Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen malá připomínka. Husseina USA do války s Kuwaitem vyloženě navezly. Protože se ho potřebovaly zbavit a jako vždy šlo jen o těžební licence a jejich cenu, válečný trénink a prodej zbraní. Doporučuji k této problematice tyto dvě knihy..

1) Illegale Kriege od Daniele Ganser

2) Wer den Wind sät od Michael Lüders

Podobnou taktiku jako s Husseinem provedli USA i se Srbskem a s Miloševičem, když neuznaly vyhlášení samostatnosti Slovinska a Chorvátska a tak Srbové v domnění, že je USA podporují a že si to mají vyřídit jako domácí záležitost, vytáhli do vojenského boje proti Slovincům a Chorvátům.

Tento útok dal později důvod k bombardování některých částí bývalé Jugoslávie, pronásledování Miloševiče a rozpad a šíření nenávisti mezi bývalým obyvatelstvem Jugoslávie. Je to systém rozděl a panuj...a ten fungoval již od dob Říma...a USA ho praktikují do dnes....viz rozpad SSSR a i rozpad ČSFSR...všimněte si, že se nerozpadla ani Francie a ani Itálie ani Španělsko..jen státy se Slovany....

A něco málo k Trumpovi, je to jen služebníček těch kdo mu velí a jedno je velmi dobře vidět....volný obchod USA uznává, jen když z toho má výhody, jakmile ve volné soutěži prohrává, tak musí nasadit Trumpa a ten hlásá America first again....tedy veliký protekcionizmus...i když je otázkou jak promění svá slova v činy, možná ani tohle nezvládne ......Trump je sice v úřadě ale jinak již nic víc. Jeho dcera si při oficiální čínské návštěvě zabezpečila odbyt pro svůj obchod....to je vlastně zneužití funkce veřejného činitele...ale v USA je to norma...mám sílu tak to můžu...a vy buďte zticha....

0 0
možnosti

Když jede zeman do číny, kam jezdí všichni západní politici tak je mu to vyčítáno jako podlézání. Když první Trumpova návštěva vede do středověké diktatury, kde se ženy kamenují za prohřešky a o demokracii či volbách nemluvě a přitom dost podlézá, také nenavštíví žádné místo odboje proti dikatuře jak je vyčítáno zemanovi (žádný západní politik to také nedělá),,,jen trouba nevidí to do nebe volající pokrytectví

1 0
možnosti

P16e40t63r 96P72o97l50á14k

22. 5. 2017 17:12

Pane autore, jedna poznamka - vuci Trumpovi je vas clanek nespravedlivy. Trump neni tvurcem tohoto pristupu k Saudske Arabii, on jen pokracuje v jiz nastolene strategii. Troufam si rict, ze kdyby volby vyhrala Clintonova, chovala by se k SA uplne stejne, mozna jeste hloupeji. Otazka je, co za tim vezi( moje teorie zde: http://polakpetr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=541297 ), ale kazdopadne jsme svedky toho, ze se zapad priklonil k jedne strane globalni muslimske sektarske valky, tedy sunnitum, a dusledky vidime vsude kolem sebe.

0 0
možnosti

M65i49l92a86n 22R90a94d11e66k

22. 5. 2017 18:38

je to proto ze i nejvetsi mocnosti potrebuji spojence, i za WW2 se spojenci museli scuchnou se Stainem, jinak to neslo, a i Persii, ktere sah zacal rikai Iran neboli Arijci, byl od spojencu uplacen aby se pridal na jejich stranu.

Nejakou podporu Zapad mit musi, i kdyz s velkym sebezaprenim na obou stranach, ani Arabum nejsou USA po chuti, ale vyhovuje jim to

1 0
možnosti
Foto

Ta Trumpova devótnost mne též překvapila.

Určitě mohl být zdrženlivější, protože naprosto nesmyslný byl jeho slovní útok na Írán, když každý ví, že největším zdrojem i sponzorem islámského terorismu je právě Saúdská Arábie. Docela dobře to vlepil Trumpovi washingtonský zpravodaj Tomáš Řezníček (kterého zrovna nemusím), že z 19 teroristů, kteří "sundali" dvojčata jich 15 bylo ze Saúdské Arábie. USA však místo Saúdské Arábie napadly Afghánistán, kde kromě lidských životů již "utopily" minimálně dvacetinásobek financí než stál celý poválečný Marshalův plán na obnovu Evropy.

Jinak, karma R^

6 1
možnosti
Foto

Některé z mého pohledu principiálně nesprávné kroky a postoje mocností alespoň chápu, ale tento považuji za vskutku krátkozraký- mající jen nějaký aktuální efekt. Nemyslím si totiž, že by podpora fundamentálního a radikálního islámu a tím prohlubování rozkolu mezi šíity, sunnity a dalšími směry islámu měla v budoucnu nějaký pozitivní efekt. Řekl bych, že to bude právě naopak. Západní svět by měl všemožně podporovat sekularizaci islámské společnosti a odklon od středověkých dogmat.

7 0
možnosti
Foto

;-) Veřejné projevy a tiskovky jsou pro veřejnost, skutečná jednání a uzavírání smluv s e ovšem příliš neprezentují, tedy, pokud vůbec. Předd summitem byl uzavřen kontrakt v astronom. sumách. ;-)

0 0
možnosti
Foto

To je všeobecně známo, no a co s tím?

Předpokládám, že vy, já a dalších pár miliard lidí jsme tou veřejností.

Nijak zde nepopírám ekonomickou a mocenskou výhodnost takového chování, zamýšlím se nad tím, jestli je to správné.

3 0
možnosti
Foto

Máte pravdu z hlediska lidského, rozumového a logického.

Na druhé straně je diplomatickou realitou, že při návštěvě strategického partnera v souvislosti jednáním o obchodech v astronomických hodnotách, je nevhodné a netaktické byť jen naznačovat hostiteli jeho podíl na financování a podpoře světového terorismu.

3 0
možnosti
Foto

Je to tak. V diplomacii se něco musí obětovat, aby se něco mohlo získat. Tady je jen otázka, jestli je správné všechno obětovat za "moc a za prachy" Je to bezesporu aktuálně účelné, ale z dlouhodobého hlediska bych řekl, že historie nás učí o opaku.

4 0
možnosti
Foto

Na druhou stranu mě příjde sympatické, že tam vůbec nějaká komunikace probíhá. Ono je to možná takhle lepší, než kdyby KSA byla dírou do které se západní politici bojí vkročit.

0 0
možnosti

Měl bych malou připomínku k nadpisu.

VYMÍTÁNÍ se píše s měkkým. Je to odvozeno od vymetání. Ne od mýcení.

Já vím, je to malichernost.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, máte pochopitelně pravdu.:-) To je tak, když se někdo příliš spoléhá na automatické opravy textu - školácká chyba.

1 0
možnosti

S dnesnim clanekm naprosty souhlas. V americkyhc volbach v podstate vyhrala Hilary Trumpova.

4 0
možnosti
Foto

Díky. To je přesnéR^:-)

1 0
možnosti
Foto

USA se nemůže dovolit být nepřítelem všech Arabských států. Saudové, ať to zní pitomě udržují dobré vztahy s USA a vždy stály na straně USA. Je to jedna z mála arabských zemí, která usiluje o mírové řešení Izrael - Palestina. V této věci je nesmírně důlažitá. Stejně tak v současné době stojí na straně USA v boji proti islámskému státu. USA se může o Saudech myslet co chce, ale politka je druhá věc. Podle mě mělo svoji logiku navštívit nejdříve Saudy, zjistit jejich postoj k Izraeli a potom navštívit Izrael.

0 0
možnosti

Máte pravdu, co USA činí, dobře činí a kdo o tom pochybuje, zaslouží si přes držku.

Je fajn, že pokračujete stejně, jak jste se to naučil v době svých svazáckých let. Jediná změna je, že tou nezpochybnitelnou autoritou byl tenkrát CCCP. Ale argumentace byla úplně stejná.

0 1
možnosti