Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Pouštíte-li se do srovnávacího nadhledu různých náboženství, nemůžete se dopouštět nepodložených tvrzení a pominout očividné rozdíly.

.) Ano, Korán byl sestaven z několika ZÁPISŮ, ale nebyly to různé verze; téměř se shodovaly (vlastnili je Mohamedovy manželky)

.) Korán není nepřeložitelný; samozřejmě kvalitu překladu určuje bohatost jazyka, do kterého je překládán. Námitka muslimských učenců směřuje nejčastěji k prezentaci Koránu - ten má být až zpěvně přednášen, což v různých překladech moc nejde.

M.j. překlady se šířily již na sklonku života Mohameda a hojně i po jeho smrti; především do těch míst, které chtěl Mohamed ovládnout a a nebo již čerstvě ovládl (zpočátku hlavně okolní kočovné kmeny)

.) Zásadní rozdíl vzniku křesťanství a islámu jste přímo zločinně pominul; islám byl Mohamedem již od druhého období v Mekce a samozřejmě dále ještě více koncipován útočně proti všem nemuslimům a byl i po řady dalších staletí používán jako útočné kopí při záboru dalších a dalších území.

Nový zákon má přesně opačný charakter a "nastavená druhá tvář" evokuje až sebezničení, minimálně podřízenost. Celkově je však patrné, že má přivodit lidem lepší, kladné vlastnosti.

.) pravé satanské verše byly záhy smazány, neb se nehodily k výbojnému pojetí islámu. M.j. tolik, i historických chyb, které se v Koránu vyskytují zakládají pochybnost, zda byly archandělem Gabrielem jako slovo neomylného Boha zvěstovány. Rostoucí ego Mohameda je patrné v časové posloupnosti: zprvu pouhý posel, ale v závěru - co řekne Mohamed, jako by řekl Bůh.

Zvláště o islámu, který je dnes až nadmíru aktuální, je potřeba psát přesně.

0 0
možnosti
Foto

Díky za Vaše zajímavé pojednání o světových náboženstvích i o jejich rozdílech, pane Turnere. Satanské verše od Salmana Rushdieho jsem bohužel nečetla, jen knihu povídek, ale i ty byly velmi zajímavé. Díky i za doporučení. R^;-)

1 0
možnosti
ZH

K úvaze o nějakém zásadním rozporu mezi zmíněnými náboženstvími.

Křesťanství je postavené na tom, že Ježíš je Božím Synem. Na jednom místě se apoštolům zjevil samotný Bůh a Ježíše přímo prohlásil za Syna. S tímto pak dále operují i apoštolové ve svých listech. Zkrátka, Synovství Ježíš je zcela klíčové.

Oproti tomu Mohamed posílá všechny, kteří vyznávají Synovství, do horoucích pekel, a to s odkazem na Alláha. Pokud by tedy obě náboženství měla stejného boha, pak by tu byl jasný rozpor už u samotného boha - jednou tvrdí to, později to zcela popře. Toto se logicky vylučuje, tedy jedná se o zásadní rozpor mezi křesťanstvím a islámem.

4 0
možnosti
MK

Hledat logiku u těchto "myslitelů" ?

1 0
možnosti