Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J94a53r93a 39R68a77n94k

29. 11. 2015 22:11

Jste skutecne trpelivy, koran a dejiny islamu jsem nikdy necetla, ale mam spoustu knih, fikce i nefikce psanych byvalymi, tedy nevericimi muslimy. Je jasne, ze je vydali v Kanade, nebo jinych anglicky mluvicich zemich, ale zrovna tak zde vychazeji knihy o d cinskych a vietnamskych spisovatelu/uprchliku, kteri by doma take psat nesmeli. Obcas ctu blogery pisici v jinych jazycich a utkvel mi vcera tento clanek, dilema nevericich muslimu:

Ethical Dilemma: I Was a Muslim. Now I'm an Atheist. But I ...

thehumanist.com/voices/the_ethical_dilemma/ethical-dilemma-i-was-a-m

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za komentář i za odkaz, článek jsem si přečetl a je zajímavý.

0 0
možnosti

Jako historický exkurz celkem dobré. Ovšem nějak mi obsah článků nesouzní s nadpisem. Nikde nejsou specifika týkající se zrovna dospívajících dívek, dějepisný výcuc je dejme tomu vhodný i pro chlapce. To si jednou to školení dospívajících vnuček budeme muset udělat po svém, protože za pár let budou možná krmeni tou multikulti kaší, která jim případné problémy islámu vůbec neprozradí.

1 0
možnosti

G.B.Shaw: Průvodce inteligentní ženy po socialismu a kapitalismu.

1 0
možnosti
Foto

Vynikající a dobře napsané opáčko. R^

K tomu závěru bych jenom poznamenal, že islamizace je proces, který probíhá v řádu generací salámovou metodou. Tedy každá další generace se trochu přizpůsobí a vlastně si ani nevšimně, jak se mění jejich prostředí - stejně jako ta příslovečná žába v kádince nad hořákem... :-)

Historie osídlení původně hinduistické Indie muslimy a výsledně bolestné odtržení Pakistánu je varovným příkladem... Občas mám pocit, že i v Evropě bude muset dříve či později nějaký ten Nový Pakistán vzniknout :-/

2 0
možnosti

Rozdílů mezi naší společností a muslimy je více. Upozorním na jeden. Muslimové na svých zákonech velmi lpí, je to nedílná součást jejich víry, jejich života. Nelze je v žádném případě přinutit, aby je opustili. Nemají k zákonům tak ambivalentní vztah jako my. Například jste napsal, že je třeba vyžadovat monogamii. David Rath má dvě partnerky, s každou má dítě, každé postavil vilu, obě ho navštěvovaly ve vyšetřovací vazbě. Před léty mu to vytkl Kalousek, jelikož jsou spolu stále na kordy, jiným to však nevadí. My máme zákony a nějaký řád, který pro nás tak moc neznamená. Například se blíží vánoce.  Pro velkou většinu lidí (hlavně obchodníky) je to období nákupu, pro menší část snad období adventních koncertů a Rybovy mše. Jejich náboženský obsah zná velmi málo lidí. Je proto  logické, že v Bruselu již loni (nebo dříve) zrušili vánoční strom, poněvadž oslava vánoc by mohla dráždit muslimy. V dnešní době by si nikdo netroufl říci: "Vánoce včetně nazdobeného stromu jsou naší tradici, milí muslimové, vezměte to na vědomí." V Itálii ve škole muslimský chlapec, jehož rodina připlaval do Itálie před několika měsíci, strhl spolužačce křížek a pošlapal ho. Byl napomenut. Nikdo neřekl té rodině: "Pokud nemíníte respektovat veřejné nošení křížku a bude se podobné gesto ještě jednou opakovat, jdete šupem zpátky." Proč? Protože i mnoha našim lidem se ten křížek nelíbí.

Muslimové mají víru, zákony a zvyky, které tvoří jeden celek, toho se nevzdají a jsou ochotni to bránit i za cenu vlastního života. Na rozdíl od nás.

3 0
možnosti

Je spíš náš problém, že na svých hodnotách nelpíme, než že na nich muslimové lpějí. Kdybychom naše hodnoty nezpochybňovali, tak nemá islamizace v Evropě šanci.

2 0
možnosti

Se zájmem jsem přečetl, ještě že prší a večery jsou dlouhé. Je třeba se na vše dívat s nadhledem a v souvislostech. Dal jste si práci a to se cení. Ideální je vzájemně se respektovat a když to nepůjde jinak, tak si je vynutit a nejlépe právně, tak jak jste to popsal.

2 0
možnosti
Foto

J64i65ř84í 41T12u96r31n97e25r

29. 11. 2015 17:55

Děkuji vám za komentář.

0 0
možnosti
Foto

Nemám nejmenší iluzi, že mladí lidé vědí cokoliv o náboženství. Nedávno mě šokovala moje nejmladší sestra, která mě zná celý svůj život - a ví, že jsem křesťan. (protestant) Zeptala se mne, zda jsou i katolíci křesťané... :-)

To vypovídá o tom, že o křesťanství mladí nevědí zhola nic, tím více nebudou nic vědět o islámu. Lidé uvěří tomu, co najdou na internetu a v médiích....

2 0
možnosti
Foto

J86i32ř63í 66T60u83r58n92e93r

29. 11. 2015 17:21

Je to tak . Tato moje rubrika není nějaká "novinářská" licence, ale reálná příprava . Když člověk něco vysvětluje spatra, často chybuje  ve faktech i úsudku. Takto má čas sbírat informace a přemýšlet o nich. Děkuji za komentář.

3 0
možnosti

'Islám se zrodil v poušti Arabského poloostrova počátkem 7. stol n. l. v prostředí kočovných pastevců a obchodníků žijících v malých městech a oázách.'

Ale dal si ten' Buh' se svoji podobou a viru v ni dost na cas, kdyz si urcil datum sveho zrozeni tak pozde. A omezil se jen na mala mesta a oazy. A ti, kdoz ho vzyvaji, mu zajiste cini jen samou radost. Dost zvlastni 'Buh'.

0 0
možnosti
Foto

J77i93ř88í 70T26u22r41n86e83r

29. 11. 2015 17:14

Moc vaší reakci nerozumím, jsem ateista, ale pokud, teologicky vzato, je bůh, je pouze jeden - pro křesťany, pro muslimy i pro eskymáky a nezrodil se 7. století.:-)

1 0
možnosti

Škoda že Váš článek je napsán česky, tedy jazykem, kterému drtivá většina Francouzů nerozumí.

Kdyby si to, co píšete, přečetli pozůstalí po těch zavražděných Pařížanech, určitě by si jim ulevilo a řekli by si, že se vlastně nic nestalo, a vrátila by se jim dřívější spokojenost, jako kdyby nikoho neztratili.

Když truchlící matce, která tam tratila syna nebo dceru, všechno řádně vysvětlíte, včetně čtrnáct set let starých souvislostí, tak tím vlastně její zármutek vynulujete a ona bude od zítřka na tom duševně úplně stejně jako před 13. listopadem.

1 2
možnosti
Foto

J18i86ř40í 12T45u82r89n81e16r

29. 11. 2015 17:17

Váhám, jestli jste ten článek četl a pochybuji, že jste o něm přemýšlel. O emocích matek v Paříži ( nebo třeba v Sýrii) s vámi diskutovat nebudu.

5 0
možnosti

Karma a poděkování za nehysterický a na fundamentálních znalostech založený pohled na islám a muslimský svět.

To je to, co těm různým Konvičkům a Zemanům v České společnosti chybí. Nebo snad nechybí, ale oni na své populistické nesmysly chytají zcela vědomě své "ovečky".

5 3
možnosti

Treba to bude tim, ze svet je prilis velky na to, aby ho obsahl jeden pohled.

2 0
možnosti