Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Multikulturalismus by fungoval pokud by neexistoval islám.

2 1
možnosti

Liberalni multikulturalismus popira sam sebe uz z definice. "Zadna skupina nesmi byt utlacovana", pritom jsou ovsem odmitani lide smyslejici nacionalisticky atp.

6 0
možnosti

pane Turnere běšte do kýblu,žil jste a pracoval s tím společenstým tak brzděte a u berte,navzdory své nevděvlatosti,mají těžké sbevědomí a pocit že vše je jejich

1 1
možnosti

Já zde vidím jednak nadkulturní liberální humanismus, s kořeny v křesťanské Evropě, který vznáší univerzalistické nárok a jehož základem jsou lidská práva, druhak multikulturalismus v nejrůznějších odstínech.

Univerzalistický humanismus je občanský a rovnostářský, multikulturalismus je identitární.

Rozdíl mezi nimi docela dobře ilustrovalo nedávné rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Jde o to, že dvě muslimské multikulturalistky zažalovaly belgický stát, který zakázal úplné zahalování na veřejnosti (burka, nikáb), že omezuje jejich lidská práva, protože ony se zahalují dobrovolně a je to jejich kulturní tradice.

(Sice marocká, ne belgická kulturní tradice, ale neslovíčkařme, obě multikulturalistky byly zkrátka přesvědčeny, že belgická společnost, kde žijí, jejich zahalování akceptovat MUSÍ)

Jenže narazila kosa na kámen - ESpLP nejen že potvrdil belgický zákaz zahalování na veřejnosti, ale navíc ho zdůvodnil jako společensky prospěšný a úplné zahalování zamítl coby neúnosné vydělování se z celku společnosti na základě kulturní odlišnosti.

--------------------

No, univerzalistický humanismus, kterému tak věřil Václav Havel, jsme si zakázali "vyvážet" (ostatně takoví muslimové z Blízkého východu na něj stejně nejsou zvědaví), a čeká nás multipolární svět, kde běžně existují nedemokratické režimy. Tak to je. Dokonce ho zřejmě budeme muset těžce bránit v rámci vlastní kultury...

---------------------

My čekali (arabské) jaro, a zatím přišel mráz..................

5 1
možnosti
Foto

Je všeobecně známo, že v místech, které obývají migranti vzrostla kriminalita. Příznivce migrace poznáte podle toho, že tento jev popírá, čímž vědomě lže. Jak jistě chápete, lhářům není radno věřit, proto lidé logicky odmítají argumenty zastánců migrace. Mnoho lidí zajímá, jaký přínos může přijímání uprchlíků pro ČR mít, aby vyvážil bezpečnostní rizika.

25 1
možnosti
Foto

Žel, znásilnění nebo vražda občana, pokud sám imigraci odmítal, ničím kompenzovat nejde.

0 0
možnosti
Foto

J27a40n 36M31a86r15š51á21l

18. 7. 2017 13:10

Pokud je mým (úmyslně nepíšu naším, protože hovořím za sebe, za své názory a nejsem žádné "my") cílem demokratická a liberální společnost, je mým cílem společnost multikulturní. Protože není možné věřit v demokracii a liberalismus a zakazovat lidem, aby si věřili, v co chtějí, aby měli práva jen podle barvy pleti. Považovat muslimy za "slimáky", černochy za "negry" a Asiaty za "ťamany". Kromě toho tahle společnost byla vždy multikulturní. Jedna moje babička byla maďarská Židovka (a židovka) od Prešova, za manžela si vzala ateistického Hanáka z katolické vesničky. Druhá babička byla evangelická Slezanka, za muže si vzala katolíka s polsko-německo-francouzskými předky. Těžko pak mohu odsuzovat fenomén multikulturní společnosti. Multikulturní bylo Československo před válkou, multikulturní byla habsburská říše, multikulturní bylo České království, multikulturní byla Velkomoravská i Sámova říše.

Dobrá, multikulturnost, což je prostý popis stavu, pochopitelně není multikulturalismus. Multikulturalismus je způsob, jak na stav, kdy je společnost tvořena více kulturami (etniky, náboženstvími...), reagovat.

Někde jsem četl, že definovat lze tři formy multikulturalismu. První je diskriminační (z latinského discriminare, což má význam mnohem širší než pouhá diskriminace, jak ji chápeme dnes). V rámci takto chápaného multikulturalismu se kultury od sebe oddělují, aby se jim dopřál nerušený vývoj. Výsledkem jsou naneštěstí ghetta. Tento multikulturalismus skutečně, jak to řekla Angela Merkelová, se neosvědčil. Bohužel je to dnes nejrozšířenější podoba multikulturalismu.

Pokračuji dále.

0 4
možnosti

Na příkladu svých babiček jste popsal multikulturalismus mezi podobnými kulturami v rámci Evropy. Ten fungovat jistě může.

Jenže je ještě multikulturalismus mezi odlišnými kulturami a ten nefunguje nikde.

