Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Turnere, mám takovou zvláštní zkušenost s astrologii. Asi před 15. lety mne můj kamarád pozval na víkend v horské chatě. Partii lidí, která tam byla, jsem nikdy před tím neviděl, ani oni mne ne. Celkem mne nudili, protože to byli nadšenci do "nadpřirozena" a neustákle věštili z karet, probírali "čakry", hráli si z virgulí... což mne, jako zapřísáhlému ateistovi, dbajícímu na rozum a logiku připadalo směšné. Ale nechtěl jsem jim kazit zábavu, tak jsem to jen tak s blahosklonným úsměvem pozoroval. Vždyť "kdo si hraje, nezlobí..." :-)

Byl tam jeden kluk, který se věnoval astrologii. Tak jsem se rozhodl ho vyzkoušet. Schválně co mi dokáže říct o mě. Těšil jsem se, že ho nachytám, na obecných blábolech a potvrdím si tak, že astrologie funguje na využití psychologických principů, tak jak jste je popsal.

On souhlasil. Sedli jsme si do trávy dál od ostatních. Nadiktoval jsem mu datum, čas a místo svého narození a on si v astrologickém pragramu v notebooku zobrazil můj horoskop narození. A začal povídat. Povídal o tom, jaký jsem, jaké mám povahové vlastnosti kladné i záporné, jakým způsobem reaguju, moje silné stránky i slabiny, moje bolestivá a choulostivá místa... prostě moji kompletní charakteristiku. Povídal hodinu a já jen čím dál víc naprosto nechápavě zíral! Dokud vám vykládá hezké stránky vaší osobnosti, tak to šlo ještě racionálně vysvětlit. Ale on mne vůbec nešetřil a na rovinu mi pověděl o vlastnostech, na kteríé nejsem hrdý, za které se stydsím a skrávám je. (každý z nás má "temné" stránky, které na veřejnosti schovává) On je ale věděl! On znám má tajemství. Jenže jak to z těch čar mohl poznat? Vždyť jsme se nikdy předtím neviděli a za ty dva dny volné zábavy na horské chatě se moje "špatné" stránky neměly kde projevit. Ten kluk mě prostě vyvedl z míry.

0 0
možnosti

A tak jsem se začal pídit po principech, na kterých astrologie funguje. Úplně jsem tomu propadl. Nakoupil jsem spoustu literatury, ze všech známých v mé okolí jsem loudil data narození, abych se na jejich horoskopech mohl cvičit. Zaplatil jsem si i 14-ti denní kurz u našeho nejlepšího astrologa Pavla Turnovského, což byl další fascinující zážitek, protože tam jsme si své dovednosti zkoušeli vzájemně na sobě, mezi účastníky kurzu.

Pane Turnere, zcela chápu váš názor na astrologii, protože já měl úplně stejný. Jenže pak jsem zjistil, že astrologie funguje (teď nemyslím tu bulvární, kterou vymýšlejí redaktoři v novinách. Nebo tu kšeftařskou, na různých televizních stanicích. To je opravdu brak a odpad a ohlupování lidí pro prachy). Existuje astrologie, která funguje. Například, když bude astrolog znát datum, čas a místo narození zcela neznámé osoby, kterou nikdy neviděl, dokáže z nativního horoskopu sestavit psychologický profil oné osoby. Jde to. Opravdu to jde.

A protože to opravdu funguje, tak mne to nakonec vyděsilo. Moje nadšení se obrátilo odpor, protože jsem došel k poznání, že je to nástroj, který je možné zneužít ke špatným úšelům. Ne proto, že nefunguje, ale právě oproto, že funguje! Dává vám to do rukou obrovskou moc, které jen málo kdo dokáže odolat. A navíc je to v praxi k ničemu. Proč? Protože každý člověk chce od astrologa slyšet jen pouze to hezké - že bude úspěšný, krásný, šťastný, zamilovaný, bohatý... Ale nikdo už nechce slyšet o tom, co vás čeká v životě "zlého" - a to je v tom horoskopu taky! Ale to nikdo nechce slyšet. Takže astrologie ani nikomu nepomůže, když klienti chtějí slyšet pouze ty krásné pohádky - ženy tu, jak přijede princ na bílém koni a budou šťastní až do smrti. Muži zase ty své pohádky. Je to prostě nanic. Ale astrologie funguje.

0 0
možnosti

Takže svou rozpravu o hovězím hamburgeru, autor vegetarián, podpořil názory výnamných hinduistů...

Snad 100 let již nikdo astrologii za vědu nepovažuje, jen Sysifovci se stále bojí, že ji někdo za vědu považovat bude. Druhá věc je, že ne všechno lze poznat a ověřit vědeckou metodou. P. Grygar nenapadá svým vědeckým přístupem křesťanské náboženství a tvrdí, že tyto dva pohledy se nevylučují, současně mu to ale nebrání "vědecky" bojovat proti čemukoli co neodpovídá křesťanské doktríně.

Existují fenomény, které jsou samy o sobě objektivní (nezávislé na vědomí) - zkoumatelné vědeckou metodou, ale stejně tak objektivně existují fenomény, které jsou subjektivní a nelze je dost dobře zkoumat a posuzovat vědecky (móda, krása, láska, náboženství). To, že na něco nelze aplikovat vědeckou metodu nijak nedokazuje, ža daný fenomén neexistuje. Stačí se seznámit s Kodaňskou interpretací, která subjektivitu přiznává i v rámci vědy.

Ona totiž veškerá ezoterika je založena na osobní subjektivní, objektivně těžko ověřitelné, osobní zkušenosti - je to jako když se člověk učí jezdit na kole nebo plavat - můžete to tisíckrát vidět a hluboce studovat, ale bez osobní zkušenosti a vlastního prožitku se plavat nenaučíte.

Prostě "Pro hlupáka každý hloupý".

1 0
možnosti

Schopnost jízdy na kole může člověk věrohodně předvést. U údajných magických schopností to nějak nejde, tak se raději tito mágové schovávají za floskule o subjektivitě, kterou nejde prokázat objektivně. Takhle můžete subjektivně dojít k názoru, že váš život řídí neviditelní trpaslíčkové. Je tento názor také odrazem reality a alternativní k vědeckému vysvětlení?

0 0
možnosti

že astrologie je nesmyl asi dnes dokáže uhodnout i malé dítě, ale mne spíše vadí hloupost vrozená a pěstovaná ohledně čehokoliv. Tedy neschopnost lidí poznat co se kde děje opravdu.

Musím ovšem přiznat, že velmi často je to dost těžké, protože autoři manipuativních informací jsou čím dále tím více podporování vědeckým výzkumem o lidském mozku..a tak jsou jejich manipulativní fráze čím dál tím více propracovanější.bohužel.....jak víme vše co kdy člověk vymyslel lze využít a také zneužít........a my dnes máme fázi toho zneužívání........tedy vyhrát za každou cenu.jako když někdo ve sportu podvádí dopingem..to jsou dnešní média.....především a bohužel u nás ta veřejnoprávní ale i soukromá se tohoto ohlupování lidu účastní velice ráda..........asi to mají od někoho dobře placené.......tedy základní otázkou opět je CUI BONO....tedy komu to slouží, kdo z toho má prospěch ..a kolik lidí z toho má prospěch............

systém vládnutí je založen na tomto pravidle

UDRŽOVAT NÁROD V PŘIMĚŘENÉ TUPOSTI A V PŘIMĚŘENÉ CHUDOBĚ a to se zatím celkem daří........nejen u nás..všude na světě....protože všude na světě se snáze vládne tupému národu než národu, který něco skutečně chápe........ jde o množství........v každém národě je skupinka lidí, která se svým vlastním myšlením dostala až na podstatu věci a chápe.......tito lidí jsou pro vládnoucí kruhy obvykle jen PERSON NON GRATA a jsou obvykle odstraněni z veřejného prostoru......jakýmkoliv způsobem i tím že se jim nabídne vysoká funkce ...nebo i zabitím předstíranou autonehodou či náhodným selháním srdce.........jakkoliv..nebo jen tím, že již nejsou nikam zváni, kde by mohli vystupovat ve veřejném prostoru a tak šířit pravdu........protože pravdy se vládnoucí třída bojí nejvíc...........a proto potřebuje národ hlupáků.......a to lze dobře zajisti mizerným školstvím.......a o to se nám zde postaral pan Klaus starší.....a pro rady jak to udělat si jezdil do USA...tam mu to vysvětlili, protože to je americký systém......

1 0
možnosti

8-o8-o8-o8-o8-o To teda čumím....

0 0
možnosti

Boj s lidskou hloupostí začíná vždy a končí u jednotlivce samotného, pokud si nechce přiznat, že se v něčem může mýlit. A to je průšvih, obzvláště pokud jde o jeho přesvědčení, protože to by nemělo nikdy předcházet tomu, co objevuje...

V tomto článku je astrologie zachycena historicky jako pohanská pavěda, která se dostala v raném středověku do církve a nabyla úplně jiného významu, než měla.

1. Hvězdy i souhvězdí byly stvořeny tak, aby zobrazovaly časová údobí pro lidi na Zemi. Zajeďte si na pražský orloj, kde máte sestrojené hodiny na bázi toho, co ukazuje noční obloha, mimo toho také slunce a měsíce, kterým byl stvořen pro odměření dnů a let od časů Rudolfa II.. Můžeme se dohadovat, že to je všechno náhoda či náhody. Těch náhod je tolik, že se nemusíte vůbec vzpírat myšlence, že za celým vesmírem stojí Původce- Konstruktér, který nebeská tělesa uvedl do pohybu.

2. To, že lidé připisují určitým nebeským tělesům určité další vlastnosti pochází spíše z té pohanské astrologie, která byla běžně provozována ve všech prvotních říších, ať už to byla babylonská anebo řecká a často klame lidi, ze které mají peněžní výnos hlavně vědmy a různí šarlatáni.

3. The heavens declare the glory of God; and the firmament shows his handiwork.

Nebesa vyhlašují Boží slávu a nebesa nebes jsou Jeho dílo.

Když tyto věci pozorujeme z pozice vědy, používejme u toho rozum...

0 1
možnosti

Když vy používáte víru, to je pak těžké...

0 0
možnosti
Foto

Pokud se shodneme na tom, že astrologie je postavena na hypotéze, že Luna a Planety ovlivňují lidské osudy, tak bychom měli začít u Měsíce. Zde existuje několik studií, které dokazují za základě chování akciových trhů, že fáze Měsíce ovlivňují ekonomickou aktivitu (investorů). Průšvih tkví v tom, že pokud si takovou studii přečte nějaký investor, tak si začne s tímto poznatkem hrát a začne se snažit veslovat proti proudu. Ale na základě vlastních poznatků bych si dovolil podotknou, že pokud si chcete půjčit v bance, tak je nejlépe do ní jít za úplňku. Tyto poznatky navazují na studie o spojitosti mezi lunárními fázemi a sklonem k depresím, které mají vyúsťovat ke sklonu k depresím.

A bez přílivu a odlivu by snad nebyl přenesen život z oceánů za suhozem A pokud měsíční gravitace dokáže vyvolat až snad několikametrové přílívové vlny, tak nepochybně bude mít své dopady na křehké lidské bytosti.

A pokud tedy gravitace Měsíce má mít vliv na pohlaví novorozence, tak vcelku je rozumné předpokládat, že jak celý Vesmír, tak i planety mohou samozřejmě poněkud slaběji na pozemský život.

1 2
možnosti
Foto

.... sklonem k depresím, které mají vyúsťovat ke sklonu k sebevraždám.

1 0
možnosti

Předvídání osudu a horoskopy jsou mi nepříjemné a cizí stejně tak jak píše pan Turner. Je dobře stát na straně rozumu - racionality. Jenže člověk má k dispozici na poznání skutečnosti o životě i světě ještě další Boží dar - víru. Podle učení či poznání katolické církve je velkým zlem, pokud se člověk zabývá magií, ať už bílou nebo černou. Tyto věci zbavují člověka jeho svobody, jsou přečinem proti Božímu přikázání. Skutečné působení krajního zla lze sledovat třeba u působení exorcistů, kněží pověřených k pomoci lidem, kteří se dostali do silné závislosti na zlém.

Na druhou stranu se v příběhu Ježíšova narození objevují mágové z východu (tři králové), které dovedla do Jeruzaléma hvězda právě narozeného Židovského krále - Spasitele. Jakýsi dar pozornosti k Božímu znamení dokáže vést lidi k poznání pravdy i správného způsobu života, podle Božího Ježíšova učení.

1 1
možnosti

S prvním odstavcem zcela souhlas. S druhým možná také, přesto bych zde viděl ještě jednu variantu - mágové prozradili Ježíšovo narození Herodovi a tak vlastně zapříčinili vraždění betlémských dětí - byla ona hvězda skutečně znamením od Boha ?

Ještě zdůrazním souhlas - pravá křesťanská víra vždy stojí na straně racionality vůči pověře a je zodpovědně skeptická.

2 0
možnosti
Foto

Ve 13 století kněz a učenec Jan Salisbury vynikl mimo jiné i jako astronom, který vytyčil jasné hranice mezi astronomií, tj. vědou a astrologií čili pověrou.

0 0
možnosti

Ano, většina církevních otců před astrologií varovala. To varování je totiž v dokonalé shodě s tím, co uvádí Bible. Mohu citovat například Dt14,19: "..abys nepovznášel své zraky k nebesům, a když bys viděl slunce, měsíc a hvězdy, všechen nebeský zástup, nedal se svést a neklaněl se jim..."

Bible naopak uvádí, že pozorováním vesmíru, jeho velikosti a divů, lze dospět k poznání toho, kdo je autorem vesmíru. Stačí jen vzpomenout na básnická slova žalmisty: "Nebesa vypravují o Boží slávě, obloha hovoří o díle jeho rukou." Sám astronom Jiří Grygar při popisu výzkumů družice Cobe používá ve shodě s žalmistou pojem "Boží prsty", který se objevil i ve světovém tisku.

