Diskuse

Česká socialistická republika

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^je fakt že těch zákazů příkazů a regulací začíná být nějak mocR^

0 0
možnosti
PK

Žádný socialistický stát v Evropě neexistuje,úvahy p.Ráže jsou chybné. Základ je vždy - charakter vlastnictví. Tedy výrazná převaha státního resp. kolektivního - družstevnictví. V současnosti známe jen různé varianty sociálního státu.

0 0
možnosti
Foto

To není až tak pravda. Vy vycházíte ze statické definice socialismu, kterou zformuloval Ludvig von Mises. Existuje ještě dynamická definice socialismu, kterou zformuloval Tomáš Nikodým vycházejíce z knihy Huerta de Soto, (španělský profesor ekonomie) Teorie dynamické efektivnosti.

- Socialismus je systém institucionalizované agrese vůči svobodnému přivlastňování.. -

1 0
možnosti
PB

Souhlasím a karma.

Jen mi dovolte malou štiplavost, pane Turnere. V minulém blogu jste se ostře vyhradil proti jinému názoru, že se u nás pomalu a plíživě začíná rozmáhat totalita. Docela svižnou rákoskou jste to demonstroval na pár definicích. Abyste dnes prozřel a připustil, že totalita nemusí vždycky přicházet dveřmi, ale mnohdy leze i komínem.

0 1
možnosti
JR

J86a33n 44R13á11ž

2. 8. 2017 12:55

I zde hodně přispívajících blogerů a diskutérů si pojmy socialistický a sociální stát pletou.

Definici sociálního státu stanovil Ludwig Erhard takto: Sociální stát nenechá nikoho, po kom se objektivně nedá požadovat aby se o sebe postaral sám, bez prostředků a potřebné sociální péče. Definice socialistického státu se různě měnila, ale základním principem je odpovědnost státu za sociální a finanční zabezpečení pro všechny. V pojetí nové levice to znamená, že stát má povinnost zajistit i těm, kdo se programově odmítají o sebe starat sami, dostatek prostředků na standardní životní úroveň a sociální zabezpečení. Vycházeje z toho, ze k programu nové levice se hlásí a v praxi i realizují všechny naše vlády, dá se označit Česká republika, socialistickým státem.

0 0
možnosti
JR

J71a72n 55R45á33ž

2. 8. 2017 13:09

Ještě bych chtěl dodat, že se zcela mýlí každý, kdo hlásá neslučitelnost svobodného a efektivně fungujícího tržního hospodářství a sociálního státu. Německý hospodářský "zázrak", principiálně založený na Erhardtově pojetí sociálního státu, je toho důkazem a naopak socialistický stát efektivitu tržního hospodářství potlačuje. Pro důkazy nemusíme chodit daleko.

0 0
možnosti
Foto

;-) Jelikož jsme součástí EU, dalo by se to ,,napasovat" i na ní, jako ,,celek". I příměr k hodinkám má svá úskalí. Od jejich životnosti až po jejich údržbu. Ovšem vyjmutí ,,perka", které je pohání, znamená jejich zastavení. A jejich rekonstrukce, až vylepšení za jejich chodu by znamenalo, být ,,bez ponětí o čase". Lapidárně: všichni by chtěli lepší, modernější a přesnější hodinky, a plně funkční. Ovšem stále tytéž;-)

0 1
možnosti