Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jinak, zdejším zastáncům "tradiční čínské medicíny" bych rád připomněl, že tento způsob léčení stojí na magických postupech. Jedním z nich je, že pokud se něco něčemu podobá, tak na to má také účinek. Proto už jsou na světě téměř vyhubeni nosorožci - jejich roh údajně zvyšuje potenci (zkuste si dát odvar z rozemletých vlasů a bude účinkovat stejně). Podobně též odvar z penisu tygra (či jiných částí tygra), proto už jsou tygři nyní téměř vyhubení a Číňané začali v Africe vybíjet lvy. Tohle je ta slavná "čínská medicína".

0 0
možnosti

Lidské tělo lze vnímat jako rovnovážný systém, ke kterému se přistupuje celostně a s pokorou, sem tam se podpoří nebo potlačí nějaké procesy, nebo se použije nějaká nově vynalezená agresivní a účinná látka konkrétně na nějaký patologický jev. Někdy tento vědecký postup vede k uzdravení, při nepředvídatelných vedlejších účincích, někdy bez nich, někdy se pacient vyléčí, někdy se nemoc vrátí a on zemře. Čínská medicína i ta porevoluční, může mít nějaký vývoj, který jí mohl vrátit hloubku a vazbu na historické prameny. Že se tělo léčí samo, jde li o bagatelní onemocnění ví i západní lékaři a vpodstatě jen monitorují a udržují tělo v kondici. Pokud nejde o nějaké operativní a nápravné zásahy, vidím postupy obou "medicín" jako podobné. Nejhorší na západní lékařské vědě je chemizace, odosobnění a institucionální prosazování dogmat, zaklínajících se vědou, přičemž leckdy vycházejí z výsledků, jejichž sebedelší testování nemusí být průkazné. Na čínské medicíně je zrádné, pokud se stane jedinou cestou k léčbě. Vyhovuje jí i filosofie života a smrti obsažená v budhismu. Bojovat za jednu nebo druhou, do roztrhání těla je hloupé. Život ve své rozmanitosti může naplnit i člověka co brzy umře, pokud mu nebude bráněno poznat svět v celé šíři a zkusí toho co nejvíc. Třeba i ty jehly.

1 0
možnosti

Problém je, že je zdokumentováno velké množství případů, kdy se tělo zjevně nedokázalo vyléčit. Navíc ani nemáte tak docela pravdu: velké množství léčebných přípravků se vyrábí na základě látek, které byly nejprve izolovány například z léčivých rostlin. Následně byl podrobně prozkoumán jejich účinek, byly chemicky upraveny pro jeho zvýšení a snížení toxicity (protože i přírodní látky jsou toxické, nejenom ty umělé), bylo přesně prověřeno jejich dávkování a od té doby se používají. Žádné takové postupy čínská medicína nemá. Ta je navíc postavena na chybných předpokladech, a nedá se tudíž s tou západní srovnávat.

0 0
možnosti
MP

Tedy větší blbost jsem na toto téma dlouho nečetl. A to jsem vydržel pouze pár prvních odstavců...

1 0
možnosti
Foto

A máte na tu problematiku (bez ohledu na to, kolik jste zvládl přečíst z tohoto článku) nějaký názor? Nebo jenom vyjadřujete emoce k těm, co propagují nějakou pseudovědu a jiné k těm, kdo je kritizují?

0 0
možnosti
Foto

Okouzlení Orientem není nic nového. Viz kniha Karla Čapka o primitivním umění. SKN a poetismus atd.

1 0
možnosti
PK

Přiznám se, že jsem opět poctivě přečetl, ale nepochopil jsem na čí straně je ta lidská hloupost, na straně těch , kteří u nás aplikují čínskou medicínu,nebo na té straně, která ji kritizuje...:-(..jen dodám,že mů zdravotní stav je zatím dobrý a tak jsem ČM nevyužil ale co není může být...;-D

1 1
možnosti
Foto

Nepochopil jste na jaké straně jsem já, nebo nevíte, na jaké straně máte být vy?

Neřekl bych, že moje pozice je nějak nejasná. Co je a není hloupost, si musí každý uvážit sám. Moje ambice v tomto směru jsou vyjádřeny v názvu a v perexu.

0 0
možnosti