1 0
možnosti

V této souvislosti bych si dovolil uvést zajímavou kuriozitu.

Ještě na počátku 20. století se naprostá většina fyziků domnívala, že zdrojem energie Slunce je oxidace uhlíku, tedy stejný proces, jako spalování uhlí v kamnech. Pak ale dva astronomové Edington a Russell začali tvrdit, že zdrojem sluneční energie není chemická reakce, ale slučování jader atomů. Tvrdili totiž, že kdyby bylo Slunce jen hromadou uhlí, už by dávno shořelo. Stali se terčem dnes naprosto nepochopitelného posměchu celé tehdejší vědy. Jejich zastánci byli vyhazováni z univerzit i z bytů a degradováni na šarlatány, kteří nerespektují vědecké autority. Fyzikové se oběma astronomům smáli: "Jak může docházet ve Slunci k fúzi atomů, když na to Slunce není dost horké?". Russel jim vtipně odpovídal, "aby šli do pekla, že tam je horko dost", ale situace obou těchto vědců byla skutečně na sebevraždu. Skandál dosáhl takových rozměrů, že světové kongresy fyziků kvůli těmto dvěma pánům navrhovali vyloučit astronomii ze seznamu seriózních věd a přiřadit ji k astrologii a kartářství. Dnes bere věda jadernou fúzi v nitru hvězd jako exaktní fakt, o kterém se nepochybuje, Edington a Russell jsou na seznamu vizionářů lidstva, a jména stovek jejich kritiků zmizela v zapomnění.

7 0
možnosti

Takových věcí bylo hodně. Třeba francouzská akademie věd, kdysi se vysmívala lidem tvrdícím, že kameny padají z nebe.

Nicméně ani tyto fakta by neměla být důvodem zpochybnit vědu jako takovou. Má své pevné spravedlivé místo ve společnosti. Ale to by měla mít i astrologie, i když jistě mnohé její předpovědi jsou chybné.

0 0
možnosti
Foto

R^lidé rádi zodpovědnost za svůj osud delegují na někoho jiného-planety, Bůh, matka, učitelka, všichni kolem-je to jednodušší a v případě selhání se to dá vždy hodit na ostatní- a pokud člověk něčemu chce věřit tak ho nepřesvědčí nic o tom že se může mýlitR^

1 0
možnosti

S prominutím, mícháte různé druhy pojmy. 1. důvěra dítěte vůči matce či učitelce je přirozená a v naprosté většině případů správná. 2. Víra v Boha, který odměňuje dobro a trestá zlo ( ale často s dosti dlouhou časovou prodlevou ) není vždy ten nejjednodušší životní postoj. 3. Pověra - touha dosáhnout poznání či úspěchu pomocí tajemných sil. Proti tomu se vymezoval již Starý Zákon, ten si naopak z astrologů dělal legraci, např. " neděste se nebeských znamení, i když se jich děsí pronárody. To čím se řídí národy je pouhý přelud". Každé proniknutí astrologie do církve je projevem jejího úpadku.

2 0
možnosti

I když se astrologii již přes 20 let zabývám, nechci nyní řešit její objektivitu, já sám jsem měl mnohokrát příležitost si její pravdivost ověřit. Jen bych rád uvedl citát uznávaného vědce 20.století- psychologa C.G.Junga o astrologii.

" Jestliže neosvícení lidé dodnes věří, že se mohou astrologii vysmívat a pohlížet na ni jako na pseudovědu, která patří minulosti, tak přece tuto vědu, jež v duši lidí zůstala živou, dnes, poprvné po třech stech letech univerzity opět připouštějí.Ze strany psychologie má astrologie plné uznání bez dalších výhrad, protože představuje sumu psychologických vědomostí starověku."

Jung popsal jev, který nazval "Synchronicita". Planety nepůsobí na naše osudy nějakými tajemnými fyzikálními či jinými silami, pouze jejich pohyb popisuje pozemské dění.

A ještě jedna poznámka. Astrologii hodně využíval i Karel IV při plánování různých projektů.

2 3
možnosti

J18i36ř97í 70U94r24b31a23n

8. 2. 2018 13:52

"Planety nepůsobí na naše osudy nějakými tajemnými fyzikálními či jinými silami, pouze jejich pohyb popisuje pozemské dění."

Věřte tomu, že planety vůbec nezajímá, jestli po Zemi chodí, zbytečně spotřebovává kyslík a zamořuje ji skleníkovými plyny nějaký Bajnar. Rv

3 0
možnosti