Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen k té sebereflexi Němců po nacismu a Čechoslováků po socialismu. V Německu, aspoň těch částech, kde pak vznikla SRN, byla provedena důsledná denacifikace, za kterou ale stály především USA, které byly jejím garantem. Přitom denacifikace neznamenala jen odstranění nacistických pohlavárů, ale široce založený projekt seznamování Němců s tím, co nacismus způsobil a na čem se tedy jeho masivní podporou podíleli. To způsobilo onu sebereflexi. U nás žádná debolševizace provedena nebyla. Naopak u nás může působit KSČM, lidem nebylo předhazováno, co režim komunistické strany způsobil a tak se přes noc stali z lidí, kteří režim aktivně podporovali, antikomunisté, ale jen verbálně. Za takových podmínek těžko lze očekávat nějakou větší sebereflexi, nebo vůbec nějakou. To má ale zase příčiny v tom, že bolševický režim nebyl ve skutečnosti poražen, nýbrž komunisté utekli od moci ve chvíli, kdy měl režim ve všech směrech vážné problémy, aby obratem poukazovali na to, jak jsou demokratické vlády neschopné řešit problémy, které ale způsobili oni, nebo na ně aspoň založili.

0 0
možnosti

Souhlasím s Vámi.R^ Karma. Ono je velice jednoduché kritizovat bez jakékoliv odpovědnosti a na chybách toho, kdo má odvahu nějak rozhodnout(s vědomím té odpovědnosti) si tzv. honit triko a politický kapitál. Jak říká jeden můj známý: Merkel nemám rád, je to herdegbába, ale má větší ko...le, než všichni ostatní dohromady.

0 0
možnosti
Foto

To je přesně ono, mohu s nějakým politikem souhlasit, ale on je to třeba jen had, který se mi podbízí, naopak mohu cítít respekt a úctu k někomu, s kým nesouhlasím (v dílčích záležitostech , stejně jako v ničem), ale kdo je zásadový a konzistentní.:-)

0 0
možnosti

Jiří, souhlas!

p.s.ty kostýmky jsou patrně ještě kolekce NDR:-)) A možná bohužel nejen ty kostýmky......

0 0
možnosti

V červnu tohoto roku německý ministr financí Wolfgang Schäuble prohlásil, že bez přistěhovalců Evropě hrozí "degenerace v příbuzenských sňatcích" a že "muslimové přispívají k otevřenosti a různosti". Mluvil také o "tureckých ženách ve třetí generaci" a označil je výrazem "enormí inovační potenciál".

Ten člověk si ani neuvědomuje, co vypouští ze svých úst. On mluví o Evropanech jako o chovném stádu, jehož genům hrozí degenerace a je třeba je vylepšovat a pěstovat – ideálně křížením Evropanů s jinými národy. Kdyby to nevyslovil jeden z nejvýše postavených politků Evropské unie, musel bych si myslet, že jde o postavu nějakého diktátorského despoty z apokalyptického sci-fi románu, který se rozhodne tvarovat lidi eugenickými metodami a zřízením ministerstva lásky. Jenže ona to není žádná bláznivá fantazie, ale realita současnosti.

A tento člověk je hlavním spojencem spolkové kancléřky Angely Merkelové. Oni už se ani nesnaží svou eugenickou politiku tajit. Chtějí si vykřížit nový evropský supernárod a říkají si, že na "materiálu" nezáleží.

Návštěvu Angely Merkelové v ČR dnes německý tisk reflektuje tím, že Východoevropany je třeba donutit ke změně názorů sankcemi. Co mně to jenom připomíná? Z Německa v současnosti odchází nejvíce židovských občanů od druhé světové války (týká se to celé Evropy), ale bruselská reprezentace EU v čele s Německem chce trestat východní členy EU.

A co se týče těch našich čtyřiceti let totality. Ignorujete události, které těm čtyřiceti letům předcházely?

Zajímalo by mne, jak v kontextu s těmito skutečnostmi vidíte ty Vaše "politicky vyzrálejší Germány" s jejich "věrností některým principům a ideálům". Spíše to vypadá, že Vy máte komplex z Germánů, a tak se jim chcete podobat. Jenže on je rozdíl, jestli si někdo za svůj vzor zvolí Beethovena či Einsteina a nebo Merkelovou či Schäubeho.

4 0
možnosti

Nesouhlasím s tím, když pan autor srovnává německou chybu v podobě rozpoutání válek na straně jedné a naši chybu v podobě instalace komunismu na straně druhé.

My v souvislosti s komunismem nemáme vůči cizině špatné svědomí. Žádný cizí stát jsme vojensky nenapadli, žádný cizí stát jsme neokupovali, žádnému státu jsme nezlikvidovali židovské obyvatelstvo, nikde jsme neměli za sebou něco takového, jako byla heydrichiáda, zavření vysokých škol apod..

Není mi jasné, vůči komu bychom měli lézt při zdi a zahanbeně mlčet. Snad jen vůči Slovákům, ale tam je to vykompenzováno účastí Slovenska ve válce po boku Hitlera.

2 1
možnosti
Foto

Myslím, že je z článku zcela patrné, co srovnávám, pane Beneši. pro čtenáře vašeho typu ještě ( a jak je vidět ne zbytečně) v článku deklaruji, že jsme válku nerozpoutali a její oběti nezavinili, tedy to, co vlastně jen v komentáři opakujete. Srovnávám to, jak kriticky se dovedou státy dívat na svoji nedávnou minulost. Jak hodnotí zločiny režimů, které se těšily podpoře jejich obyvatel. Tedy ja se Němci dívají na zločiny nacistů a jak my na rudé tribunály, dopisy pracujících žádajících tresty smrti, lidové milice a pod. Podobáme se spíše Rusům, kteří, když se to hodí, neváhají vytáhnout fangle se Stalinem.

2 1
možnosti

Nejsem Pražan a nerozumím.

1. Je správné přijmout rodiny zničené válkou, ale ti nejvíce postižení, kteří bombardováním přišli o všechno mimo holého života nejspíš nemají na zaplacení cesty.

Kolik se platí převaděčům?

2. Je správné přijímat v obrovském množství ekonomické migranty ze zemí kde válka není?

1 1
možnosti
Foto

Předpokládám, že jste si při čtení mého článku všiml, že se v něm nezabývám tím, na co se ptáte, nicméně:

Jsem přesvědčen, že je třeba obětem války pomáhat tak, jak je to nejefektivnější, tedy především v jejich zemích.

Kolik se platí převaděčům nevím, nejsem převaděč.

Státy mohou přijímat tolik migrantů, kolik jich dokážou integrovat a takové migranty , u kterých to má smysl pro státy i pro migranty.

2 0
možnosti

Mluvil jsem včera s jednou česky hovořící německou občankou.Říkala, že jsou nešťastní. Migranti majístejné sociální zajištění jako Němci. Její dům a auto byly vykradeny migranty a policie jen krčí rameny. Tak k domudošlo i v tom pořádku milujícím Německu. Tak toto chcete vítači i u nás?

2 0
možnosti
Foto

Kdybyste mluvil s někým , komu jeho blízký zahynul při autonehodě, zakázal byste používání aut? To sice není srovnatelný příklad, ale stejná myšlenková zkratka. Podobně absurdní je konstatovat, že je nešťastných 80 milionů Němců na základě jedné asi oprávněně nešťastné paní. Mám v Německu přátelé , a ti mají pocity spíše smíšené, principielně kroky AM schvalují, ale vnímají potíže z toho plynoucí. Že bych však podlen nich hodnotil stav v Německu a domýšlel možný stav u nás?

2 4
možnosti
Foto

Váš článek tak nějak vyjadřuje i moje pocity. Líbí se mi spousta odvážných hrdinů, kteří se nebojí jít se svými názory na veřejnost, stavět nějaké hradby z krabic a mávat maketami vepřů.

Je trochu škoda, že se neobjevili třeba před 40 lety. Mohli jsme být jednak dále a jednak více na sebe hrdí.

Vám karma R^

2 0
možnosti
Foto

Kdyby všichni ti ti, kteří s pocitem beztresnosti a za hranicí fatální slušnosti nasměrovali své rozhořčení směrem ke všem našim neřádům a tendencím, které nás táfnou zpět, tam, kde jsme už jenou byli, bylo by lépe.

Díky za komentář.:-)

2 0
možnosti

Zásadovost až za hrob, fakt skvělá německá vlastnost. Kolik životů že už stála? Pár desítek milionů? Z minimálně dvou neúspěšných pokusů užby se mohli poučit i Němci.

1 0
možnosti
Foto

Plete te si pane Junku zásadovost ve věcech alespoň z určitého pohledu správných a vezkrze špatných. Hitler činil s masivní podporou svého národa (i jiných) pragmaticky účelné, ale principiálně zcela zavrženihodné skutky. AM činí do jisté míry principiálně kroky správné, které nemají valnou podporu a přináší aktuálně spíše problémy než nějaký efekt.

1 0
možnosti
Foto

Přemýšlivý člověk opravdu hledající pravdu vám za pravdu dá. Frustráti, kteří za své problémy a neúspěchy hážou vinu na všechny kolem sebe, to samozřejmě nedokážou. Ti potřebují jasného nepřítele, na kterého můžou všechno svalit. Svět není jednoduchý, na mnoho lidí složitý až moc.

5 5
možnosti
Foto

Také si to myslím

1 0
možnosti