Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Myslíte si, pane Turnere, že opisováním od sluníčkových arabistů se posunete blíže k objektivnímu náhledu na islám?

Příklad: kde se dočtete, proč byl Mohamed pozván do Jathribu a kým? Proč a kdy vznikl níže uvedený verš 2/191?

A dalo by se pokračovat, ale u Vás je to asi zbytečné.

1 0
možnosti
KM

Proč byl Mohamed pozván do Jathribu a kým, pane Kulhavý? ;-D

0 1
možnosti

Každý urážlivec s nízkým egem se přirozeně stává terčem posměchu a může si za to sám. Zajímavé, že karikovat Ježíše nebo Buddhu nikoho ani nenapadne. A neexistuje žádná povinnost respektovat náboženské ani jiné ideologie.

1 0
možnosti
Foto

To myslíte, pane Štípku, vážně? Řekl bych, že realita je přesně slovo od slova opačná, než jste napsal.

Jestli je něco typického pro islám, tak je to jeho sebevědomí a přebujelé ego jeho vyznavačů pramenící z toho, že muslimové o své víře většinou nepochybují a její zesměšňování chápou velmi osobně. To je velmi lákavou pohnutkou ke karikatuře, karikovat ubožáka je ubohé.

Přestože současná stav křesťanství je zcela odlišný od islámu, je historie křesťanství bojem proti těm, kdo zpochybňují jeho dogmata a symboly, a to i proti lidem z vlastních řad. Církve i v moderní době hystericky reagují na jakékoli zesměšňování, karikování a zlidšťováni Ježíše. Takových počinů jsou tisíce, ne že to nikoho ani nenapadne. S Buddhou je to velmi podobné, a to z řad muslimů i hinduistů.

0 0
možnosti
JR

J22a81r13a 23R22a95n74k

2. 1. 2018 19:42

Zajimavy clanek, diky zivotu v Kanade, nemam zadne predsudky o virach, znamenaji pro mne vsechny to stejne, ale zivot zde je jaksi volnejsi a ti zdejsi miluji stand up komiky, carikaturisty, graficke novely a jsou i od muslimu, nakonec jich zde zije pres dva miliony. A ani drumpfova vlada nevzala vitr z plachet "SNL" - Saturday night live a tak mame i celkem dost komiku muslimu.

https://www.theglobeandmail.com/news/toronto/salma-hindys-stand-up-comedydefiance/article35833273/

Zajimave, ze vira byla "no no" za komunistu a ted se vsichni ti Petrici a Cumpelici, Kulhavych a jak se vsichni jmenuji velice pokrestanstili;-)

1 2
možnosti

Jistě, proto patří ČR k jedné z nejvíce mírumilovných zemí na světě. A proto má údajná Kanaďanka potřebu 24 hodin denně spamovat v diskuzi, jak to tu prý děláme špatně.

2 0
možnosti
Foto

R^:-)poučné a dobře sepsané

2 0
možnosti
Foto

K - jako karma; zdravím Jiří, opět zajímavé čtení :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, Karle, také zdravím a přeji vše dobré v tomto roce.

0 0
možnosti
LT

Na štědrý den 3 miliony diváků sledovalo na obrazovkách České televize film Anděl páně 2.

Vy řeknete, že to byla "roztomilá, úsměvná pohádka." Ale ve skutečnosti to byla karikatura a urážka nejen náboženské víry, ale i samotného Boha a jeho proroka! Podle božích příkazů je zakázáno jakýmkoli způsobem zpodobňovat Boha a to ani tak dobrým hercem jako je pan Bartoška. Je to výsměch a plivnutí do tváře náboženské víře! Stejně tak jsou odporné nejen vechny karikatury proroka Mohameda, ale i proroka Ježíše! Stejně je nám svatá jeho matka pana Maria! To co z ní udělali autoři filmu je trestuhodná karikatura a zesměšnění této svaté ženy. Dělat si srandu tím, že Bůh říká: "Marie, musíš si odpočinout. Zajeď si třeba do Lurd..." je ohavné a necitelné i ke svatému místu, kde se mnoho věřících zzračně uzdravilo.

