Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Řekl bych, že klíčová slova Vašeho článku jsou tato: "...násilnosti se dějí od nepaměti. Ty obzvláště pikantní historiky někdo zpracoval do epických eposů a divadelních her, které nás baví dodnes."

Co jste tím vlastně chtěl říci? Že různé násilnosti odehrávající se v současnosti jsou stejně pikantní a zábavné, jako řecké mytologické historiky? To zní skutečně děsivě.

Když říkáte, že "násilnosti se dějí od nepaměti", znamená to snad, že se máme s násilím smířit a přijmout je, protože násilí prostě patří k lidskému životu, do každé doby a každé kultury? To zní také děsivě.

Důležité také je, že strašidelné příběhy řecké mytologie nejsou jen olympským bulvárem, ale mají také velmi závažný morální obsah. Smysl těch příběhů dobře pochopili nejen umělci antiky, ale také umělci dob mnohem pozdějších. Řecká mytologie pomocí podobenství vyjadřuje katastrofické dopady velké moci, nevratné činy spáchané pod vlivem vášně a hněvu. Rčení, že revoluce požírá své děti, je inspirována obrazem Krona (respektive Saturna), který požírá své děti. Možná nejpůsobivěji to zobrazil F. Goya ve svém obraze Saturna, který požírá svého syna.

Podstatné ale je, že násilné principy, které jsou například zakotvené v islámu, nemají podobu mytologie, ale božího zákona, nad jehož platností se nediskutuje. Pro německou policii jsou například islámské vraždy ze cti mimořádně závažným reálným problémem, který má podobu několika desítek vražd žen ročně. Ještě loni bylo možné dohledat statistiku, podle níž se jen v saských uprchlických táborech odehrálo třicet vražd za čtvrt roku. Ve francouzském uprchlickém táboře v Calais se v komunitě nejvýše sedmi tisíc lidí odehrálo neuvěřitelných osmdesát vražd během pouhých šesti měsíců. Hrůzy, které se odehrávají v podstatné části muslimského světa, si nikdo z nás ani neumí představit. Jen řecký mytologický obraz šílené války démonů podsvětí nám může tuto hrůzu zprostředkovat alespoň formou podobenství.

10 1
možnosti
Foto

Kdybyste, pane Svobodo, z tohoto komentáře vytvořil vlastní blog (stejně jako z řady jiných), bylo by to zajímavé, ale takto reagujete na jistého principu se dotýkající hříčku výkladem mytologických a náboženských principů, které zaprvé znám, a zadruhé nemají s podstatou mého textu co dělat:-)

0 0
možnosti

P27a33v38e25l 34V54é72b59r

1. 2. 2017 17:51

A to si představte, že na území Evropy byly nalezeny kostry pračlověka se zjevnými známkami kanibalismu. Jsme my to ale kruťáci a chudákům migrantům chceme něco vyčítat...

6 0
možnosti
Foto

Pokud jste si to vyložil takto, je to jenom proto, že jste si to tak vyložit chtěl:-)

0 0
možnosti

Oceňuji vaše znalosti mytologie, text je zdařilý.

Ale jeden jediný zločin muslimského "uprchlíka" spáchaný na tom, kdo je tu doma, je pro mě důvodem sem tyto lidi nevpouštět.

5 1
možnosti
Foto

Zhruba proti takovým názorům, jaký zde prezentujete, je tento článek zaměřen (rozhodně neomlouvá zločin kohokoli.) Jsem proti masovému a nekontrolovatelnému přijímání migrantů (utečenec je někdo jiný), protože to je praktický špatný počin. Nevidím rozumný důvod zakládat u nás gheta nepřizpůsobivých a neasimilovatelných lidí. To ovšem neznamená, že to omlouvá šíření xenofobie, rasové a náboženské nenávisti a účelových dezinformací.

Jen tak naokraj: připadalo by vám normální, aby na základě toho, že nějaký Čech spáchá v Egyptě vraždu, byl vydán zákaz našim občanům cestovat do Egypta?

0 0
možnosti

Nevím, proč jdete tak zpět do mytologie či dramat. Stačí zločiny národů, z nichž evropská kultura přímo vzešla. Římané Sulla, Caligula, Nero. Formální křesťané Merovejci, kteří vyvražďovali nejbližší příbuzné. Stejně jako první Přemyslovci. Bohudíky, že jsme dál a zavrženíhodné zločiny přísně trestáme. Stejně tak, jako ty méně brutální - podvody, falešné identity, zneužívání sociálních dávek. Doufám, že Evropa tuto sílu bude mít i nadále. To je to, oč tu běží. Etnicita v tom žádnou roli nehraje ( pokud jste chtěl rozehrávat tuto kartu ).

