Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

Jestli dopadnou volby jak to včera prezentoval Moravec v OVM, tak to vypadá na koalici ANO a SPD se 104 křesly a moc bych se divil, kdyby si to referendum Okamura nedal jako základní podmínku.

Když na to Babiš kývne, tak tu můžete spekulovat jak chcete, nezvolené elity se můžou stavět na hlavu, ale to bude tak jediné, co s tím půjde udělat...

5 2
možnosti
Foto

tak podle tohoto schématu si jasný vítěz voleb nechá klást tak zásadní podmínku od austidéra?

2 0
možnosti
JR

J96a85n 61R68á38ž

3. 7. 2017 14:06

Souhlasím s Drahošem, že nesvéprávná většina voličů může dostat souhlas jen k tomu, aby ho v přímé volbě zvolila prezidentem. K ničemu jinému kompetentní není!

14 2
možnosti
JV

KarmaR^

Možná jinde, ale né v čr, viz tu katastrofu na Hradě!

7 6
možnosti
SB

Raději katastrofu na Hradě, než Afriku v podhradí.

11 5
možnosti
Foto

Referendum o vystoupení z EU je až posledním krokem, zbavením se zodpovědnosti potom, co jsme udělali všechno proto, aby EU fungovala lépe. Jenže z důvodu žabomyších válek není čas alespoň vůči EU vymezit společný postoj. Předvolební vize, sliby a sny se musí sjednotit. Jak můžeme změnit EU, když třeba někdo chce 0 uprchlíků, někdo přijde s křížkem po funuse s deseti a někdo by bral horem dolem? Pokud široká politická reprezentace nebude navenek vystupovat jednotně, nemáme šanci získat spojence, kteří v nás budou mít důvěru. Jak by to bylo krásné, kdyby žalobu proti rozhodnutí EU podali společně čtyři státy? Přidal by se někdo další? Třeba Rakousko. Jeden trpaslík v EU neznamená nic, parta trpaslíků ji může usilovnou prací "podkopat" a naklonit na svoji stranu.

4 0
možnosti
Foto

:-)R^ Souhlasím s vámi

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím s tím, že některé věci do rozhodování pomocí přímé demokracie absolutně nepatří.

Zásadní a prvotní otázkou tedy je - rozlišit, co sem patří a co v žádném případě ne! A to je věc, na které lze shodnout jen velmi obtížně a názory na to se budou zákonitě různit.

Můj názor je, že otázka vstupu do EU či setrvání v ní rozhodně mezi otázky, které by nejen mohly, ale dokonce i měly být rozhodovány referendem, nepochybně patří!

A mělo by být zcela legitimní takové referendum opakovat v případě, že se zásadním způsobem mají změnit nebo se změnily podmínky fungování takového soustátí - tedy pokud k tomu nastal skutečně vážný důvod.

Tvrzení, že referendum o setrvání v EU je populistický nesmysl, považuji v zásadě za hloupou a nepřijatelnou obhajobu totality nebo politické korupce. Rv

A pokud něco takového nechápe či dokonce naopak šíří kandidát na prezidenta pan Drahoš, znamená to pro mě, že tento pán je naprosto nevolitelný! Rv

20 7
možnosti
Foto

Já vyjadřuji názor, že referendum do zastupitelské demokracie vůbec nepatří, a to právě z důvodu, který uvádíte pro opačný názor, z důvodu politické korupce. Schopný politik - manipulátor zkorumpuje své voliče.

7 8
možnosti
Foto

referenrum o zásadních věcech je odpovědnost občana...obávám se, že v zemi, kde se na vše ze sportu nadává odpovědných moc neni...když se v hospodě zeptáte, jestli jsou pro vystoupení z EU drtivá většina řekne ano..málo který však relevantně argumentuje, a to pomíjím, že nemá důležité informace, kromě nehod na silnicích a Kájínka....zkusil jsem to udělat několikrát...většinová odpověď...protože jsou to parchan.i.

4 1
možnosti
Foto

:-)R^Mám podobnou zkušenost a klidně se přiznám, že nejsem sám nijak imunní k nějakým emocím, které když odeznějí změním názor. Ano, referendum mi připadá mnohdy jako stejný nesmysl, jako kdybychom místo soudu hlasovali jestli jsou Kájínek, Kramný nebo Rath vinní, nebo ne.

2 0
možnosti
OK
Foto

Jiří... o těch elitách....Máte pocit, že ti, co rádi vidí věci v rukou lidu, mají nějaký problém s pojmenováním věcí? nemají...Ve svém jednom blogu zmiňuju velmi otevřeného a kontroverzního sociologa, Bohuslava Brouka...přátelil se s mnoha osobnostmi té doby čtyřicátých let.

A ten doslova říká-proč má mít stejné volební právo imbecil, který plive na vzdělání a myšlení a logiku , jako ten vzdělaný, co věci s nějakým přesahem vnímá? Ano,elita je i ten, kdo je schopný vzít na sebe zodpovědnost a domýšlet věci dál. Kdo nebude v horizontu tady a ted oblbovat dav, bez ohledu na potopu zítřka a pozítřka.R^

9 2
možnosti
AK

Takže když imbecilní voliči zvolí imbecilní elity je to v pořádku, zatímco když imbecilové hlasují v referendu nebo přímé volbě je to špatně?

To nedává dobrou logiku.

4 0
možnosti

P47e29t34r 37Č68e24j40k38a

3. 7. 2017 12:00

Chápu značnou část vaší argumentace, problém ale spočívá v tom, že je ve skutečnosti pro otázku správnosti/nesprávnosti referenda jako principu (!) irelevantní. Referendum není dobré proto, že by se předpokládalo nějak výrazně "správnější" řešení otázek, než při hlasování stranami v rámci zastupitelské demokracie... Referendum je důležité proto, že dává rozhodovací moc těm, kteří nesou důsledky rozhodnutí.

Pokud jde o otázky dlouhodobého směřování země, tak v těchto otázkách se v době rozhodování každý z nás řídí spíš vnitřním přesvědčením a světonázorem (já jsem přesvědčen, že patříme na západ, ale to ukotvení je spíš založené na členství v NATO, než v EU, která je v těžké krizi - a pokud vývojem půjde i nadále směrem k federalizaci, pak časem asi budu pro vystoupení - zatím pořád věřím v reformovatelnost...), než vědomostmi, protože jakékoliv vědomosti k dané věci jsou z dlouhodobého hlediska rozhodování v podstatě irelevantní (EU 2003 - tedy v době referenda - byla jiná "organizace" než EU 2017). Baví mě ty neutuchající plky znemožňujících se "expertů" o tom, co Brexit (kterej dosud ani nenastal!) znamená pro Británii.... probůh řekněme si to poctivě - sakra vždyť to NIKDO NEVÍ!!! Neví to ani uklízečka někde z hospody čtvrté cenové, neví to ani univerzitní profesor v Oxfordu! Vždyť nelze relevantně předvídat co se stane za sedm - deset let (je tu nekonečně mnoho nepředvídatelných proměnných a hlavně je třeba vidět věci s ohledem na vývoj a trendy, ne jenom nějaký stav v daném čase)! Stačí, když v Americe vyhraje nechtěný / nepředpokládaný prezident a svět panikaří.... stejnětak u nás mnozí "experti" věštili, že ústavní novela o zbraních nemá šanci projít ani ve Sněmovně (je to jenom předvolební výstřelek excentrického ministra vnitra) a prošla naprosto hladkou a přesvědčivou většinou.... A tahle rozhodnutí se nedělají kvůli okamžitému prospěchu, co bude den po odchodu, ale kvůli dlouhodobé vizi.

18 0
možnosti
SB

To plus, které jsem Vám dal, je s výhradami, ale souhlas převažuje nad nesouhlasem.

1 0
možnosti
SB

Jestli nadále bude pokračovat prohlubování migrantského problému, tak brzy nebude na pořadu dne nějaké referendum v tom či onom statě (nemluvím jen o ČR), nýbrž samotná otázka, kdy se to zcela spontánně zhroutí.

12 0
možnosti