Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

RvRvRv Vůbec nemá cenu komentovat ty mraky nepřesností, které se ještě snažíte v diskusi hájit. Kdybyste si alespoň přečetl úvod ke Koránu, když už jste celé jeho přečtení vynechal.

Jeden příklad: píšete, jak byl Mohamed tolerantní ke křesťanům a židům. Toť pouze v raném období! S židy skončil, když se při obléhání Mediny měli snahu paktovat s Mekkánci (poprava mnoha set mužů a ženy a děti do otroctví); s křesťany skončil po nedohodě s delegací v r. 631.

Všechny tyto události najdete i ve verších Koránu. A tak bych mohl pokračovat s řadou dalších Vašich údajů.

Pište raději o těch psech, budete věrohodnější!

1 1
možnosti
Foto

Gengis Khan to taky uměl, rychle rozšiřovat své území násilím. A poskytoval náboženskou svobodu.

Islám nepovažuji za nejmladší monoteistické náboženství. Je mnoho náboženství, které na islám navazují. Jako ahmadíja, nebo bahaí. Oni přijali Mohameda ale ještě přijali další týpky.

Pes a muslim je rozdíl. Pes nemá ideologii, která mu přikazuje vraždit. O psovi, který kouše můžeme říct, že je špatnej. Ale muslim, který zabíjí, je podle nás špatný, ale podle islámu správný. A psi se můžou evolučně vyvinout tak, aby nekousali vůbec, kdežto islám zakazuje jakékoliv inovace.

Nesouhlasím s tím, že probíhá "součásná" krize islámského světa. Zabíjení nevěřících probíhá od počátku islámu, stejně tak boj mezi šíty a sunnity.

V islámu je hodně mytologií. Mohamed rozpůlil měsíc, cestoval vesmírem na létajícím oslíkovi Burákovi, Aláh přeměnil židy na opice, Slunce zapadá do bažiny na konci placaté země. A celá země je umístěna na hřbet obří velryby, která plave v moři. A ta placatá země je k té velrybě přidělaná pomocí hor. Ty hory fungují jako kolíky.

Džizíja platí jen pro křesťany a židy. S hinduisty už se tak nemazlili.

2 0
možnosti
Foto

Pane Vajdíku, po vašem argumentu "muslim není pes" jsem chtěl váš komentář ignorovat, ale podle fotografie vypadáte jako mladý člověk, tak mi přišlo nějak nepatřičné to tak přejít.

Víte, argumentace má mít nějaká pravidla.

- připadá vám, že srovnávám fakticky muslimy a psy. Používám to pouze jako metaforu pro nějaké informování o něčem.

- připadá vám důležité sdělení, že jsou ještě mladší typy monoteismu? Je to tak, ale myslím, že je patrné, že zde nejde o analýzu jiných moteistických směrů, nicméně bazírujete-li na naprosté přesnosti je asi těžké říci: "Ale muslim, který zabíjí, je podle nás špatný, ale podle islámu správný." To je plk hodný nějakého demagoga, ne "exaktního odborníka".

Docela zbytečně se se pokoušíte zpochybnit prosté tvrzení, že v islámu je mytologickým základem judaismus a tím jediným stěžejním zázrakem pouze předání Koránu. Pohádkové příběhy islámu mají málo společného s teologickými principy, tím srovnáním narážím na božské podstatu Krista, neposkvrněné početí, trojjedinost boha, zmrtvýchvstání a pod. a legendy Starého zákona. Nic z toho nehodnotím, pouze konstatuji.

Tolerance raného islámu je obecný fakt (určitě to tak nebylo vždy a všude), který zde neslouží k žádnému ospravedlňování nesmiřitelnosti pozdější nebo současné a neslouží k tomu ani tento článek jako takový, to vezměte, prosím, na zřetel v prvé řadě.

Dalo by se říci, že jste napsal komentář, ve kterém se snažíte relativizovat nějaké historické reálie a pohledy, na čemž v zásadě není nic špatného, ale zároveň je pro vás zjevně těžké relativně (tedy v historickém kontextu) hodnotit islám jako takový i jeho vyznavače (v individuálním kontextu), což mi přijde u mladého a zjevně po vzdělávání toužícího člověka trochu škoda. Na každý pád děkuji za komentář.

0 0
možnosti

Prostor, ve kterém vznikl islám, lze těžko označit za "pouštní díru". Byl to prostor, kde právě probíhala helénsko-byzantská renesance. Teprve nástup islámu tento kulturní prostor zcela rozvrátil.

Současná "krize islámského světa" není nějakou výlučnou událostí v dějinách islámu. Je spíše vygradováním problémů islámské společnosti, které se táhnou celými jejími dějinami. Nelze oddělit současný islám od toho historického a především jej nelze oddělit od jeho autentických závazných zdrojů, které jsou spojeny s osobou Proroka Muhammada. Prorok Muhammad – jako morální vzor islámu (doslova nejlepší člověk, který kdy žil na zemi) určuje charakter islámu. Pokud Prorok uřezával hlavy svým nepřátelům, těžko lze očekávat, že jeho pravověrní stoupenci to budou dělat jinak. Islám potřebuje vnějšího nepřítele, zdroj kořisti a tributů, jinak se propadá do bídy.

Píšete o "poměrně liberálním přístupu raného islámu k jiným náboženstvím". Obávám se, že právě raný islám byl naprosto netolerantní a dokonale vyjadřoval militantní podstatu islámu. Opíral se o metody, kterými postupoval sám Muhammad. Dobře to ilustrují invazivní výpravy Amr Ibn al-Áse, který mezi lety 693 až 700 systematicky vyvraždil obyvatelstvo velkých egyptských měst. Během několika málo let vyhubil přes devadesát sedm procent původních obyvatel Egypta, kteří již v té době několik set let vyznávali křesťanství. Obrovské masakry, při kterých byly vylidněny celé kraje, prováděl Abú Bakr (první Muhammadův nástupce, tzv. chalífa). To samé se dělo v celé severní Africe, na Blízkém východě, přes Mezopotámii až k západní Indii, kde muslimové systematicky pomocí hromadných poprav likvidovali celé kmeny a národy. Popis této likvidace nám zachovali muslimští historikové. Byly zničeny největší a nejstarší hinduistické chrámové komplexy.

Svět podle Muhammada je shrnut v této větě: "Bojujte proti nevěřícím, dokud veškeré náboženství nebude patřit Allahovi".

6 0
možnosti

Uf, pane Turnere, zdá se, že o dějinách islamu něco víte, na rozdíl od celé řady rádoby odborných článků. Takže - a díky za to - počátky islamu tolerovaly a dokonce pokládaly za spojence jahvisty, křesťany a sabatejce. Odklon k zjevnému nepřátelství probíhal postupně v souvislosti s tím, jak se islam měnil ve vojenskou organizaci teokratického státu.

2 2
možnosti
Foto

Děkuji, je to, alespoň podle zdrojů, ze kterých čerpám, tak, jak v komentáři píšete.

0 1
možnosti
Foto

Islám podrobeným národům byl vnucován silou a kdo jej nepřijal zemřel. Islám zničil kulturu a vzdělání Maurů a Peršanů.

5 0
možnosti

Tolik omylů ve dvou krátkých větách, to se hned tak nevidí.

0 2
možnosti

Karma.Z hlediska historie a náboženství je zakladatel islámu skutečně vyjímečná postava.V dějinách lidstva nikdo nic podobného nedokázal.V tom uvodním zamyšlení máte pravdu,místo racionální uvahy a realného hodnocení skutečnosti dnes převládá hysterie,zjednodušování a fanatismus.To je pouze cesta do pekla,uplně stejná po jaké jdou v některých islámských zemí radikální fanatici zneužívající islám...

2 2
možnosti
Foto

Přesně totéž si myslím.

0 0
možnosti