Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Víte proč tolik lidí věří, že Slunce obíhá Zemi, nebo si dokonce myslí, že Země je placatá? Protože ani věda není vždy nestranná. Stačí se podívat na dějiny olovnatého benzínu – lékařům, kteří upozorňovali na fatální škodlivost přidávání olova do paliv, šlo v USA o život. A co současná klimatologie? To je přímo "peněžní obor" – velké peníze dostávají jen takové univerzity a vědci, kteří "bádají" v souladu s hlavním proudem, tedy přesněji řečeno v souladu s politickým zadáním, které umožňuje utrácet obrovské finanční prostředky daňových poplatníků na "záchranu klimatu".

Může-li z hlediska objektivity a nezávislosti věda selhávat v oborech chemie nebo klimatologie, proč by nemohla selhávat i v interpretaci dějin? Tam je to daleko jednodušší.

A tak můžeme pozorovat, jak se starostové místních částí Prahy místo starání o problémy občanů pokoušejí dělat mezinárodní politiku. V době nouzového stavu utrácejí statisíce korun za kácení soch a instalaci nových památníků (ten se sloupem, tankem a helmou stál necelých dvě stě tisíc korun).

Máme tu zajímavý paradox: maršál Koněv některým politikům vadil, protože byl kontroverzní, takže se jeho socha musela zbourat, zároveň ale nechali postavit nový pomník ještě kontroverznějším vlasovcům. Někteří politici by prostě nejraději na fakt, že Sovětský svaz musel na východní frontě porazit osmdesát procent vojenských sil Třetí říše a že při osvobozování našeho území padlo sto čtyřicet tisíc vojáků Rudé armády, nejraději zapomněli. Jenže právě tohle jsou historická fakta.

2 0
možnosti
JK

Ano, našel jste se v článku a vyjevil jste se. Co na to říct, je škoda každé ztracené duše.

0 0
možnosti
JP

Minulost píší vítězové. Pravda a pořádek v učení o starších časech mají těžkou práci. Kdo z Vás četl něco od poctivého historika Pekaře z 1.republiky? Také naši legionáři zradili a přinesli na Volhu ještě horší utrpení, než které tam původně páchaly rudogvardějské sloče. Opustili místní stejně jako kurdská armáda v útěku před tzv. Islámským státem nedávno v Iráku. Rusko by se spíše ubránilo před komunistickým terorem samo, než když jim tam zavazelo a kolaborovalo 50000 našich nebojujících, ale drancujících legionářů. Marně se sám zastřelil věrný český velitel, když viděl nevynutitelnou kázeň. Marně se snažil Štefánik, naši tam získali pro svou zem prokletí nevinné Ruské krve.

0 0
možnosti
JK

No jistě, a někteří blázni by chtěli pohnout Zemí, když to Slunce tak krásně krouží.

0 0
možnosti
Foto

Já nemyslím, že je to tak složité. Historicky vždy velké národy/říše atakovaly ty malé. SSSR nejprve podepsalo smlouvu s Hitlerem. Pak se situace změnila a došlo jim, že Hitlera musí zničit kompletně a tak osvobodili část Evropy. USA drželo politiku nevměšování se a během 2.s.v. pouze zásobovali Velkou Británii (šlo o obchod). Vstupem do války bránili hlavně svoje zájmy. Čína se snaží skoupit a ovládnout v mnoha oborech a mnoha prostředky (i nátlakem) svět. Německo s EU brání také své zájmy..... A vždy se to vysvětlí pěknými slovy. Není mi jasné, proč bychom měli černobíle být na jakékoliv straně. Odstraňování památníků 2.s.v. v nouzovém stavu rozdělilo ještě více společnost. Lepší by bylo ponechat u sochy informace o dotyčném maršálovi, at si z toho každý udělá názor. Odstranění nahrává právě tomu černobílému vidění: buď ANO a nebo NE. A to je špatně.

11 2
možnosti
PB

Vstupem do války bránili hlavně svoje zájmy.

Můžete mi říct, která země kdy nebránila hlavně svoje zájmy? Tak tohle by mě fakt zajímalo.

4 0
možnosti
JN

J89o56s87e30f 78N12i47k50l

4. 5. 2020 13:38

R^S vaším článkem vcelku souhlasím. Ale se lží v mnoha podobách se setkáme i v "západní civilizaci", příkladů by se našlo dost. Rovněž si myslím, že hodnotit historické události současným pohledem nelze. Časem se vytrácí a zkreslují důvody a příčiny historických událostí, vytrácí se nestrannost...

