Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pravicových stran je u nás bohužel jak šafránu. Poslední dobou se zdá, že se ODS konečně "vrací" a zase bude pravicovou stranou.

Zaujalo mě, že se ptáte, koho by jejich program mohl oslovit, když neslibují, že se postarají o každého jednoho zvlášť, že neslibují, že každému zajistí pohodlný a téměř bezpracný život a v tom je právě rozdíl mezi levicí a pravicí. Levice Vám naslibuje hory doly černý les, ale skutek utek, protože to prostě nelze. Pravice Vám řekne, že to nejde, ale místo toho nabídne svobodu, omezí závislost na státu a tím Vám vlastně dá víc, než jen zbytečné sliby.

Protože cituji: kdo by chtěl žít v zemi, kde se preferují zájmy sotva desetiny obyvatelstva - přesně v takové zemi žijeme a překvapivě pod vládou levice.

Velká část populace bude bez pomoci státu jen nějak přežívat - překvapivě velká část přežívá za "pomoci" státu pod vládou levice. Jistoty mladým lidem? Dnes? Jaké přesně? Aby zakládali rodiny, pořizovali si děti a národ nevymíral? A s čím tak asi bojujeme poslední roky? Mladí lidé nezakládají rodiny, pořizují si málo děti a to všechno překvapivě za vlády levice. Levice prostě jede v tom, že málokdo Vám dá, to co Vám levice dokáže naslibovat. :-)

0 0
možnosti
Foto

Problém je, že lidi jsou zvyklí poslouchat slova a nevnímat realitu.

0 0
možnosti
PM

P26e59t46r 85M86a19n96d83a

1. 4. 2017 9:43

pokud pravicový volič nebude volit pravice, tak se z něj stává volič levicový. Pravicový volič vždy volí pravici. tolik jen k nelogickému nadpisu. Dál to budou stejné nechytrosti.

0 0
možnosti
ML

ODS je strana která neumí vládnout jinak než korupcí a klientelizmem. Ona to má přímo v programu. Ideologií pravice je maximalizace zisku za každou cenu a přesně touto cestou ODS kráčí a vždy kráčela. TOP09 je ve fialovém to samé, jen jejich Kalous je ještě nepřijatelnější. Drábek z taky z TOP-ky dovedl své ministerstvo až do krajnosti, buzerací nezaměstnaných a nucenými pracemi.

I někteří levicoví politici mají aféry korupční i klientelistické, příklady jsou známy. Jenže u těchto politiků je to vlastně osobní hamižnost, selhání, není to oficiální cesta strany kterou zastupují. Dá se říct že takoví levicoví politici se zpronevěřili ideálům své strany. Zatímco u politiků pravicových je to přímo programová záležitost jejich stran.

Teď popisuji pravicové strany v ČR, vím že ve světě to o pravici nemusí platit.

0 2
možnosti
PM

P12e96t75r 53M31a65n86d97a

1. 4. 2017 9:45

vy to máte pěkně v hlavě srovnané, je co je pravda.

0 0
možnosti
LA

Protože se tady docela dost skloňují Svobodní. Tak bych jen chtěl naznačit kde v oblasti politické filozofie stojí a proč podle mě nejsou extrémní (zatímco já - v určitém slova smyslu - jsem).

Osa naznačuje míru státní agrese (rozsah státu chcete-li) vůči svobodě a vlastnictví s tím, že pro zjednodušení teď pominu další osu, která se s ní pojí.

Nalevo v této ose stojí státní (tedy nedobrovolný) komunismus/socialismus, fašismus (nacismus), sociál-demokratismus, pak nějaký ten střed (mezi socdem a středem vidím lavírovat KDU-ČSL, TOP 09). ODS by pak mohla být ten pomyslný střed (akceptace mnohých socdem výdobytků, ale i nějaké liberální prvky). Směrem doprava pak vidím klasický liberalismus (malý stát), minarchismus (minimální "bezpečnostně-právní" stát) a anarchokapitalismus (žádný stát). Konzervatismus teď, pro jistou komplikovanost, vynechávám.

Já v této ose, dle programu a přesvědčení mnohých členů, řadím Svobodné do prostoru klasického-liberalismu. Co vy? Nebo vás napadá jiné členění? Každopádně si myslím, že do extrémů mají dost daleko. Jako "extrémista" to snad tvrdit mohu :))

Děkuji

0 0
možnosti
VJ

Také to můžete brát tak, že na tu samou osu postavíte voliče. Střed bude místo, kde bude stejně voličů napravo a stejně nalevo, tedy vlastně jakýsi medián. Za extrémy se dají označit ty krajní části této osy, kde se nachází méně než 5% těchto voličů. Podle této definice by tam Svobodní patřit mohli.

A podle této definice je možné i to, že levice v jedné zemi má stejné názory jako pravice v zemi jiné.

0 0
možnosti

Rozdelovani na pravici a levici je podle me nesmysl. Stat a jeho obcane maji urcite potreby a je to podle me mix pravicovych a levicovych potreb. Cista pravice podle me vede zemi ke skrytemu feudalizmu, podporuje parazitovani podnikatele (neexistence statniho majetku, rezerv, politici loutky korporaci, firmam je tolerovano skoro cokoliv na obcana nepodnikatele) a cista levice mi prijde, ze zase podporuje parazitizmus cloveka, ktery neni nucen se nejak snazit, neco ukazat a ma zaruceny standard na ukor druhych, kteri maji podobny standard ac jsou jeho sponzory. Chce to nejaky rozumny stred. Politicka strana by hlavne mela byt zamerena na zisk statu, jeho obcanu, samozrejme za dodrzeni urcitych moralnich hodnot (nedelat kvuli tomu prevraty v cizich zemich apod.) Napriklad obcan, ktery chce pracovat a je nezamestnany by podle me nemel stradat, protoze praci da, nebo vezme naprosto svobodne druha strana a je to tak v souladu se zakony ( mel by byt ale prubezne kontrolovan napriklad nabizenim prace pro mesti, jestli je ochoten pracovat), podobne by nemel stradat ten, ktery zamestnany je, mel by mit zaruceny nejaky minimalni standard (jako napr. minimalni mzdu) a tomu se nase tzv. pravicove strany brani, chteji podle me cloveka otroka pod tlakem pracujiciho za smesnou mzdu a jeste mu zabranit dostat standardni zdravotni peci. Na Klausovy bych se ale moc neodvolaval, stary Klaus mel byt podle me ve vezeni za jeho privatizaci a spolu s nim i poslanci co ji odhlasovali + zabaven jim majetek (odhlasovali zakony, ktere porusovaly Ustavu v podstate zrusenim ochrany soukromeho majetku, napomahani rozkradani statniho majetku ...) a vsichni by se dodnes meli stydet verejne ukazat mimo razneho odmitani politiky jejich otce.

1 1
možnosti
Foto

Mluvíte mi z duše a tak R^ a karma. Bohužel osobní svoboda jednotlivce pomalu mizí neznámo ( či známo ) kam, ale samozřejmě si za to můžeme sami. Jako kdybychom si svobodu, nabytou po dlouhé době, nezasloužili a sami se cpali zpět do jakéhosi chomoutu předpisů, nařízení, zákazů a omezení. Politika se změnila na pískoviště jež tlupy námi volených zástupců považují za své hřiště, své zahrádky, ze kterých hodlají sklízet plody....Fakt dneska nevím koho budu volit, nicméně jsem optimistou.....;-)

0 0
možnosti
Foto

Já myslím, že ta tradiční pravolevá osa, která se formovala v dobách zápasů dělníků s kapitalisty už dnes přestává být rozhodující a politický boj se rozšiřuje i na osy, které v minulosti nebyly tak viditelné. Před časem jsem na to konto přeložil kousek statě amerického ekonoma Ritholtze, který říká natvrdo, že "pravolevé paradigma je pasé":

http://janrehacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=524667

Jinak i tady už je ta pravolevá polarita dost vyčpělá, což o posledních volbách vedlo ke kuriozní situaci, kdy spousta tradičních pravičáků volilo Hillary a spousta tradičních levičáků zase Trumpa :-)

0 0
možnosti
JR

J71a79r76a 37R40a66n65k

30. 3. 2017 7:06

A ted zjistuji, ze padli na cumacek....Rv:-)

0 0
možnosti
Foto

Věřte, že mám pročtené programy všech "pravicových" stran a i pečlivě sleduji, zda se podle těchto programů chovají. Nejbližší je mi (přes všechny excesy a podivné lidi) strana Svobodných. Ony ty přešlapy, podivíni apod. jsou i v jiných stranách. U Svobodných mám vzhledem k preferencím záruku, že tam alespoň nejsou kariéristi a kmotrové. V každém případě je budu volit - i třeba jen proto, aby dosáhli na příspěvek na provoz, když už se do parlamentu nedostanou. Ale přál bych si, aby se dostali.

7 0
možnosti
Foto

Mně jsou Svobodní ideově sympatičtí, ale jak jsem vyjádřil v článku i diskusi, "ryzí pravicová politika" není v dnešním světě použitelná, respektive nikdo nedostane příležitost ji použít, protože s ní nezíská potřebné hlasy.

1 0
možnosti
JZ

Už vám to napsali jiní, napíšu vám to zase trochu jinak i já: to, že z českých parlamentních stran nejvíce sympatizujete s tou, která je nejvíce napravo, ještě neznamená, že jste pravicový volič. Dokonce to nutně neznamená ani to, že nejste levičák jak poleno.

1 0
možnosti
Foto

Stejně jako jiní se poněkud vzpíráte prosté logice. Pravicový volič je ten, kdo volí pravicovou stranu. A šmitec. Jestli mám pravicové názory je, na což poukazuji poměrně obšírně v článku, velmi nejisté, protože není žádní shoda na tom, co to je, respektive jsou-li důsledné pravicové principy v dnešní době vůbec aplikovatelné a dají-li se nějak použít na aktuální zásadní témata. Ten článek je vlastně vyjádřením mnoha pochybností. K nim teď ještě přibyla pochybnost o inteligenci mnoha komentujících:-)

1 0
možnosti
AK

V teorii je rozdíl mezi levicí a pravicí takový jak píšete - v podstatě je to vztah sociálnímu státu, jeho akceptace nebo odmítání.

V praxi se však pravice od levice liší jen mírou snobství a levice je jen o něco lidovější pravicí.

A daně dokáží zvedat i pravicové vlády, stejně jako odbourávat sociální vymoženosti dokáží vlády levicové.

Komu se to nelíbí, ten nevolí vůbec, nebo volí protestně, třeba oligarchy nebo KSČM.

Před několika lety byly maturantům předkládány výňatky z programů různých politických stran a studenti byli požádáni, aby je správně přiřadili.

Nejvíce záměn bylo mezi TOP 09 a KSČM...

Dokud se pravice a levice nezačnou ve svých programech i praxi vládnutí skutečně odlišovat, budou preference jedněch i druhých klesat a vzhůru půjdou oligarchové a extrémisté.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s vámi, ale jsem v tomto pesimista. Svět, myslím, spěje k různým formám populismu, kde jsou ideje nepodstatné. Podstatné je naopak správné uchopení aktuálně důležitých témat tím způsobem, jak si lidé přejí aby byla uchopena.

0 0
možnosti