Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V jednom s Vámi souhlasím, tolik profesionálů, poloprofesionálů a také žabařů, úplně chápu, že je zájem zvednout poplatky, uživit takový aparát to musí stát majlant.

Myslím, že by stačila užší skupina těchto lidí a věřím, že by informace nebyly ošizeny. Zajímal by mě roční rozpočet, to musí být pořádný balík z kapes daňových poplatníků.

Navíc se jede podle šablony, pořád dokola podobně zaměřené zprávy, filmy a seriály, nevidím tam žádná odvážná prohlášení, všichni pěkně jako ovečky vedle svého pastýře, žvýkají stejné rozumy, žádný beran s opačným tvrzením, které by svoji originalitou zaujalo diváky.

2 0
možnosti
VH

Může uvést příklad jednoho "odvážného prohlášení" z těch, která postrádáte?

0 0
možnosti
JK

Po delší době vás zdravím, pane Turnere. Četl jsem řadu vašich nových článků, karmoval, ale zatím jsem se k ničemu nevyjadřoval. Ostatně mě poslední dobou už moc nebaví vyjadřovat se zde k politice, protože je to marné, je to marné, je to marné. K tomuto vašemu textu textu se ale vyjádřit chci, protože se dotýká oblasti, ve které jsem dlouho působil.

S tou vyvážeností a objektivitou v mediích je to složitější. Požadavek vyváženosti v médiích považuji už vzhledem k jejich podstatě za nesmysl. Media existují proto, aby veřejnost informovala o významných, důležitých a zajímavých událostech a zprostředkovávala jí názory a stanoviska lidí, kteří mají k určité problematice co říct, jejich názory jsou důležité a zajímavé vzhledem k určité události, nebo oni sami jsou svým životem a činností zajímaví a důležití. Když uvážíme, že to, co je významné, důležité a zajímavé, je vždy otázkou pohledu a výběru konkrétních osob pracujících v jistém mediu, pak se nabízí otázka, co by se s čím mělo vyvažovat?

A objektivita? Objektivní může být jistý fakt - třeba, že tam a tam sněží, nebo že tam a tam byli zabiti čtyři lidé, že tam a tam přijela určitá osoba... Avšak žádná zpráva nemůže být objektivní, protože NIKDY nereferuje o celé události ve všech jejích souvislostech, nýbrž se pokaždé jedná o výběr faktů a výběr osob, které v nějaké události hrály roli. Nicméně zpráva i názor mohou být pravdivé nebo nepravdivé, a to z různých hledisek, což se ale obyčejně vyjeví až později a lidé, kteří určitou zprávu připravují, to v danou chvíli nemohou vědět.

Zakončím to výrokem Marca Aurelia: "Vše, co slyšíme, je názor, nikoli fakt. Vše, co vidíme, je úhel pohledu, nikoli pravda." Vzpomněl jsem si na něj, protože jsem nedávno navštívil po letech Vídeň, kde tento císař-filosof roku 180 zemřel.

3 0
možnosti
MK

Požadavek na objektivitu médií není nesmyslný:

1. Samozřejmě, že absolutní objektivity zřejmě není možné v praxi dosáhnout, ale má smysl vyvinout alespoň nějakou elementární snahu o jakous takous objektivitu. Pokud se bavíme konkrétně o pořadech, kam jsou přizvání hosté, znamená to, že prostor by měli dostat jak hlavní proponenti, tak hlavní oponenti dané problematiky. A že moderátor nebude očividně nikomu stranit. Chcete KONKRÉTNÍ příklad? Paní Světlana Witovská při moderování duelu prezidenstných kandidátů. Myslím, že dosáhla maxima možného.

2. Samozřejmě, že vzhledem k tomu, že máme omezené zdroje (v tomto případě hlavně vysílací čas), těžko budete daný problém probírat ze všech možných i nemožných úhlů pohledu a ptát se 10 mil. lidí. Úkolem profíka, alespoň tak, jako ho chápu já, je prostě vybrat nejvýraznější názorové proudy a těm dát v omezeném čase prostor.

2 0
možnosti
Foto

ČT 24+Radio Plus = hlasné trouby pražské kavárny, navíc při pohledu na výsledky voleb i volební preference naprosto neúspěšné. To prohlašuji jako dlouhodobý volič socdem.

3 1
možnosti
JK

Tím se vše vysvětluje. Čeští socani jsou převážně levá úchylka sociální demokracie a volí je většinou ti, kteří nechtějí volit přímo extrémistické komouše.

0 0
možnosti
Foto

Napsal jste to, Jiří, velmi dobře. Naprosto souhlasím.

Byl jsem nedávno na besedě s panem Jakubem Szántó, který dělá několik ,let zpravodajství z Předního východu. Sdělil nám - a není důvod mu nevěřit - že jeho reportáže si půjčují evropské veřejnoprávní televize pro jejich kvalitu a objektivitu. Jsem si jist, že i jiní reportéři pracují podobně.

To, že někomu vadí Nora Fridrichová či Marek Wollner? Mě zase třeba vadí paní Jílková se svým přístupem. Takže ji ignoruji.

Švédský stůl, z kterého si každý vybere co chce....

Karma

5 2
možnosti
Foto

R^Děkuji, Tomáši, souhlasím. Mně osobně by vůbec nevadilo, kdyby někdo věcně kritizoval nějakou konkrétní reportáž, typ pořadu, přístup redaktora, zkreslenou zprávu nebo cokoli jiného. O tom se dá pomocí argumentů také věcně diskutovat. Komentáře typu: ČT je nevyvážená, zaujatá, neprofesionální a řízená pražskou kavárnou, a to bez jakýchkoli důkazů, jen na základě nějakých emocí si přímo říkají o reakci. Přitom sám bych klidně ledacos kritizoval, shodou okolností vámi uvedený pořad paní Jílkové, který by se dle mého soudu hodil více na Primu či Novu.

0 2
možnosti
Foto

KarmaR^ Jiří, koukám, že se ti povedlo píchnout do vosího hnízda;-D dobrá práce;-)R^R^

3 3
možnosti
Foto

Děkuji, Karle.:-) Po pravdě řečeno jsem ani neměl v úmyslu otevřít nějakou masivní diskusi, ale jako obvykle mě rozladila taková ta zcela vágní emocionální kritika bez argumentů, tentokrát od pana Čermáka, která pokračuje v této diskusi. Je smutné, že téměř ve stovce komentářů nezaznělo nic , co by argumentačně podpořilo obviněních veřejnoprávních médií.

0 3
možnosti
LC

No a navíc má ČT svůj úhel pohledu, jak nám bylo prezentováno.:-) Jinými slovy, za naše peníze nám řekne co si máme myslet. Kdo by to nebral.

11 3
možnosti
VV

Za vase penize? kde jste k nim prisel?

1 4
možnosti
Foto

Ještě nám uveďte jmenovitě pro srovnání ta ostatrní sledovaná media a budeme Vám možná věřit, že pro Vás je ČT a ČRo to nejlepší.

3 3
možnosti
KT

Myslím si, že i ten nejpokleslejší bulvár a tzv. "nevěrohodná média" mají pravdivější informace než současné ČT a ČRo.

Z uvedených médií od rána do večera neslyšíme nic jiného než dehonestace Babiše, Zemana, Putina, Ruska, komunistů a nulová kritika režimů, které se opírají o neonacisty, Banderovce, vraždí nepohodlné novináře na svojí ambasádě.

I komunistická ČST před rokem 1989 měla vyšší úroveň než současná ČT.

Zde je důkaz https://www.youtube.com/watch?v=Li-h4t1b3Pw

11 1
možnosti
Foto

Jistě - duo Zelenka - Balážová nastavila laťku kvalitní žurnalistiky setsakramensky vysoko. A Medveděv tam byl taky.R^ Zprávičky...

2 1
možnosti
Foto

R^ Nechci tu psát o výhradách k veřejnoprávním médiím.

Jen bych chtěl zmínit, co mne zaujalo. Mnohokrát jsem slyšel a četl od těch, kteří si pochvalují výsledek voleb, že ti nespokojení nedokáží ten výsledek respektovat. To je samozřejmě jen prostonárodní blud, který vychází z myslí očarovaných představou, že s volbami se dá vyhrát i povinné mlčení oponentů. Vyhrát volby neznamená dostat do ruky pendreky. Z tohoto hlediska ta v.p. média , domnívám se, dokazují, že nejsou služebníky vítězů. Vítězové by z toho měli mít radost, pokud si přejí demokracii uchovat. Ale radost nemají.........:-) A ti, kdo je volili také ne...

7 1
možnosti
Foto

I z Vašeho postřehu plyne pro mě paradoxní poznání, že tzv. hlavní proud se rozbíjí o povolební většinu a mění se - logicky - v páchnoucí mělčinu, louž.:-)

3 1
možnosti