Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P72e98t55r 61B53u18r35i67a15n

20. 9. 2019 11:17

Nesouhlasím. Hlavně s tímto:

Uvádím tento příklad proto, že mi přijde nehorázné dělat ze studentů demonstrujících za odpovědný přístup politiků k otázkám ekologie a klimatických změn na jedné straně fanatické blbečky, a na druhé straně pouhé záškoláky, a to bez ohledu na to, že jistě i tací se mezi nimi najdou. Obecně mi přijde naopak velmi dobré, že mladí lidé nedrží hubu a krok, a že alespoň některým není jedno, v jakém stavu Země budou žít oni a jejich děti.

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=728453

Vy demagogicky změníte podstatu kritizovaného, abyste pak tom základě zesměšnil samotnou kritiku. Podstata kritizovaného je totiž ta, že právě politici euroatlantické zóny se chovají ekologicky nejodpovědněji. Nikde jinde, v žádném jiném světovém regionu, nemají tolik ekologických opatřeních a tak přísné normy. Ať už se jedná o třídění a ukládání odpadů, nakládání s nebezpečnými látkami, hlídání a klasifikace spotřeby (třeba energetické štítky domů a elektrospotřebičů), normy na zplodiny, ochrana vod a lesů apod. Prakticky každá naše lidská činnost je potažmo navázána na nějakou ekologickou normu. Oproti okolnímu světu. Demonstruje se za něco, co není, anebo nefunguje. Tedy ti školáci demonstrují za co? Za ještě přísnější normy? Tedy svět bude vesnice, kde se pět rodin bude chovat nepřirozeně přísně ekologicky (ke své finanční újmě) a zbylých dvacet bude zamořovat okolí do alelujá.

Tedy tohle je bod kritiky číslo 1, druhým je ten fakt, že ti, kteří se dnes sami přísně ekologicky nechovají (samotní studenti) požadují restrikce těch druhých (různá závazná omezení na úrovni státu). A to je základní rozdíl oproti vámi uváděného příkladu boje proti komunistické diktatuře. Zatím co tehdy šlo o právo vyjádřit svůj názor, popřípadě prosadit "nechte nás na pokoji", dnešní ekofašisté právo na názor mají a hlásají "nenecháme vás na pokoji, budeme vám diktovat".

No a za třetí jde povrchnost oněch póz. Školní stávka za klima je idiocie vymyšlená záškoláky.

5 0
možnosti

Ten režim komunisticky jsem zažil a nezlobte se, ale co se děje kolem studentů, nebo spíše jejich aktivity mě děsí. Připadá mi to jak svazácká hesla, že oni mladí musí změnit svět k lepšímu. Dokončit to, co začali jejich otcové. Vy ani já nepamatujeme 50 léta, ale znám to od svého dědy, který pak přišel o statek. To takhle přijeli mladí na vesnici, také studenti, ukázat těm starým, jak má vypadat ten lepší svět. Uráželi každého statkáře a domkaře, který s nimi nesouhlasil. A pak ty, kteří s nimi nesouhlasili udávali. Despocie začíná vždy krásnými slovy o krásné budoucnosti a nutnosti odstranit ty, kteří s těmi slovy nesouhlasí a končí odstraněním všech kteří nemají stejný názor a nastolením té "krásné budoucnosti" třebas i násilím. Což ostatně můžeme již dnes vidět v Londýně, kdy tito "studenti" ohrožují letiště drony, v Německu, kde likvidují auta během konání autosalonu. Jak daleko je to k tomu, že budou bít lidi a nakonec zabíjet?

Vy jste nikdy nezažil výslech na StB kvůli jinému názoru, já ano, a to kvůli podpisu Několika vět. Být jiný se neodpouštělo. Nezažil jste, když komando esenbáků vběhlo na zábavu v Čepřovicích, kde hrála kapela Parkán a sanitky pak odvážely zkrvavené dívky a mladé muže s těžkými zraněními. Kde esenbáci posílali na lidi psy.

