Diskuse
Napršelo, jde se na šneky!
Děkujeme za pochopení.
J75a44r76o28s69l39a81v 89K53v71a51p15i17l
Mě na tom odrazuje ta příprava. Jinak s tím eticky asi problém nemám, když akceptuji, že se pro jídlo zabíjejí různí tvorové a jejich porážky jsou dost děsivé. Četl jsem kdysi, že ve Francii začali jíst šneky v důsledku velkého hladu. Před lety ještě na Moravě jsem psal ve své pravidelné glose na titulní straně nazvané "Na dvaceti řádcích", že se tak kdesi přemnožili slimáci, zatímco na Ukrajině k tomu nemohlo dojít, neboť tam všechny slimáky sežrali.
J25i74ř87í 65T29u29r52n57e88r
Počátek té přípravy vskutku smyslům příliš neladí, podobně jako když se začnou vařit syrové dršťky. Pro nás je vaření ze šneků z racionálního hlediska pouze zábava- energie vynaložená na získání 100g šnečího masa zaručeně převáží jeho energetickou hodnotu ( což může mít také svůj efekt), ale při hladomoru to může být cenný zdroj bílkovin. V případě slimáků bych se do toho pustil asi jen, kdyby šlo o život. Oni mají několikanásobně více slizu a tužší "kůži" . Opovrhují jimi i dost otrlá zvířata, ale když je zle...
P65e84t31r 16O31m62e67l82k66a
Pane Turnere děkuji za článek o této delikatese. Můj kamarád měl dokonce na sbírání šneků vyrobenou šablonu, aby jsme sbírali jen dostatečně velké ulity. Šneky jsme nechávali "vyprázdnit" v bedýnce. Nevím jak je pečete, ale my jsme dávali naplněné ulity do hrnce se solí, aby hezky stály.... Karma samozřejmě.
J66i45ř34í 74T25u41r29n27e11r
Děkuji. V soli je to výborné, také jsem to tak zkoušel, ale zdědil jsem na přípravu šneků celou sadu, formy, kleštičky i příbory, takže to svátečně vytahuji...
M70a66r26i27e 63Š84í31p42k66o78v97á
No, Jiří! Další tvůj "záběr", v tomto případě gurmeta! Hmm....to rizoto se jeví vskutku jedle, a je jasné, že přípravu zvládáš na jedna. Tak ještě nějakou šnečí báseň, a máme to komplet, ne?
Jen mi, prosím tě, nehaň mého celoživotního miláčka - šneka z Ferdy mravence
J16i40ř85í 78T90u95r62n17e29r
Děkuji, Marie. Toto je vlastně pilotní článek rubriky, která by se mohla nazývat "Rozežraný Turner". Na druhou stranu je to téma, které se blíží oboru, kterému na rozdíl od všeho, co jsem zde publikoval, trochu rozumím. Pokusy převést recepty a technologické postupy do veršů jsem sice už v literatuře zaznamenal, ale je to velká výzva.
A31l69e15x 16G48r70e90g98o71r
Šneci jsou super! Klasika s bylinkovým máslem neurazí ale asi už ani nenadchne.
Ale ta varianta podusit jako srdíčka je zajímavá. Kdysi jsem v Německu jedl šnečí ragú a bez přehánění bylo to o moc lepší než klasika. Prostě fantastická bašta.
J33i10ř11í 51T69u28r97n67e13r
Je to tak, plnění šneci jsou spíše rituál, ragú, rizoto nebo třeba malý špíz mohou být zajímavým zpestřením.
L52i45b40o34r 26S87l46i59v15a47n95s34k44ý
Díky za zajímavý tip na nevšední jídlo . Zkusím taky uvařit, snad mě můj protějšek nepožene z kuchyně s vařečkou . Kdysi jsem zakoupil a ochutnal nějaký šnečí polotovar, myslím, že to bylo s máslem a česnekem, a nebylo to určitě špatné.
J65i19ř80í 65T10u61r20n78e91r
Doporučuji první fázi "spáchat" osamoceně, to počáteční vaření kompletních šneků není příliš estetické ani voňavě (to ta odebíraná pěna ze slizu). Po oddělení nožiček je to už "normální" vaření. Šnečí polotovary i celí plnění šneci jsou už běžně k mání, ale tohle je téměř zadarmo, můžeme si to libovolně ochutit a je to hlavně zábava.
I93v31a70n42a 77D96i64a69n66o79v32á
Tak tohle číst Zuzaně a Ludvíkovi nebudu...(Oblovky obrovské)
J91i20ř71í 87T96u53r26n68e87r
To by se jich mohlo hluboce dotknout. Ale jsou Achatiny vůbec jedlé?