Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Arabské jaro jako důsledek pádu sovětského Impéria? To je tedy silná káva.

6 0
možnosti
JL

Neni az tak silna. Vse ky zeme kde arabske jaro probohalo a dosud probiha patrily a Syrie dosud patri do vlivove sfery SSSR a nyni Ruska. Jedine ktere byly jsou stabilni jsou monarchie Jordansko, Maroko, Saudska Arabie, Emiraty. Je v nich klid, Jako prvni se dostala pod rusky vliv byla Syrie, uz od zacatku padesatych let, Egypt od valky o Suez v r.1956, Irak od roku 1959 kdy byl svrzen kral Faisal, Libye od roku 1969 kdy Kaddafi svhrl krale Idrise. Vsecky jmenovane zeme patrily po kratsi nebo delsi cas do ruske sfery vlivu a maji problemy, jestli v dusledku padu sovetskeho imperia necht si posoudi kazdy sam.

8 0
možnosti
MB

Souhlasím a doplním. Ty imperiální výboje prostě mají v krvi národní povahy. Pak je odpuštěna životní úroveň - dobrý vládce je ten, který již nyní neovladatelné území ještě zvětší ! Kopec rarit, sousedé, kteří jste ještě nebyli přepadeni - Hlaste se ! Záruka spojenectví - VS - přepadá bez problémů i své spojence ! Petr Veliký pak vybojoval na Švédech přístup k Baltskému moři a založil Petrohrad. Sranda - Němka - Anhaltsko-zerbstská princezna Sofie Frederika Augusta = Kateřina Veliká ! Anektuje Krym, potkává svého milce knížete Potěmkina. Přesvědčuje se sama, všude ledabylost, liknavost a chaos. Vše v literatuře - Jsem Gubernátor je mi dobře - Moskva daleko - Bůh je vysoko. Zase se prý blíží nějaký Revizor Chlestakov - Co budeme dělat ? Pojďme do Višňového sadu, třeba tam budou i Tři sestry ! ... :-)

6 0
možnosti
VV

Obcanska valka na Ukrajine? Snad rusti zeleni muzici bez oznaceni a ruska pata kolona bezprecedentne napadla nezavislou Ukrajinu.

8 1
možnosti
PV

Vážně? Myslíte tu Ukrajinu po státním převratu, který byl dost podporován ze strany mnoha vrcholných politiků ze zemí EU?

5 3
možnosti
SB

Je jeden jeden ruský imperialismus, a to ten tradiční.

Carský imperialismus přešel v sovětský a sovětský imperialismus přešel v putinovský, ale jsou to jen tři varianty jednoho a téhož imperialismu velkoruského.

Hodně lidí si spojuje sovětské výboje (například anexi Pobaltí a Moldávie, pakt o rozdělení Polska v roce 1939 nebo třeba připojení Podkarpatské Rusi k Sovětskému svazu či politiku vůči satelitům, mezi nimiž bylo i Československo) jako projev komunistického režimu. Nikoli, nemělo to nic společného s komunistickým režimem, byl to tradiční ruský imperialismus. Komunistický režim byl další komplikací celé té věci, ale příčinou nebyl.

11 1
možnosti
VV

Mile jste mne timto prispevkem pane Benesi prekvapil. R^

4 1
možnosti