Já si to pamatuji. A nechci na to zapomenout. A ty hesla studentů, údajně bojujících proti klimatu mi to však neustále připomínají. A to: Nejdříve něco ukaž a pak mluv, není komunistické. Tohle platí od počátku lidstva. Proto i ty primitivní kmeny měly v čele staré kmety a ne mladé nadržené na moc

18 1
možnosti
Foto

Na mladé z roku 1989 co chtěli změnit svět v Česku k lepšímu jste nějak zapomněl.Měli jsme tehdy raději poslechnout staré kmety z čela UV KSČ,kteří dehonestovaly mladé studenty...?

2 3
možnosti

J67a47n 95R42á86ž

19. 9. 2019 17:51

S názorem autora "Že ta moudrá rada, aby raději řádně studovali, možná tak moudrá není, jelikož se také může stát, že to studium bude úplně k ničemu, protože za pár desítek let mohou žít v rozvráceném světě." mohu souhlasit, ale nikoliv s myšlenkou, která ho provází, že důvodem pro rozvrácený svět bude změna klimatu. Osobně si myslím, že příčinou rozvratu světa, tak jak ho známe dnes bude, že to jak budou lidé žít nebude výslednicí svobodné, byť radikální výměny názorů, ale výslednicí diktátu nositelů "jediné pravdy". T.zv. "západ" už etapou počátku tohoto diktátu prochází a je jen otázkou času, kdy se tato deformace svobody v nesvobodu prosadí i u nás.

PS. Jsem rád, že pan Zálom může (zatím) svobodně psát své texty a je za ně svými oponenty jen kritizován, nikoliv násilně vylučován z veřejného prostoru. Mám z návratu těch dob, kdy se tak dělo, v poslední době důvodnou obavu.

13 0
možnosti
Foto

Nechci si na rozdíl od vás hrát na vysloveného vizionáře. Ekologické a klimatické změny již začaly a jsou neodvratné, můžeme je jen zpomalit , stejně jako je neodvratné vyčerpání zdrojů a přelidnění planety, což spolu souvisí. To není žádná fikce, ale zcela logický předpoklad. S tím se také logicky váže předpoklad společenských problémů, možných konfliktů válek a pod.

Vaše vize: "že příčinou rozvratu světa, tak jak ho známe dnes bude, že to jak budou lidé žít nebude výslednicí svobodné, byť radikální výměny názorů, ale výslednicí diktátu nositelů "jediné pravdy" mi přijde úsměvná, kdyby to totiž tak bylo, svět by byl už mnohokrát rozvrácen a několikrát by zanikl, což se evidentně nestalo.

Nevím, z čeho pramení vaše dramatické post scriptum vyvolávající pocit, že lidé jako pan Zálom budou zbaveni možnosti svobodně se vyjadřovat.Zatím to vypadá zcela opačně, že bez omezení publikují i lidé porušující platné zákony o etických normách nemluvě ( tím rozhodně nemyslím tento článek pana Záloma). S ohledem na onu generaci , o které je zde řeč, věřím spíš tomu, že Zálomy časem nebude nikdo číst.

0 1
možnosti
Foto

Jelikož s mladými trávím hodně času , často přemýšlím, kdo, kde si ty líné bourače demokracie, svobody a hloupé nestudenty vymyslel.Není každý svatoušek, to fakt ne, ale na to jak to mají prostě úplně jiné než my za mě cajk...R^

2 1
možnosti
Foto

Cajk = das Zeug = haraburdí, bezcenné krámy

"Pack dein Zeug zusammen!" = SEber si svejch pět švestek

"Red nicht so dummes Zeug!" = Neplácej nesmysly! Nemluv tak hloupě!

Používání slangového výrazu "cajk" je krásnou ukázkou toho, kam vede nedouctví. Kdyby ti, co tento výraz používají, věděli, co říkají, nikdy by ho nepoužili k vyjádření uznání.

4 0
možnosti

Jestli se pan Zálom jenom neobává toho,že to co vy dneska obhajujete nedopadlo tak že se bude za pár let bude cítit jako vy v létech osumdesátých.

4 0
možnosti
Foto

To nevím, ale přijde mi, že právě lidé jako pan Zálom dělají z problému, který by měl být řešen v co nejvyšší míře racionálně a odborně, problém ideologický. Rétorika tomu odpovídá: environmentalismus=komunismus, aktivisté =maoistické hordy

0 2
možnosti

Myslím, že dělat jakékoli závěry ze Zálomových úvah je plýtváním energií.

0 0
možnosti
Foto

Já jsem ve své podstatě ani nechtěl v tomto článku řešit nějaké klimatologické záležitosti, spíš mě jen naštvala ta arogance někoho, kdo ještě před pár lety chodil do školy a nyní ze studentů , kteří vyjadřují určitý postoj, dělá paušálně idioty a příslušníky nějakých "maoistických hord".

0 2
možnosti

No tak není se co divit, že je leckdo označuje za záškoláky, když nechodí protestovat odpoledne po škole nebo o víkendu, ale zásadně místo školy. Udělat něco hned teď pro životní prostředí vlastními silami, třeba jen aby šli příkladem, to se jim taky nechce. Jediné, co se jim chce, je místo učení se poučovat ostatní. Nemyslím, že je na místě tento přístup omlouvat.

10 0
možnosti
Foto

přijde mi vždy legrační jakými pitomostmi se v tak závažné problematice někdo zabývá. "Zemi nezachráníme, abychom nezmeškali fyziku"

0 0
možnosti
Foto

R^R^R^

Píšete mi z duše. :-)

0 0
možnosti
Foto

To mě těší. D:-)ěkuji.

0 0
možnosti
Foto

J43a44n 40Š28i39k

19. 9. 2019 16:08

Souhlasím s Vámi pane Turnere. Celé mi to přijde podobné, jak si Werich utahoval z mrzutých starců: "jak to, že mladí hrají karty, které my jsme nehráli, jak to, že dělají něco, co my ne, atd..." Dnešní kanální diskuze k rozhovoru v Rozstřelu s českou Grétou, jak ji pojmenovali novináři, je toho dokladem. Plno urážek ve stylu, vy mladí jste hloupí, ničemu nerozumíte, nic jste nedokázali a nemáte na to. Nějak té většině co má ve všem jasno nedochází, že mladým mohou říkat co chtějí a oni je poslouchat nebudou. Mezi mladými roste zájem o téma životního prostředí. Podle mě to paradoxně souvisí s tím co vybudovala média a sociální sítě. Idoly krásy a dokonalosti jsou spojeny se zdravým životním stylem a ten zase se zdravým životním prostředím. Mladí jsou budoucnost a oni si ji udělají jakou budou chtít a nám se to líbit nebude. Můžeme jim radit, moralizovat, urážet, zakazovat a je to jedno. Bude to podle nich, i kdybychom se my starší na nose vrtěli. To platilo už za starého Říma. Jediné co se dá dělat je vést s nimi věcnou a slušnou diskuzi. Což mladí chtějí. Proč moudří staří ne? I v této na toto téma slušné diskuzi čtu slova jako šílenci, banda, jsou k smíchu, jsou jako komunisti. Zajímavé, že ze strany těch hloupých mladých podobné invektivy a napadání není slyšet. Zvláštní... Přeji hezký den pane Turnere a díky za Váš fér článek

6 3
možnosti
Foto

R^Děkuji, pana Šiku. Pod to, co jste zde napsal, bych se bez rozpaků podepsal.

1 0
možnosti
Foto

Opět výborně napsáno, Jiří. A to souhlasím jako prošedivělý kmet.

5 1
možnosti
Foto

Děkuji, Tomáši.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS