? Není ta dobrá politika obecně založena na ideologické průhlednosti, zásadovosti a konzistenci názorů, postojů a na základních etických principech? 

Aktuální česká politika působí zoufale. Vládní koalice logicky doplácí na to, že je účelovým slepencem subjektů, jejichž představitelé by byli jinak ideovými i názorovými oponenty, a pochopitelně je také v nelibosti díky restrikcím, které mnoho lidí nevnímá jako nutnost, ale naopak jako zlovolnost. Dvě opoziční strany jsou pak typickými představiteli populismu, a navíc politickými firmami dvou mužů, takže v nich fakticky neexistují žádné ideové a názorové proudy a tyto strany se tudíž nemohou nikam posunovat. Jejich politika je založena na kritice a destrukci, což často platí i o neparlamentních stranách a hnutích, které jsou většinou antisystémové a sbírají své sympatizanty z řad radikálně smýšlejících občanů.

Není divu, že je mnoho lidí politikou znechuceno, jenomže tito lidé by si měli uvědomit, že nikdo jiný než právě oni, nemůže politiku kultivovat a činit ji morálnější, zodpovědnější a v důsledcích užitečnější. Z podstaty věci tady bude vždy tendence dělat z politiky ono svinstvo, ale lze se tomu bránit. Je však otázkou, jestli je k tomu ta vůle.  

Autor: Jiří Turner | středa 20.3.2024 11:26 | karma článku: 20,36 | přečteno: 414x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,66 | Přečteno: 484x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,68 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...