Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Chtěl jsem něco přičinit zde v diskuzi, ale zase mi z toho vyšel (pokolikáté už?) celý článek, který jsem právě publikoval.

0 0
možnosti
Foto

To mě těší, vyjádřím se k vašemu článku místo ke komentáři

0 0
možnosti
JZ

Jo a taky by mě zajímalo, proč měl vedoucí příspěvek před pěti minutami 9 plusů a teď jich má 8:-)

0 0
možnosti
JZ

Tentokrát ok článek bez pseudologických úvah pro podporu vašeho světonázoru. Využil jsem této výjimečné příležitosti a dal karmu;-) Nicméně já se stavem naší společnosti pár podobností najdu:-)

0 0
možnosti
Foto

Totalita se musí rozvinout, vždy začíná politickou ideologií. Poté následuje kontrola, cenzura a sledování. To zde již v určitém měřítku máme.

Totalita se stejně jako cokoliv jiného vyvíjí, a tak se i Vámi vyjmenované body mohou pozměnit. Příkladem je vláda jedné strany a uzavřené hranice. Nynější totalita se centralizuje v Bruselu, proto není nutná národní vláda jedné strany a uzavřené hranice. Zde je naopak nutné mít hranice otevřené. V určitém stádiu totality se již nacházíme.

2 0
možnosti
Foto

Totalita je především velmi nepřesný pojem pro situaci, kdy 99% rozhodnutí jednotlivců je činěno naprosto spontánně svobodně, od určení toho, kolik bude mít rodina dětí, co si oblečou, kam a kdy vyrazí, nebo nevyrazí na lyže, jakou budou poslouchat muziku atd. Viz jedna sovětská detektivka z r. 1978, kterou právě čtu.

0 0
možnosti
Foto

Možná, ale určitě ne tak, jak Vy to myslíte.

1 0
možnosti
Foto

:-)za mne karma a chvála za věty, které velmi dobře, že tu zazněly. Děkuju za definici. Pořád zdůraznuju, že jeden z nejlepších pohledů podali ve studiu Historiecs.kolem Vánoc filozof Daniel Kroupa a syn Milana Šimečky- překladatele Orwella. Bylo to v roce 2014, který byl výstavou ve veletržáku Orwellovi věnován. Řada lidí označí totalitou kdeco, ale v jakém zajetí totalitarismu takový dotyčný žije dle svého a nevnuceného rozhodnutí, už nevnímá. mám-li si rýpnout - jsou to i závislosti na kdejakém mediálním blábolu, kdy v rámci toho sebeotroctrví, o němž v perexu píšete, přistupuji na hru a davově věřím a ,,samonas..írám,, se. hezký pátek, Jiří a díky:-)

7 0
možnosti
Foto

Stačí sledovat legislativní smršť zákonů kterými se zasahuje do majetkových a osobních svobod lidí a logicky vám z toho vyjde, že směr totalita je již nastaven. To, že se vás to zatím nedotklo, není důkazem toho, že to tak není.

2 0
možnosti
Foto

Totalitní režim pro svůj provoz a organizaci nutně potřebuje řídící aparát – lidi oddané (ať už jakýmkoliv způsobem) systému.

V roce 1989 bylo v tehdejším Československu 1 500 000 komunistů to je deset procent tehdejší populace.

Protože nedošlo ke katarzi společnosti, toto podhoubí totality bylo jen přidušené, ale ve svých rodinách, mezi sobě blízkými zahřívalo vzpomínky na období, kdy se jim tak krásně dařilo. I proto mají takovou podporu strany prosazují omezování svobody a nabízející jednoduchá, zkratkovitá řešení.

Protože nebylo jednoznačně pojmenováno a usvědčeno komunistické totalitní zlo, tak jako například v Německu holocaust, je na místě na toto nebezpečí neustále upozorňovat.

3 0
možnosti
Foto

R^Děkuji za komentář.

0 0
možnosti
MD

Totalita v nas? Tady jak v kom ci v cem, ze. I kdyz jeste chvili a budeme moci prohlasit, ze jsme si v 89 pranic nepomohli.

0 0
možnosti
MB

Vy jste si určitě nepomohl, protože ve vás ta totalita je pořád. I když si to ani sám neuvědomujete.

0 0
možnosti
Foto

Je otázka, jak to nazvat. Pravdou však zůstává, že jsou tvrdě potlačováni soukromníci, celý systém je nastaven tak, aby jim dělal různé ústrky, dával jim nesmyslné pokuty za přehlédnutí, opomenutí. Vše směřuje k tomu, aby bylo co nejvíce zaměstnanců, kteří budou muset být poslušní, aby nebyli vyhozeni z místa. Zrovna ten člověk, kterého zmiňujete, je typickým představitelem tohoto trendu. Každý si může srovnat dobu před cca 15 lety a nyní. Opravdu je současný stav svobodného podnikání lepší?

7 1
možnosti
TB

pod pojmem totalita si teda přestavuju porušování lidských práv, zakazování demokratických politických stran, zakazování demonstrací, věznění protirežimních představitelů a podobně.....a ne jestli podnikatel musí vyplnit o lejstro navíc ;-)

5 0
možnosti
JS

Já se domnívám, že právě ten plíživý a nenápadný nástup totality nám hrozí. A nejenom nám. Velký problém politických stran celé Evropy spočívá v tom, že jsou od sebe téměř nerozlišitelné. Pravicové strany od levicových se dají rozlišit maximálně podle názvu, ale jinak volič vpodstatě nezpozoruje žádnou výraznější odlišnost. Evropa se plíživě proměňuje v jakýsi socialistický moloch, který ovšem vede skupina "vyvolenených" (ani ne volených) elit, které mají privilegia monarchů. Dokonce i na ČT24 už někdo poněkud odvážně prohlásil, že Evropská komise funguje tak, že co řekne Juncker, o tom se nediskutuje a prostě to platí.

Daleko závažnější je však jiná skutečnost. Evropská unie, zvláště její členové západně od nás, plíživě, ale jistě, ustupují z principů, které by měly být doslova posvátné. Nyní jsem viděl statistiky, které ukazují, jak roste počet dětských sňatků (statisíce), polygamie, ženská obřízka a další vyloženě nezákonné praktiky a aktivity, které jsou však ignorovány, ačkoli by měly být stíhány. Francie si toto nebezpečí sice uvědomuje (a důsledkem je zákaz nošení islámských šátků na veřejnosti), ale to je pouze kosmetické řešení problému. Změna společnosti "salámovou metodou" v tomto ohledu postupuje mnohem rychleji.

9 0
možnosti