4 0
možnosti
Foto

Pokud si to vykládáte tak,že se popisem historických hrůz snažím omluvit zločiny migrantů, tak vězte, žekdybych toto chtěl, mohl bych zůstat v naší současnosti ( třeba u hrůznýchstatistikách domácího násilí a pod.) Je to, pane Pinkasi , taková hříčka, kterápokud na něco reaguje, je to na na články blogerů, které alarmujícímzpůsobem přináší šokující zprávy o tom, co kdo jaký Syřan vyvedl ve Finsku ubazénu. Jinými slovy, dělám si srandu z toho, co mi přijde směšné. Nemá to nicdo činění s mými postoji k migraci jako takové viz odpověď paní Svobodové.

0 0
možnosti

Clanek mi pripomel vrazdy v letech nedavnych v Praze. Podle mne je dobre z 90% spachali lide z jinych kultur. Ano, byli to obcane byvale SSSR.

0 2
možnosti
Foto

J42a66k43u16b 23R40o98t82h

1. 2. 2017 17:30

Chechty, řekl jsem si při čtení - to se nebude některým alternativně myslícím lidem líbit. A vida. Už se přihnali.:-/

Za mne karma a přiznání - asi tak do poloviny jsem si říkal, neb islámské příběhy a legendy moc neznám, jak je zajímavý, že jsou vlastně totožné s těmi antickými. R^:-)

2 1
možnosti
Foto

A není to náhodou úplně naopak a těmi alternativně myslícími jsou úplně jiní?

2 1
možnosti
Foto

Pěkně nevtipná agitka. A vy zase bijete černochy.

3 1
možnosti
Foto

Kdyby to byla agitka, pro něco by agitovala. Tedy, mýlíte se, tento článek je proti něčemu. Je to výsměch těm, kteří lačně loví zprávy o různých excesech. To mi přijde mnohdy směšné. Pokud vám to nepřijde vtipné, je to váš problém. Mně a některým jiným ano. Tak to bývá. Nelze se všem zavděčit, i kdybych snad o něco takového stál.:-)

0 0
možnosti

Ale když už jsme z toho starověku a středověku, po náboženských a dvou dost ošklivých válkách světových dospěli tam, kde jsme, tak nám paní Merkelová pozvala příslušníky středověké kultury, abychom se vrátili zpět. Moc hezký vývoj.

Nedávno pan Kinkel projevil údiv nad tím, že Češi nechtějí ty středověké lidi přijmout, když z EU měli takový prospěch. Zapomněl, že po vstupu do EU jsme nesměli 10 let v Německu pracovat a když už nám to bylo dovoleno, tak jsme museli mít správnou a jimi potřebnou kvalifikaci a umět německy. Takže se dost těžko vyrovnáváme s tím, že dnes Němci živí lidi, kteří nejen že neumí německy, často nemají žádnou kvalifikaci a někteří neumí ani číst a psát v rodném jazyce. A vstupují na území Německa i bez jakýchkoliv dokladů a nelegálně.

10 1
možnosti
Foto

Napsal jste to přesně, právě tomuto se tato satira vysmívá. Přesněji ne tomu, ale těm, kteří do zblbnutí loví excesy migrantů, propírají Merkelovou, pokouší se po svém vykládat výklady Koránu a všemožně jinak se snaží hledat argumenty.pro něco, co se dá vyjádřit prostě bez projevů xenofobie, rasizmu a náboženské netolerance. Nechceme nekontrolovatelnou a masovou migraci, protože je to problém pro migranty i hostitelský stát, nechceme se dopouštět chyb, které již někdo udělal. Těší mě, že jste na tento článek takto zareagoval, protože je to pro mě důkaz toho, že zapůsobil tam, kde měl a tak, jak měl. Děkuji.:-)

0 0
možnosti

R^ Velmi zajímavě jste si s tím pohrál. To je osvědčená metoda poukazovat na zločiny těch, proti kterým se má obrátit nenávist veřejnosti.

1 1
možnosti

Proti komu chcete obracet nenávist p. Kvapile?:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS