Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že to vysvětlujete správně a vystihl jste zásadní problém monoteistických náboženství, na rozdíl od těch polyteistických, takže karma. Pan Svoboda sice píše, že třeba Hadrianus nenáviděl Židy, což je pravda a správné je i to velké Ž, jelikož nenáviděl Židy jako etnikum a ne jako vyznavače judaismu. On v nich totiž spatřoval zdroj neustálých vzpour (velké povstání bar Kochby), což mu vadilo, nikoli to, že vyznávají svého boha. Jak tvrdí, že nechal na zorané Chrámové hoře vystavět sochy římských bohů, tak šlo o boha Jova (Jupitera) a pak svou sochu. Důvod, proč to dělal, byl, aby Židy potrestal. Dalo by se říct, že Hadrianus chtěl Židy vyhladit, aby nevybuřovali a ne proto, že věřili v Hospodina.

0 0
možnosti

V Koránu sice není nic o kropenkách ve svatopetrském chrámu, ale je tam třeba toto (2,193): "Bojujte proti nevěřícím, dokud nebude konec svádění od víry a dokud nebude všechno náboženství patřit Allahovi".

Ve svém článku píšete, cituji: "První křesťané nebyli servírováni lvům, protože se hlásili k bohu Izraele (to byla jejich věc), ale protože upírali legitimitu římským bohům." Chcete snad říci, že první křesťané byli servírováni lvům poprávu? Chcete říci, že římský polyteismus byl legitimní narozdíl od křesťanství?

Také píšete, cituji: "Žádné polyteistické náboženství nikdy nevyvolalo žádnou válku velkých rozměrů, aby někam přeneslo vlastní bohy." To je veliký omyl. Římská říše byla v tomto směru velice aktivní. Nejlépe se to ukazuje v Judsku. Císař Hadrián byl přímo posedlý nenávistí k Židům a judaismu a rozhodl se vyhubit Židy jednou provždy (nebyl první). Rozpoutal masové vyvražďování Židů, které způsobilo největší židovskou diasporu. Zakázal Tóru, Chrámovou horu nechal zorat pluhem a osadit sochami římských bohů. Judeu přejmenoval na Palestinu (podle dávných nepřátel Židů Pelištejců). Viděl jste slavný Titův oblouk v Římě? Zobrazuje pobití Židů, jejich zotročení a vyplenění Hospodinova chrámu.

Křesťané a muslimové rozhodně nevyznávají "téhož boha". Allah například stahuje lidi z kůže: "Věru ty, kdož neuvěřili v Naše znamení, My v ohni sežehneme, a kdykoliv vyschnou kůže jejich, vyměníme je za jiné, aby tak trestu okusili." Bůh křesťanů se pro lásku k lidem nechal zbičovat, poplivat, přibít na kříž a ještě se modlil za své katy.

Křesťanských (resp. křižáckých) výprav do muslimského světa bylo asi pět. Jednotlivých vojenských výprav muslimů proti evropským křesťanům bylo asi sedm set.

Aztékové, vyznavači propracovaného polyteismu, každoročně obětovali na svých oltářích cca 600 lidí. Roku 1487 při zasvěcení chrámového objektu v Tenochtitlanu během čtyř dnů a nocí obětovali dokonce dvacet tisíc zajatců – byla to největší náboženská lidská oběť v dějinách lidstva.

3 1
možnosti
Foto

Máte velmi bujnou fantazii. Je to váš názor, který nemá se skutečností a historií co dělat. Je to váš názor, nebudue jej vám vyvracet. Pokud přesto máte zájem, vědět, jak to bylo, tak se zajímejte o historii.RvRv

5 0
možnosti
Foto

Aby měl váš komentář vůbec nějaký smysl, musel byste mi sdělit, co je zde v rozporu z historií (a na základě jakých informací jste k tomu došel) a položit vedle mých subjektivních závěrů svoje (podložené nějakou argumentací).

Takto mi přijde, že jen maříte čas psaním vašich nic neříkajících pocitů.

3 0
možnosti