Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ve svém článku píšete, že "...příčinou pokroku nejsou splněná lidská přání. Splněná lidská přání jsou důsledkem pokroku". A kde se tedy ten pokrok bere? Ve skutečnosti je to ještě jinak – pokrok je důsledkem touhy lidí splnit si svá přání. A pokud společnost poskytuje prostor pro plnění přání (svoboda, demokracie, pluralita názorů) – jde to rychleji.

Většina vzácných kovů, které dnes mají strategický význam, například platina, wolfram nebo uran, byly dříve považovány za nežádoucí a škodlivé – vidíme to i v jejich názvech – cínokaz, vlčí pěna, stříbrokaz, smolinec atd. Jak postupně roste lidské poznání, rostou i druhy a počet zdrojů. Pravdu tedy mají spíše ti, kteří říkají, že člověk zdroje vytváří. Pokud jednou učiníme vodík zdrojem v procesu jaderné fúze za studena, vzroste energetický komfort lidstva asi o milion procent a cenným zdrojem se stanou skládky, odkaliště a všechno to, co považujeme dnes za odpad.

Jinými slovy – všechny snahy omezovat lidi v jejich touhách a přáních vedly jen ke zpomalení procesu vytváření inovací a nových zdrojů. To, že dnes žijeme pohodlně, je výsledkem snahy lidí usnadnit si život – je důsledkem lidské kreativity a vynalézání.

Mně se také nelíbí "obrovská disproporce mezi bohatou euroatlantickou civilizací a více či méně chudým zbytkem světa". Jenže ta disproporce nevznikla vinou euroatlantické civilizace. To je totiž její výhoda, nikoli vina. Žádná jiná civilizace světa není tak tvořivá a výkonná. V žádné jiné civilizaci nevzniklo tolik písemných, obrazových, hudebních nebo vědeckých děl. To, že jiné civilizace tohle nedokážou, není vinou euroatlantické civilizace.

Pokud hodláte svoji vlastní civilizaci omezit, aby se ty ostatní měly lépe, nepomůžete ničemu a zničíte všechno.

2 0
možnosti
Foto

Jestli politiku extenzivního vyčerpávání přírodních zdrojů na účet všech ostatních (provozování letadel je takovým dobrým příkladem) považujete za výhodu, spíše za vydobývání renty, tak lze rovněž za výhodu považovat schopnost žít v souladu s přírodou. Říká vám něco termín potlač. To je ta cena. Ale tu ta civilizace platí sama.

0 0
možnosti
Foto

Poněkud bych to obrátil. Je snadné s plným břichem vytvářet ideologie. Ty jsou v podstatě všechny populistické. Často k nim stačí ,,velká slova", třeba o ,,velkých cosi", ale i o nepříteli, či nepřátelích, jindy pak osvědčená praxe medu a biče, či chlebů a her. Často vše jde až ruku v ruce, a skoro vžydy to končí stejně. Povětšině to končí plačky, a pak se hledá viník. A to se opakuje. Perpetum mobile;-)

2 0
možnosti
Foto

R^ Souhlas, Jiří.

Ideologie plného břicha je perfektně kombinovatelná se strašením občanů, že jim někdo "plná bříška" ohrožuje

Určitý problém vnímám v tom, že politici většinou nemají odvahu nebýt populisty, protože mají naléhavou potřebu být zvoleni. Jak se blíží volby, začíná překrásný cirkus ;-D

Něco podstatného to zároveň vypovídá o nás, voličích. Nikdy jsem nevolil proto, že mi někdo takzvaně sliboval vyšší důchody, levnější jízdné, atd. To rozhodně není důvod, proč někoho volit! Zdaleka se vyhýbám stánkům, kde se před volbami rozdávají koblihy, balonky anebo jakýsi ksichtík zčistajasna lidumilně servíruje občanům gulášek.

2 1
možnosti

Tak posledních pár dní se dozvídám, že nám plná bříška úplně nejvíce ohrožuje Putin. I vy jste o tom napsal blog. Tak teď nevím, je to jen populistické strašení občanů, nebo to je pravda?

4 0
možnosti

J89o85s67e93f 78U86l49m41a40n

4. 12. 2018 20:56

"V naší společnosti se nějak uživí i ten, co proto neudělá téměř nic." - a proto je třeba zvyšovat podíl takových lidí importem zvenčí, aby i oni měli šanci podílet se na našem nicnedělání. Přece...nebudeme lhostejní ke zbytku svtěa...to by byla ta časovaná bomba, jak říkáte...

2 0
možnosti

Proti textu obecně nemám námitek a jen přemýšlím kdo je vlastně populista, ikdyž je ten termín všem jasný, jen si chci udělat představu, která strana/člověk může být takto označen. Je to tedy ASI člověk, který umí bystře odhadnout potenciál dušiček důvěřivých a nepříliš inteligentních mezi voličskými šiky? Oplývá tedy pan P. touhou po dosažení dobře honorované parlamentní židličky, je ochoten pověsit lidičkám na nos cokoliv, aby se jim zalíbil a zajistil si jejich hlasy? Zjistil si, co rády slyší, a naladil svůj kolovrátek podle toho? No jo, ale pokud pojmu takto definici populismu, vyskytovalo by se v politice jen velmi maličko exemplářů jiné čeledi než populistické.;-D

2 0
možnosti

:-).....Vcelku souhlas! Ale ....pořád hodnocení HDP, musí stoupat! Už moje babička pravila....žádný strom neroste do nebe!

Jednou to skončí. Recese má, jak jsem dnes několikrát četl nastoupit příští rok. Co drží ekonomiku u nás? Auta, ale..trh se nasycuje! Co drží Ameriku? Výroba zbraní....dokázal to Trump po vraždě novináře. Peníze se musí točit! Proto zvyšte rozpočet na zbrojení na 2 % HDP a my vám okamžitě dodáme kvalitní zbraně! Proti komu, kdo se chystá válčit? R^R^R^

1 1
možnosti
Foto

Karma. Není co dodat. R^

5 0
možnosti
Foto

Děkuji, Libuše:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS