Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Ač nejsem postižen žádným náboženstvím, k této výstavě mám odpor. V dnešní době by nebyl žádný problém vytvořit duplikáty exponátů z plastu, které by z hlediska výuky anatomie splnily naprosto stejný účel a nikoho by nepohoršovaly. Jenže tady se (zvrhle) sází na to, že jde o skutečné lidské pozůstatky. :-/

0 0
možnosti
JP

Ta výstava je hnus, který zkoumá, jak jsou lidé znecitlivělí. Za vrchol považuju její reklamy, na které jsme všichni povinni hledět. Pokud nám není lhostejná dnešní společnost, budeme asi muset založit vandalské společnosti proti plakátům. Pan autor stále píše o poučení, jestli to myslí vážně, mohl by zrovna uvést v čem se na výstavě zohavovačů mrtvol poučil?

0 0
možnosti
JP

Neznám důvody aktivity starosty Čižínského, v textu jsem se o nich nic nedozvěděl. Dá se předpokládat, že jeho navrhované řešení by mělo více úskalí, pokud by bylo reálné. Ovšem je dáno zákonem, že nakládáno s lidskými pozůstatky nebo ostatky má být důstojně, tuto podmínku výstava flagrantně porušuje. Já bych výstavu zakázal jako zcela nemorální nakládání s těmito pozůstatky či ostatky vzhledem k tomu, že jsou prezentovány jako cirkusová atrakce, účelem toho je pak komerční úspěch. Navíc existuje podezření, že zemřelí mohli být obětmi politické represe v Číně. Pokud jde o odborníky, kteří se zabývají anatomií, domnívám se, že mají dostatek příležitosti ve výukových programech příslušného univerzitního zařízení ke studiu lidského těla. Srovnání s mumiemi nepovažuji za adekvátní, těla vládců nejsou rozporcována či jinak rozpitvána. Výstavu stejně jako zvědavost lidí, kteří se nechají nalákat na nechutnou podívanou, považuji za zvrácenost.

3 0
možnosti
JN

On by vám možná pan starosta namítl, že mumie faraóna je vystavena v muzeu, mumie v Klatovech jsou vystaveny v katakombách a kosti v Sedleci u Kutné hory nebo třeba na Velehradě jsou vystaveny v podzemních prostorách kostela. Asi se těch nebožtíků ještě za živa taky nikdo neptal, ale je to důstojnější než nějaká putovní výstava.

Ale co by pan starosta řekl na tohle? Že tu kdosi běhá po ulici s lebkou na nosítkách, to mu nevadí?

http://fatym.com/view.php?nazevclanku=narodni-svatovaclavska-pout&cisloclanku=2012100065

0 1
možnosti
Foto

Osobně mi výstavní sál nepřijde nikterak nedůstojný, konečně asi ani nejde vyjádření úcty ke zcela anonymním mrtvým, ale o poučení živých, což je možná rozdílné od vystavování pozůstatků, osobností či světců.

Co bychom pak řekli o důstojnosti vystavování předkožky Ježíše Krista, jako relikvie?

0 0
možnosti
Foto

Upřímně řečeno ta věc je tak kontroverzní že udělat si na ni názor je těžké

2 0
možnosti
Foto

Upřímně řečeno mi to vůbec kontroverzní nepřijde, ale to je pochopitelně zcela individuální. Vnímám také, že pro mnoho lidí, a to i bez ohledu na jejich víru, je mrtvé lidské tělo jaksi posvátné. Já jako biolog v něm vidím jen "organický materiál" , který tak či onak splyne s ostatním materiálem. Posvátný je pro mě živý člověk a v případě mrtvých jejich skutky a vzpomínka na ně.

0 0
možnosti