Ale co je na tom naprosto zavrženíhodné, je fakt, že tento film nenatočil nějaký "ateistický bezvěrec", ale režisér Jiří Strach, který se hrdě hlásí ke své náboženské víře. Až tak poklesla víra! A vytratila ve svatých knihách velebená boha-bojnost. Dokonce se na natáčení filmu přijel podívat i kardinál Dominik Duka! (To je ten, co by ho polovina národa nejraději poslala do pekla - a jak vidíte, právem!)

Pokud si teď někdo myslí, že jsem idiot, tak nejsem. Jen jsem chtěl ukázat, jak propastný je rozdíl mezi současnou moderní vírou v Evropě a ustrnulým dogmatickým islámem ve světě.

Až muslimský režisér v muslimské zemi natočí podobně rotomilý a úsměvný film "Alláhův anděl 2" ve kterém se objeví i prorok Mohamed, zahraný nějakým arabským "Bartoškou", tak teprve pak budeme mít naději, že islám už nebude nebezpečný.

1 0
možnosti
JK

Já doufám, že se podobné koniny nebudou točit už ani v muslimské zemi.

1 0
možnosti
MK

Prosím pište o čem víte. Nevíte nic o islámu, nevíte nic o dějinách islámu a střetu islámu s křesťanstvím, jak patrno z vašich blogu. Takže pište o čem něco víte.

8 3
možnosti
Foto

On si přečetl knihu Atlas muslimských strašáků od pana Ostřanského a teď si myslí, že je expert na islám.

2 2
možnosti
JS

Chválím, že jste se snažil tento text pojmout co možná maximálně encyklopedicky, přesto jste se ale nevyhnul určitému hodnocení a srovnání (například s křesťanstvím). Takové srovnání by však mělo být co nejucelenější.

Problém karikatur spočívá v tom, že věrouka islámu obsahuje prvek pomsty, kterou by měl vykonat každý muslim, je-li svědkem urážky Allaha nebo jeho Proroka. V Koránu je například verš (2. súra, verš 191), kde se praví, že "svádění od víry je horší než zabití". Podle islámu prostě ten, kdo "svádí od víry" budí větší pohoršení, než vrah. Tento děsivý islámský posun hodnot dělá z karikaturisty nebo ironického básníka legitimní terč pomsty. Proto také můžeme pozorovat tu nepochopitelnou "přecitlivělost" muslimského světa ohledně urážek islámu. Patrně neexistuje významnější kritk islámu, proti němuž není vyhlášena nějaká vražedná fatwa. Tohle v křesťanství nenajdete. V křesťanství pomsta náleží Bohu, nikoli člověku, a urážka znesvěcuje toho, kdo ji pronáší, nikoli toho, na koho je směřována. Křesťanský Bůh mstitele nepotřebuje.

Pokud byste měl pochybnosti o tom, co píšu, pak nejlépe nám to objasňují samotní muslimové, a to dokonce na svých oficiálních stránkách. Na stránkách http://www.e-islam.cz byl uveřejněn článek s názvem "S tragédií v Paříži nemáme nic společného". Hned v úvodu toho článku se dočtete, cituji: "Atentát v Charlie Hebdo je způsoben příčinami, které jsou snad ještě horší, nežli zločin sám ... Důvod tkví především ve skutečnosti, že šlo o hanokresby." Opravdu jen těžko se věří tomu, že někdo veřejně publikuje takové názory – autor toho článku ve shodě s Koránem považuje karikatury Proroka Muhammada za horší věc, než vraždu dvanácti lidí. Nejsme v žádném doupěti Islámského státu někde na Blízkém východě. Jsme v České republice.

14 1
možnosti
Foto

Neopisuji encyklopedii, proto se nezříkám ani určitých hodnocení. Prvek pomsty jistě v islámu je, a je poměrně výrazný, nemyslím si však, že byl v křesťanství menší. Rozdíl je, jako obecně u všeho jiného, pouze v aktuálním stavu příslušných náboženství a jeho vztahu ke komunitám věřících. Jinými slovy, reakce na provokace ze strany muslimů jsou jiné, než reakce křesťanů třeba na provokace ateistů. To všem není dáno obsahem Koránu nebo Bible, ale tím, jak se aktuálními věřícími ten obsah promítá do života příslušné společnosti, komunity i jednotlivce.

3 4
možnosti