7 0
možnosti

Multikulturalismus uvnitř podobných kultur probíhá a probíhal vlastně po celou historii naší civilizace. A naše česká kultura je výsledkem střetu kultur východní a západní Evropy. Ale už i tady vidíme, že se to neobešlo bez střetů a hromad mrtvých.

No a pak je tu ještě multikulturalismus mezi odlišnými kulturami. Má také dlouhou historii. V USA, které je někdy zmiňováno jako příklad toho, jak je multikulturalismus možný a úspěšný jsou původní obyvatelé - Indiáni - naprostá menšina a jejich kultura je zničena. Nevím jaký lepší odstrašující příklad je možné mít před očima, abychom i my pochopili, že není dobré abychom připustili obdobný experiment v naší zemi.

Já sice netvrdím, že pokud si ho necháme vnutit, že budeme časem stejně jako severoameričtí indiáni žít v rezervacích, ale zkušenosti jiných zemí EU, které ho začaly praktikovat, mě vede k doporučení, abychom se mu s maximální možnou vehemencí snažili vyhnout.

8 0
možnosti
Foto

Zdravím a jak jinak, než :-)R^R^

4 4
možnosti
Foto

Také zdravím, Karle, a jak jinak než: díky moc.:-)

0 2
možnosti

Multikultura vycházející z neomarxizmu neboli kulturního marxizmu nemůže v této podobě fungovat. Jsou-li západní a islámská kultura protiklady, tím hůř mohou existovat spolu na jednom místě. Jde jen o další pokus o experiment vnucený lidem shora, jak jsme jich v minulosti zakusili několik. Všechny vedly k totalitě, protože chybí vůle zdola a musí se přistoupit k donucování, aby nesourodé společnosti vůbec nějak existovaly spolu. A jak známo - co je založeno na násilí, nemá dlouhé trvání. V zájmu klidu, bezpečí a perspektivy je třeba neomarxizmus vykořenit a pomoci imigrantům, aby si budovali domov tam, odkud přišli.

13 0
možnosti

Ve všem souhlasím, s výjimkou poslední věty, že musíme pomoci, aby se vybudovali domov tam, odkud přišli.

Dokud tam nepoklesne ta šílená porodnost, tak své problémy ve vlastních zemích nevyřeší.

Máme jedinou možnost: Nezasahovat do toho a nechat je i s jejich problémy samotné. Je to drsné, ale je to jediná možnost.

A chránit si vlastní země před invazí odjinud. Nepouštět je sem, a to i přesto, že pro mnohé z těch nevpuštěných bude život u nich znamenat obrovskou katastrofu.

Musíme si vybrat mezi jejich katastrofou a naší katastrofou.

To je drsná a bez jakýchkoli příkras definovaná realita.

A mne sice mrzí, že je samotné v jejich zemích čeká katastrofa, ale tím pocitem lítosti to končí.

Mám-li na výběr z dvou možností, tedy mezi jejich katastrofou a naší katastrofou, tak otevřeně hlásám sobectví a prohlašuji, že raději ať ta katastrofa je jinde než v mé vlastní zemi. I to je zlo, ale pro mne je toto zlo menší, než kdyby to mělo být u nás.

12 0
možnosti

Vysvětlil jste to dobře, věcně, nepředpojatě a s nadhledem. Myslím, že takový článek, jaký jste napsal, je dobré si přečíst, problém ovšem u mnohých lidí nastane, pokud se úvahy o jevu zvaný multikulturalismus, které většina lidí rozumem chápe, střetnou s realitou. O co jde, velmi pregnantně vyjádřil Slavomír Beneš. Lidé obecně a ve většině neradi mění status quo, a pokud je stávající situace doma z tohoto pohledu příznivější než jinde, potom tím tuplem. Za takových okolností nechápou, co pozitivního by nám mohlo přinést soužití s jinou kulturou na našem území, a jestli se navíc příslušníci oné jiné kultury chovají převážně nevstřícně k našim zvyklostem, odmítají je a prosazují svoje (nemám ani zdaleka na mysli jen hrozbu terorismu a jiných násilností, ale například také to, že třeba muslimové většinově vůbec nechápou sekulární stát), pak se jen těžko může dosáhnout příznivého přijímání příchozích. Obávám se, že dojde-li nakonec skutečně k masivnější imigraci příslušníků jiných kultur k nám, nevyhneme se tak jako tak nepřátelství, nenávistným projevům a nárůstu nacionalismu

12 1
možnosti
Foto

Zcela souhlasím, snažil jsem se ( jako konečně i jindy) upozornit na určitý konflikt v nazírání na cosi obecného ve fokusu našich našich zcela konkrétních trablů a snahou o určitý nadhled. K té snaze o nadhled vede "trnitá cesta", kterou ne každý je ochoten podstoupit. Děkuji za komentář, pane Kvapile.:-)

3 1
možnosti

Jak funguje multikulturismus: Jsem hrdý, že jsem černý, řekl černoch. Jsem hrdý, že jsem asiat, řekl asiat. Jsem hrdý, že jsem běloch, řekl rasista.

23 1
možnosti