Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Karma. Mnohé vnímám velmi podobně

Tím hlavním tématem nakonec nemusí být "Gréta" jinými slovy oblíbená metoda neřešení problému útočením ad hominem. Příroda a její stav ale bude určitě ovlivňovat dění i v roce 2020.

Myslím, že dost lidí vnímá problém se současným stavem přírody, ale jakousi divnou, zkratkou se přehazuje vina na Grétu. (V iracionálním a srandovním našeptávání podvědomí, že jako kdyby ta dívenka na problém neupozorňovala, tak by neexistoval) Na Grétě si spousta lidí zbytečně a neúčelně vybíjí energii vlastní nejistoty a pocitu ohrožení. Jsou to stále stejné psychologické až psychotické mechanizmy, na něž velmi výstižně poukazuje například Radkin Honzák.

A přitom stačí uznat, že Gréta, aniž by musela být expertem na detailní znalost celé složité problematiky, v podstatě správně poukazuje na existenci problému, který je třeba řešit stále cílevědoměji a intenzivněji. Fakticky o nic jiného nejde, než o toto.

Naší povinností (jako lidstva, lidské rodiny) je vážně se zabývat stavem přírody a jejím ohrožením. Naše potýkání s tímto problémem má hluboké teologické, filozofické, morální a ontologické dimenze. Co však můžeme dělat a máme dělat pokojně, bez strachu a bez apokalyptického strašení, je zaměřit se na ty věci, které se přímo dotýkají dopadu našeho chování na současný stav přírody. Primární určitě není blbnutí s uhlíkovou stopou. Primární je změna smýšlení. Lidská civilizace je ve vztahu k přírodě jaksi na doraz. Došla k jednomu varovnému prahu. Přírodní zdroje nemůžeme přestat využívat, ale nesmíme je jenom tak jednoduše drancovat bez ohledu na důsledky. Věřím, že krize nás donutí hledat nové cesty a například i nové vědecké a technologické objevy. Ale primární bude obrat ve vědomí. Nebo v srdci, pokud chceme.

Přeji krásný silvestrovský den

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS