Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TP

Já osobně považuji křesťanství za Evropě vnucený a cizorodý zpátečnický prvek, ale ze zmínky o kořenech ho jaksi vyjmout nelze. Prostě tu bylo, to dobré nechalo zdegenerovat a svým slábnutím přetvořené nechalo povstat.

0 0
možnosti
Foto

Já v tomto až tak radikální nejsem, protože náboženství jsou spjatá s vývojem lidstva tak silně a univerzálně, že nemáme v podstatě možnost porovnat kulturu pod vlivem náboženství s žádnou kulturou nenáboženskou, neboť taková neexistuje. Aktuálně jde spíše jen o to, jak se které země dokázaly sekularizovat.

0 0
možnosti
ZH

Nejlepsi je polozit temto hlasatelum "krestanskych hodnot" co to ty krestanske hodnoty vlastne jsou ? Myslim ze by to bylo komicke.

Jiste třeba Zeman pouci sve priznivce na vyletech po krajích, aby třeba na vanoce nechavali jedno misto u stolu prazdne a pozvali a pohostili tak kohokoliv, kdo by zaklepal u dveri, třeba i bezdomovce.:-)

0 0
možnosti
VJ

V20í10t 15J15ů98z75a

9. 3. 2017 12:06

Závěr, že ty kořeny Evropy nejsou jen křesťanské, ale spíš řecko-římské a židovsko-křesťanské, je samozřejmě správný.

Hlavní problém s těmi křesťanskými kořeny ze strany pana prezidenta a velké části národa je ovšem v tom, že se jich chytají jen povchně a pokrytecky, snad možno říci účelově, jak se toto slovo často používá, jen jako klacku proti např. islámu, a takovéto chytání se a vlastně nechytání se křesťanských hodnot nemůže obstát, nezachrání ani v tomto čase, ani pro věčnost, toho je schopno jen opravdové přijetí Krista a křesťanské víry. Česká varianta s odmítáním toho, že mezi křesťanské hodnoty patří patří pomoc těm v nouzi včetně pohostinnosti k těm na cestách, byť jsou jiní, i německá varianta, kde to s tím svým způsobem přehnali, v určitých aspektech nezvládli, a přitom v mnohých (jiných) ohledech se křesťanským hodnotám jasně protiví (např. umělé potraty, "sexuální výchova", genderové nesmysly, tvrdé prosazování autority státu ve výchově a ve všem, včetně toho, co je proti křesťanským hodnotám), žádná s obou variant vzhledem ke své neopravdovosti nemůže obstát.

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím s vámi.

0 0
možnosti
Foto

Já myslím, že je nejvyšší čas hodit křesťanství do popelnice spolu s islámem a všemi ostatními nábžoenstvími. Je to prostě zastaralé. Kupa výmyslů. A to je jedno, že tam jsou dobré hodnoty. Pokud víme, co jsou dobré hodnoty, tak můžeme rovnou vyznávat ty hodnoty samotné a nemusíme se schovávat za náboženství.

5 2
možnosti
Foto

Principiálně s tím souhlasím. Abychom dodržovali zákony a etické normy, na to nepotřebujeme žádného pánaboha.

Trochu problém je, že na světě věří v Boha asi 75% lidí a u nás, v jedné z nejateističtějších zemí prý asi 35%. To sice ještě neznamená, že ti všichni potřebují víru k tomu, aby věděli jak se mají chovat, ale je to významná část populace.

V článku mi šlo spíše o to, jak se za nějaké náboženské hodnoty (které mnohdy žádným náboženskými, tím spíše křesťanskými hodnotami nejsou) schováváme. To se samozřejmě netýká jen nás a rozhodně ne jen křesťanů.

0 0
možnosti
Foto

Karma, Jiří ... obligátněR^;-)R^

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, Karle. Hezký den:-)

0 0
možnosti
Foto

R^ Snad jen, že onen dotaz by bylo možno položit mnohým, a nejen prezidentům;-)

1 0
možnosti
Foto

:-)To zcela jistě. Pana prezidenta zmiňuji pouze tak, jako Cato vždy bez ohledu na téma deklaroval: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

2 0
možnosti
JR

J59a37r16a 15R36a56n65k

8. 3. 2017 20:23

Napsal jste to velice dobre za dost z nasR^

3mesice ztroskotani na Fiji mi asi pred 10 lety daly nekrestansky dobry pocit ze zivota:-) - to same v Nepalu nebo Indonesii.

3 2
možnosti