Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Tak si říkám, jak by u nás lidi asi panikařili, kdyby se tu vyskytovaly skutečně nebezpečné, nebo byly častější třeba jen na pohled nepříjemné druhy. Jenže to by si asi zvykli. Když jsem svědkem toho, jak někdo začne šílet kvůli nějakému pavoukovi nebo vose či sršni, že tito tvorové nemají v úmyslu primárně útočit na člověka, protože třeba pro pavouka (ale i jiný hmyz, případně pro hady) není člověk potravou. Pavouka spíš zajímá nějaká moucha nebo jiný hmyz a když tedy nebude ten člověk šílet, nic se nestane.

Co je nebezpečné více, je to, co píšete v závěru. Stále méně je totiž možné spolehnout se na hodnověrnost informací prakticky všech mediálních zdrojů. Třeba i blogeři odstartovali lítý boj všech médii o místo na slunci, takže i dříve seriózní medium se čím dále častěji uchyluje k senzacím a podpoře různých apriorních a pověrám se blížících obav veřejnosti, tudíž se o jeho informacích dá s úspěchem pochybovat. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Informace vskutku dostáváme všelijaké. Nezmínil jsem, a možná že jsem kvůli "vyváženosti" měl, že občas poněkud matou i lidé poučení a odborníci, a to i v podobných případech jako jsem popisoval. Přírodovědci mají obecně tendenci různá rizika bagatelizovat, stejně jako parašutisté budou tvrdit, že skákání padákem je naprosto bezpečné. Asi je, akorát se nesmí udělat nějaká fatální chyba.

Zápřednice se to však jistě netýká:-)

0 0
možnosti
Foto

zajímavý článek moc ráda jsem si to přečetla, pavouky nesnáším a kdyby po mě nějaký hodně velký a hnusný lezl, tak mě asi klepne...takže smrtelně nebezpečný může být i nejedovatý pavouk

1 0
možnosti
Foto

Děkuji.:-) V tomto smyslu může být smrtelné asi prakticky všechno,:-) ale může vám být útěchou, že arachnofobie stejně jako ofidofobie - strach z hadů- jsou docela přirozené, vrozené, Člověk se jich na rozdíl od jiných fobií spíše zbavuje, ne že by je získával :-)

0 0
možnosti
VF

Kdejakého pavoučka vynesu opatrně ven, ale zápřednici bych doma, ani v okolí domu nesnesla. Tu bych neekologicky zamlaždila (jak říkávali stařeček Pagáč).

0 0
možnosti
Foto

:-) Nic ve zlém, ona by k vám ani nechtěla:-), to tak ještě v nesekané zahradě a to ví bůh jestli. Určitě ale občas doma (nebo třeba v kůlně nebo garáži) potkáte pokoutníka, to je takový ten mohutný hnědý pavouk, co dělá vodorovné pavučiny. Ten je také docela jedovatý (ne o moc méně než zápřednice) ,ale kousne vás prakticky jen tehdy, když ho sevřete v dlani a nerad :-)

1 0
možnosti

Ty jsi to, Jiří, zase tak pěkně napsal! Pavouky mám ráda.

Jen mame teď na chalupě nějaké nové pozvůrky, a ty jsou hrozně aktivní. A sítě dělají plošně na zdi, ne v prostoru.

Nevíš, kdy se rojí sršni? Máme je na dvoře. A v neděli večer byli mimořádně aktivní:-))))) Možná chtěli decinku, ale nedostali nic.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji.:-) Sršně se rojí koncem léta. a na chalupě jsou dle mých zkušeností spíše užitečné. Nelezou moc často ani do koláčů, ani do piva jako vosy a vosy jako své konkurenty likvidují. Kde jsou sršáni, nemají vosy moc šanci obtěžovat. Loví i jiný hmyz a vydají tak za hejno sýkorek. Sršní dělnice sice mají rády i ovoce, ale ty škody jsou alespo\ň u nás minimální. Nicméně decinkou bych je nerozmazloval:-)

1 0
možnosti
Foto

Jo, jo ... říká se, že nevědomost hříchu nepáchá; ale jak vidno, i takovým rčením je potřeba správně rozumět. Jinak totiž platí pravý opak. R^:-)R^

0 0
možnosti
Foto

:-)Nevědomost jistě hřích není, ale z nevědomosti, tedy lépe řečeno z neochoty si nechat poradit od vědoucích (což může být určitá definice hlouposti) se dá napáchat dost škody. Díky za komentář:-)

3 0
možnosti

Trochu jste mne uklidnil ... ale stejně ... brrrr .-)

1 0
možnosti