Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

pana Grygara jsem vždy uznával.R^

1 0
možnosti

A opět - naprosto skvělý blog!!! Jiří Grygar je v každém případě pozoruhodná osobnost ve "své kategorii" zájmů.

(a dík, že vím, že jezdí stále na kole. V médiích mi tato informace unikla, a vzpomněla jsem na tu souvislost s Bratislavou:-))

1 0
možnosti

J19o79s87e91f 13P74o70t27r

19. 3. 2016 10:02

Níže pan Libeňský říká :

"Na mě působí osobnost pana Grygara poněkud schizoidně....."

Naše místo ve světě můžou vyložit dvě vědy, fyzika a biologie. Dovolím si přiblížit jednu část z kosmologie.

V nanosekundách po Velké třesku (když už tedy Velký třesk necháme na NÁHODĚ) vznikly z maximálně uspořádané energie, její degradací fundamentální částice, kvarky, elektrony, fotony a neutrina.

Elektrony bylo obdařeny (kým, čím?) elektrickým nábojem, vyjádřeno dnešní matematikou 1,602*10^-19 C. Současně byly i kvarky obdařeny (kromě silné interakce) elektrickým nábojem, nás zajímají kvarky "d" a "u" a to tak že "d"= -1/3 náboje elektronu a "u" = +2/3 náboje elektronu. Pak tyto kvarky - tři pohromadě vytvořily jádra protonů a neutronů, a posléze po 300 000 letech spolu s elektrony daly vzniknout atomům a molekulám.

Jaká existuje pravděpodobnost, že náhodně kvark obdrží astronomicky přesně -1/3, nebo +2/3 náboje elektronu. tak aby mohly vzniknout atomy a molekuly ?

To je jedna z několika desítek neuvěřitelných skutečností, které daly základ našemu vysoce nepravděpodobnému a jemně vyladěnému vesmíru.

Věda, čím více proniká do složitosti světa, tím více odsunuje do vesmírných mezer NÁHODU a musí připouštět, že existuje inteligentní designér.

Kdo věří, že vesmír vznikl NÁHODOU, a má aspoň trochu rozhled po fyzice a po biologii nutně musí být duševní bloud.

2 0
možnosti

R^ Krom umně napsané vzpomínky na populárního a lidského vědce oceňuji i název (křížky zaměněné za balvany). Mj. si vzpomínám, když pan Grygar vyprávěl, že "Okna" jezdil točit do Bratislavy, v Praze tenkrát neprošel.

3 0
možnosti
Foto

Jo, jo, a jel tam onehdy i na kole.:-) Díky za komentář.

3 0
možnosti

80 let - všechno nejlepší. R^ Sice ho neznám osobně, ale kdybych ho měla někdy potkat, řeknu mu "pane Grygare, je jen málo lidí, kteří umí takhle nádherně ovlivnit tolik lidí. Díky bohu za to, že jsme vás měli." A to říkám jako vyznavačka akosmismu. R^

4 0
možnosti
Foto

Přesně tak. Měl jsem tu čest se s panem Grygarem několikrát setkat a je to, jak to tak bývá, člověk mimořádně a komplexně vzdělaný a přitom prostý a pokorný. Ovlivnil a ovlivňuje statisíce lidí, ale ne tím, že jim vnucuje tu či onu teorii, ale tím, že je učí touze po vzdělání, přemýšlení a poznávání.

Díky za komentář.:-)

5 0
možnosti

Díky za článek. Jiřího Grygara mám rád už od dob jeho nehynoucích "Oken vesmíru dokořán". K jeho 80. narozeninám jsem mu popřál v předstihu v diskusi, kde jsem ho označil za pro mne dlouhodobě nejlepšího kandidáta na prezidenta ČR (i když vím, že je tak moudrý, že by do politiky nikdy nevstoupil :-)). R^R^

3 0
možnosti
Foto

Díky za komentář.:-)

0 0
možnosti

Na mě působí osobnost pana Grygara poněkud schizoidně - to, čemu on říká pavěda, má totiž obdobné atributy jako je náboženství, jež vyznává. Jestli někdo věří, že nějaká osoba stvořila svět (Bůh), že tato osoba má Syna-Boha, jenž byl počat Duchem svatým bez účasti otce pozemského, a že existuje Duch svatý, který je osobou, a současně se mu nezdá třeba šamanismus , tak má nějaký kognitivní nebo psychický problém. :-)

3 5
možnosti

Existují i takoví věřící, kteří pouze připouštějí, že existuje něco tam "nahoře", ať už to pojmenujeme jakkoliv. Rozhodně to neznamená, že spolu s tím akceptují i "pověsti", kterými krmí své praktikující ovečky všemožné církve.

2 0
možnosti

J41i14ř93í 37J65o17n54á71š

18. 3. 2016 17:45

Pana Grygara mám od mládí rád.Díky němu jsem pochopil základní zákony Vesmíru a ač ateista,a dost ortodoxní,chápu jeho přístup.Ať tak nebo tak,je to pro mne Pan vědec a přeji mu ještě hodně roků mezi námi.Hodně zdraví,pane Grygare.Jirka Jonáš:-)VVVVVR^R^R^

3 0
možnosti

Děkuji za připomenutí Jiřího Grygara. To, že věří v boha a je přitom astrofyzikem, čili vědcem, může připadat divné jen bigotním věřícím a nebo bigotním ateistům. Asi by bylo zajímavé pobavit se s ním o tom, čemu konkrétně věří. Zřejmě to bude tak, jak jste napsal, že jeho víra leží v místech, kde fyzika přechází v mystiku. :-)

2 0
možnosti
Foto

Přesně tak, jeho víra zřejmě začíná tam kde končí poznání. Jak prosté.

1 0
možnosti