Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavý text, který mě částečně inspiroval pro můj vlastní článek.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, rád si ho přečtu

0 0
možnosti

Dobrý den, již jednou jsem Vám radil, abyste se raději seznámil s původními zdroji, konkrétně biblickými epištolami. Alespoň Římanům, Galatským, Židům, aby toho pro začátek nebylo tolik. Jestli jste to udělal nevím. Jisté je jen to, že jste článek brzy po odeslání mého příspěvku smazal. Takže jen pár poznámek :

V Gn je nazýván duší živou každý člověk i živočich ( na rozdíl od rostlin ) - projevuje se city, myšlenkami, instinkty. Je tedy genetické postaty ( ovlivněna další výchovou a prožitky ) a protože Stvoření je porušené hříchem, je hříchem porušená i duše. Například lhát či ubližovat sourozenci dítě nemusí nikdo učit. To, co převyšuje jednotlivce ( lidskou duši ), je duch.

Existenci hříchu nemůže žádná evoluce vysvětlit, protože vše, včetně bolesti a utrpení, považuje za přirozené. A není pravda, že biblickou zprávu o stvoření ( jakož i zprávy jiných národů o duchovní realitě ), lze dát do souladu s evolucí. Není to ani třeba. Důkazy proti této necelé 2 století staré teorii se hromadí právě např. s poznatky genetiky. Doporučuji navštívit třeba http://www.creation.com a tam si dát pro začátek taková hesla jako radiometric dating či ice age.

Co se týká lidských embryí, platí opět z Gn : " za život člověka budu volat k odpovědnosti každého jeho bratra " . Co bude s embryi před nebeskou bránou se starat nemusíte. Stejně v žádnou nebeskou bránu nevěříte. :-)

0 0
možnosti

Děkuji za velmi zajímavé téma. Dovolím si něco doplnit.

Už ve starozákonní biblické Knize Moudrosti (3,13) se píše, že v Božím království "žena neplodná obdrží plod při navštívení duší". Bůh zajistí, aby se i neplodné ženy mohly radovat z dítěte. To svědčí o tom, že Bible považuje život člověka za posvátný a nedotknutelný v každém okamžiku a od samotného početí. Život je absolutním Božím autorstvím. Je jistě velmi zajímavé studovat spisy starých církevních otců, ale jejich názory by neměly být považovány za určující, natož závazné. Pro křesťana by mělo být závazné výhradně Slovo Boží, tedy Bible. Bible se navíc podstatou duše nezabývá, pouze konstatuje, že zdrojem veškerého života je Bůh, který vše oživuje "dechem ducha života". Což zajímavě koresponduje s faktem, že fyzikálně-chemický princip života (pokud existuje) navzdory ohromnému pokroku ve vědě zatím nebyl objeven.

Mimochodem, už Hippokratova lékařská přísaha, která vznikla téměř před dvěma a půl tisíci lety, obsahuje tyto teze, cituji: "Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal, a nikomu také nebudu radit jak zemřít. Žádné ženě nedám prostředek k vyhnání plodu." Hippokrata a jeho řecké kolegy lze jen těžko podezírat z katolické bigotnosti. Moc dobře věděli, že pokud se to bude porušovat, nikdo pak nebude schopen stanovit hranice, kde se to zastaví.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS