Diskuse

Už to s tou kampaní proti migrantům trochu přehánějí

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Je zajímavé, že invaze akátů někoho štve a dělá víc, než Brusel nařizuje. Brusel přikázal omezit výsadbu akátů, nikoliv bezhlavě kácet po celé republice.

Dvounozí migranti jaksi nikomu kromě V4 nevadí. Ale na ty motorová pila jak na akáty stačit nebude. To bude daleko dražší.

0 0
možnosti
JS

V první části článku jste správně uvedl, že trnovník akát je nepůvodním a navíc invazivním druhem, který dokáže zcela přeměnit biotop ve svůj prospěch, a pomocí toxinů, které vpravuje do půdy, je schopen zlikvidovat veškeré přirozené rostlinstvo ve svém okolí – od bylin po stromy. Je to jedna z nejnebezpečnějších invazivních rostlin na našem území. Otrávit se mohou i hospodářská zvířata, která se pasou v jeho blízkosti.

Například v Českém středohoří byla značná část území ponechána takříkajíc ladem. Výsledkem byl tak masivní nástup akátu, že hrozilo úplné zničení cenných stepních biotopů, které zde prokazatelně existovaly po tisíciletí a byl to jeden z důvodů vyhlášení chráněné krajinné oblasti. Začal mizet celý řetězec života – nejen vzácné rostliny (hlaváčky, koniklece, orchideje), ale také navázaní motýli, ptáci atd. Bylo nutné přikročit k tomu, co se zde po staletí dělalo a dělat přestalo – vyřezávat šípkové, bezové a akátové křoviny, vypalovat stařiny a navracet na louky rozumnou pastvu hospodářských zvířat. Pomohlo to.

Akát je schopen v Evropě neuvěřitelně rychle likvidovat přirozenou biodiverzitu. Nemá žádný smysl ponechávat akát v parcích jen proto, že "je to tam hezké" a že "akát za nic nemůže". Představte si, že bychom se stejnou naivitou přistupovali k invazivnímu bolševníku (vždyť je přece tak krásný, vysoký a vůbec za nic nemůže!). A už vůbec nemá smysl ponechávat akát na železničních náspech – právě to jsou nástupiště akátu pro další invazi. Akát byl do Evropy uměle zavlečen, tak nám nezbývá nic jiného, než ho uměle regulovat. Žijeme v kulturní krajině, ne v samoregulačním pralese.

0 0
možnosti
MJ

Mně osobně se moc líbí staré akátové aleje., už od dětství.Ten "migrant" to vůbec nemá lehké, protože ho občas i zneužijí. Když jsem si pročítala zprávu těžařů, co chtějí štěrkopísek kousek od naší vesnice, tak kromě jiného psali, že nás tou těžbou ochrání od invazivního akátu... já to tam znám dobře, ale nikde není jediný akát...

A také se mi zdá, že poslední dobou se kácí a kácí... krásné zdravé stromy atd... prostě nám nesmí nic stát v cestě.:-)

1 0
možnosti
Foto

:-)R^Řekl bych, že jediný problém je, že se na likvidaci akátu vyčlenily velké prostředky z EU v rámci boje proti invazním rostlinám. Ten má nepochybně smysl na místech, kde jako invazní rostlina vytlačuje rostliny domácí. V parcích alejích a navážkách ničemu nevadí a ani neexistuje mechanismus ,jal by se semeny šířil na velké vzdálenosti.

Kácení stromů je do značné míry projevem této loby

1 0
možnosti
RJ

R85a31d51e58k 91J29a87r66o26š

11. 6. 2017 12:59

Vaše info o akátu je pro mě velmi překvapivé. Mně nikdy nevadil a jako děti jsme s chutí pojídali jeho květy.

0 0
možnosti
Foto

J34a91k66u96b 45R66o96t31h

11. 6. 2017 9:35

Ale jo, souhlas. Ovšem pokud jde o akáty... Je možné nějaký strom nenávidět? Je. Akát, alespoň já. Je špinavý (přejeďte rukou po kmeni) a skutečně ničí půdu. Tráva pod akáty? Maliní, jahodí, či něco takového? A sedněte si pod akát - hnus! Fakt ale je, že radnice to pouhým vykácením nezachrání. Než vyrostou národní porosty, akát se vrátí.:-/

3 0
možnosti
MS

Zato ale když máte problém s nějakým rozhodnutím, můžete utrhnout větvičku akátu a škubat postupně jednotlivé lístky se slovy "mám-nemám". :-)

2 0
možnosti
PL

R^ frozumný článek

0 0
možnosti
JS

R^...a tak je to se vším, co se člověk rozhodl řídit a nakonec to nezvládl...

1 0
možnosti