4 1
možnosti
MB

p. Nkl, pokuste se prosím zdůvodnit - Poprvé se Rusové – (tedy Sověti) – po skončení 2 světové války začali angažovat v čínské občanské válce.Následně podpora - Severní Korea. Následně vzhůru do Maďarska ... !

Šedesátá léta Rusové zahájili skromně – Podporu severovietnamského komunistického režimu. V r. 1967 pak začali podporovat Egypt. Před skončením v pořadí již 4 arabsko-izraelské války stihl Kreml potlačit „kontrarevoluci“ v ČSSR Československu, kam vyslal hned 300 000 vojáků. Před zhroucením SSSR se ještě Rusové stihli zapojit do občanského konfliktu v Angole ...

Zvláštní kapitolu pak představuje invaze a následná okupace Afghánistánu mezi lety 1979–1989 ...

Situace se poněkud zkomplikovala po rozpadu Sovětského svazu. Kreml se sice i nadále angažoval v zahraničí, mnohdy ale přítomnost svých vojáků na území cizího státu nepřiznal. Zůstává proto záhadou, kolik Rusů se angažovalo ve válce o Jižní Osetii, Abcházii nebo Podněstří.

Stejná situace nastala i během tádžické občanské války. Je pak ještě nutné zmínit ruské vojáky zapojených do tzv. prištinského incidentu v Kosovu, kde málem došlo ke střetu s vojáky NATO.

Ani rok 2000 a začátek nového tisíciletí nepřinesl v ruském přístupu změnu – v roce 2008 se 19 tisíc Rusů účastnilo války s Gruzií ...

Stejně jako v případě Afghánistánu pak samostatnou kapitolu představuje konflikt na Ukrajině. Na jaře 2014 Rusko anektovalo Krym za účasti tisíců mužů, Moskva také začala podporovat separatisty na Donbase, kteří na východě Ukrajiny bojují s vládními vojsky.A jak dopadne ruské vojenské angažmá v Sýrii, Africe, Venezuela ... ?

5 0
možnosti
Foto

Každé srovnání kulhá...Rv

2 8
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

7 0
možnosti
MB

Správná otázka - Proč ? Na člověku samém a dějinách - Se absolutně nic nemění ! Indoktrinaci a vše okolo, stanovuje vítěz. Pojem - "Pravda vítězí", je skutečně fantastický. Dá se číst i obráceně - "Pravda, je vždy vítězná" ! Následuje onen masiv školských osnov, kultury a je zaseto. V člověku se cosi utvrdilo a jde s tím celý život .

Přelom, přinese nové prameny, skutečná fakta. Potvrdí se to zřejmé - Pravda neexistuje ! (Vyskytuje se v mnoha podobách). Co teď ? Alternativy jsou hrozné ! Buď hořce seznat, že člověk i nechtěně po celý život podlehl zlu - Nebo si tu bludovistost přiznat. Existuje i další možnost - Vytvořit teorii o novém zlu, o přepisování dějin a nezměnit se. Tak se dá do hrobu vlézt i pohodlně s "Čistým svědomím". Platí pro jednotlivce - Platí i pro jednotlivé státy - pro ty výrobce Mrazu v Kremlu, pak zejména. Ti z Berlína, se už sami napráskali docela dostatečně a dokonce v tom pokračují dodnes - Nikdo nechce dojít k závěru, že žil v bludu, nepřímo škodil, protože podporoval něco. Stará zla nelze vymýtit zaváděním zel nových ! Děje se a dít bude. Jde pouze o to, do jaké míry je každý člověk ochoten znemožnit sám sebe ... :-)

6 1
možnosti
MB

Pane Nikl zdravím ! Tak jakou pravdu jste si tedy vybral ? Tu minusovací ? Jistě, to je taky řešení. Jak píšu - "Jde pouze o to, do jaké míry je každý člověk ochoten znemožnit sám sebe" Co takhle, kdybychom napsali další, "Zvací dopis"? Jsme na blozích, furt se tu cosi sepisuje. Tak bychom byli osvobozeni celkem 3x a byl by klid ... :-)

3 1
možnosti
PB

Výborně, karma.R^

7 0
možnosti
JS

Naprostý souhlas. Na příklad zbraně hromadného ničení v Iráku.

5 1
možnosti
Foto

J25a96k57u97b 76R63o70t61h

4. 5. 2020 13:04

Pardon za plus, vám opravdu ne. A reakce: Myslíte ty, co se tam našly? Bylo jich dost, ale vy nacionální bolševici budete do omrzení opakovat, že tam žádné nebyly.

6 4
možnosti