Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hm, hm ...

Velice neuchopitelné.

Ale dle diskuze soudím, že problém je na mé straně.

0 0
možnosti

Jen prosím o shovívavost.

Filosofií jsem se vážněji zabýval jen necelé dva roky v devadesátkách.

Třeba to mou nedůvtipnost alespoň trošku omluví.

Ale začínám chápat, že ty tisíce popsaných listů zabývající se filosofickými úvahami jen zbytečně plundrovaly lesy.

Vždyť to úplně zásadní lze říci tak pregnantně.

Dík autore.

1 0
možnosti
Foto

R^souhlas-ovšem soupeřivost a snaha o dominanci je rysem mužským, ženy mají větší schopnost kooperace-to že společnost vedou muži-nejen že jich je většina v politice a vedoucích pozicích-tak je to jasně prvkem maskulinní společnosti

0 2
možnosti
Foto

J60i20ř84í 82T51u95r15n37e30r

26. 11. 2017 17:39

Ano, žijeme v patriarchátu nebo možná spíše v té maskulinní společnosti, protože vliv ženy v rodině či jiné malé komunitě neodpovídá vlivu obecnému, což je dost možná škoda.

0 0
možnosti

Dobry clanek.

Je otazkou a na dalsi diskus, jak velke a jak cire pritoky teto tekutosti jsou. Stale vice se nabizi myslenka o dobre ukryvanem pritoku 'barviva', zabarvujicim po soutoku hlavni tok spolecenske reky a prebarvujicim vse ostatni, co do ni priteka.

1 0
možnosti
Foto

J62i58ř42í 36T20u97r60n42e21r

25. 11. 2017 13:33

Děkuji. Řekl bych, že to tak někdy bývá, ale v tomto případě, jestli správně rozumím vašemu příměru, si nemyslím, že současný společenský stav je výsledkem nějaké konspirace, respektive, jen výsledkem nějaké konspirace, protože jsou jistě síly, které se minimálně snaží cíleně společnost ovlivňovat, ale na rozdíl od dřívějších dob to není již zcela možné, což je ve své podstatě pozitivní fenomén aktuálního euroatlantického prostoru, který sice válcují populisté, ale který má právě v individualismu obranné mechanizmy proti fatální uzurpaci moci.

1 0
možnosti

Velmi zajímavá úvaha se znepokojujícím obsahem. Doufejme, že společnost se dokáže diferencovat nejen na mnoho konkurujících si individualit, ale také na komunity, jejichž členové dokáží spolupracovat na nějakém prospěšném cíli. Ačkoli musím souhlasit s poněkud varovným obsahem Vaší úvahy, nejsem úplný pesimista. Velká města jsou v tomto ohledu v jakési nevýhodě. Naopak v malých obcích já osobně pozoruji čím dál větší ochotu lidí altruisticky se zapojovat do vylepšování prostředí, ve kterém žijí. Doufejme, že se tím "nakazí" co nejvíce lidí.

2 1
možnosti
Foto

J48i71ř80í 92T22u62r88n52e38r

25. 11. 2017 11:17

Na tu úvahu je asi třeba nahlížet jen jako na určitý pohled, který bych sám nenazval universálním. Všímám si, inspirován zmíněnými filosofy, nějakých společenských aspektů, ale pesimista nejsem, už jen proto ne, že prakticky v jakékoli době bylo možno zaujmout nějaký kritický pohled a oprávněnost k tomu byla v minulosti téměř vždy větší, než je dnes.

Děkuji za komentář.

0 1
možnosti
Foto

Tak to máte pěkně v hlavě srovnané. Ale ještě snad toto: Bělohradský hovoří o tekutém hněvu.

A hlavně toto: koncept postmodernismu vychází z konceptu otevřené společnosti, který dovozuje, že pro budoucnost jsou všechny varianty vývoje možné, že tedy společnost se nevyvíjí předem určeným směrem, tedy např. ke komunismu. Ale také, že ani ten nejliberálnější kapitalismus to nemá vyhráno. Nikdo neví, co může přinést zítřek. A to ale znamená zvýšení významu toho, co právě teď děláme v tomto okamžiku a v tomto místě.

Soudruzi se zkrátka mýlili v tom, že se domnívali, že i když udělají sebevětší pitomost a hloupost, tak se tím maximálně zpomalí celosvětový přechod ke komunismu. Pouze ho mohou urychlit, nebo zpomalit.

1 0
možnosti
Foto

Souhlas, na každý pád je to jen určitý pohled ovlivněný zmíněnými pány, ale mně se zdá, že sedí, což konečně i to, co jste uvedl vy.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS