Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L66u76d40ě80k 73T28o85n85d43r

25. 6. 2018 10:29

A s čím souhlasíte pane Baritoši? Že na trám nebyl přibitej Kristus, ale Krtistus?

0 0
možnosti

L73u16d61ě56k 77T26o19n66d71r

23. 6. 2018 12:45

Je fascinující, jak exhibicionista Teturner měl čas sesmolit už další "filiozofický" blog, ale nenašel si ani jedinou minutu času na to, aby opravil název tohoto článku.:-/

0 1
možnosti

Pane Turnere, opravte si "KRTISTUSE" na Kristuse a pak tento můj příspěvek smažte.

0 0
možnosti
Foto

náboženský fundamentalismus je velmi nebezpečný-jakýkolivR^ karmaR^

0 1
možnosti

Pravý křesťan nemůže odmítnout někomu nutnou pomoc jenom proto, že dotyčný je muslim. To by bylo popření Božího zákona, který byl krásně vyjádřen v podobenství o Samaritánovi. Křesťan si ale také uvědomuje, že islám je falešné náboženství, které zavádí lidi na scestí, takže ho nemůže nijak podporovat. Vůči muslimům by se pak křesťan měl starat o to, aby jim bylo oznámeno evangelium (dobrá zpráva), aby se skrze Ježíše Krista mohli přiblížit k Bohu Jehovovi.

1 1
možnosti

L85u43d97ě67k 56T47o10n37d49r

22. 6. 2018 17:23

Všechna tři "abrahámovská" náboženství přinesla zásadní změnu - a to nejen víru v jednoho jediného boha - ale z toho pramenící absolutní netoleraci a nesmiřitelnost k jiným bohům.

Existuje pouze jeden bůh - a to ten můj! Ostatní "bohové" jsou ďáblové a kdo jim upíše svou duši skončí ve věčném pekle a zatracení. To je důsledek monoteismu.

Každý z nás chápe, že toho vždy rádi využívali vládcové pro ospravedlnění svých mocenských výbojů a nároků. Ale prostý věřící? Proč by z toho měla pramenit i ortodoxnost a tedy i netolerantnost prostých věřících?

Zkusme pochopit jejich motiv - představme si obyčejného člověka, který hledá v tomto hektickém, nestálem a permanentně se měnícím světě nějaký "pevný bod ve vesmíru" pro svůj život. Nějakou oporu a jistotu, ve které by ukotvil svůj život a našel pevnou půdu pod nohama, protože nestálý, nejistý svět naší civilizace mu ji nepřiináší. Naopak může ho stresovat a přinášet úzkost a strach z budoucnosti, ze zítřka...

A třeba takový "pevný bod ve vesmíru" najde ve víře, v náboženství. A nezáleží na tom, ve kterém. A ten člověk je konečně šťastný a spokojený, jeho život je ukotvený a je zbaven stresu a strachu z budoucnosti a má smysl! A je utvrzován širokou obcí spoluvěřících vedených vysokoškolsky studovanými teologi, kteří všichni říkají: "Ano je to pravda! NALEZL JSI PRAVDU A JISTOTU!"

Pokud jste žid, každý rabín vás ubezpečuje že Vy patříte k národu, který si vyvolil Jehova. On je jediný bůh a ostatní jsou ďáblové. Židé (tedy i vy) budete zachráněn a spasen - za podmínky, že se budete držet pravé víry a nebudete si vymýšlet žádné "novoty", experimenty a vlastní vysvětlení, protože to vás pokouší ďábel !!! - A v tomto přesvědčení vás utvrzuje celé společenství věřících, všichni rabíni, teologové a koneckonců i svaté texty vašeho náboženství. Tam je to černé na bílém!

1 0
možnosti

L79u39d44ě28k 58T21o82n79d79r

22. 6. 2018 17:23

Pokud jste arab, tak každý imám vás ubezpečuje, že Vy patříte ke skupině, kterou si vyvolil Alláh. Alláh a jeho prorok Mohamed jsou jediní praví, ostatní jsou ďáblové... (a dál je to úplně stejné jako v odstavci o židovské víře)

Pokud jste křesťan, tak každý kněz a teolog vás ubezpečuje, že Vy patříte ke skupině, kterou si vyvolil Bůh tím, že vám poslal svého syna Ježíše Krista, který za Vás umřel na kříži. On je jediná cesta k Bohu a ostatní jsou ďáblové... (a dál je to úplně stejné jako v odstavci o židovské víře a islámu)

A do toho se objeví někdo, kdo je svobodomyslnější, liberárnější, nelpí na dogmatech - třeba jako Tomáš Halík - a chce v dobré víře náboženství "zmodernizovat", najít cestu a sblížení s "těmi druhými" atd...Jsou to krásné úmysly, ale...

Ale to Tomáš Halík (nebo kdokoli podobný) zároveň chce po hluboce věřících lidech nemožné. Chce aby udělali zcela nemožný krok...

1 0
možnosti

Rv

Další geniální znalec teologie...

:-)

1 3
možnosti
Foto

Z mého pohledu jste, pane Šimku další nešťastník, který není schopen argumenty rozporovat to, co si v článku přečetl a sám představit svoje argumenty podepřené názory. Krom toho asi ani nevíte, co je to teologie. Teologie není to, co někdo míní o současném (i minulém) působení náboženství na společnost a jeho zneužívání (definici teologie snad naleznete snadno). Mimochodem v této rovině se může vyjádřit každý, kdo má určitý přehled a chápe souvislosti, nemusí to být znalec, natož znalec geniální.V tom je i moje rada vám: Zasednout, studovat a přemýšlet, ať můžete příště napsat smysluplný komentář. Budu se těšit.:-)

2 1
možnosti

R^. Víru v cokoliv sice respektuji a snažím se jí ponechat prostor, ve skutečnosti ji však považuji za zásadní brzdu vývoje jedince. Jakmile se jedinec dopracuje k nějaké víře, kterou od někoho převzal, v podstatě musí kvůli svému naučenému svědomí principy této víry dodržovat. Každopádně však na úkor potlačení svého přirozeného svědomí, které by rádo šlo dál, za vírou zamčená vrata

2 2
možnosti

J40a73n 66R31á82ž

22. 6. 2018 13:22

Víra se nemění, ale náboženské formy jejího projevu se mění. To je neoddiskutovatelné. Je to stejné, jako u všech institucí, které musí, aby přežily, reagovat na měnící se svět. A jako každé změny, tak i změny dalšího směřování církví, jsou provázeny mnohdy rozporuplnými názory na průběh těchto změn a jejich cílů. Když je to souboj argumentů, je to v pořádku a nikdo by v tom neměl vidět problém. Když se ovšem chopí tématu změn dogmatici což se velmi často stává, nastává problém. Spor se vyhrotí a místo argumentů převládají, u teologů často dobře maskované osobní útoky, které smysluplnou debatu vylučují!

3 1
možnosti

Dotaz zni.

Kdo je dogmatik a co je dogmatickeho na samotne puvodni a predlozene podobe Jezise? Hrichy lidi nejsou jeho hrichy. I kdyz se lidem slibuje, ze je z nich za urcitych okolnosti sejme.

A T. Halik .. to je (krestansky) revolucionar utocici na Zimni palac krestanstvi.

1 1
možnosti