Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Tohle je typický progresivně-marxistický názor. Už na začátku článku jste uvedl několik absurdit, například jak píšete o "mocném a bohatém státu, v němž většina jeho obyvatel žije pod hranicí bídy". Stát, v němž většina obyvatel žije pod hranicí bídy není bohatý a mocný. To plyne ze základní logiky.

Právě ve společnosti, kde má absolutní hodnotu každý lidský život, kde žádný lidský život není považován za zbytečný, se rodí bohatství. Tam, kde se bojuje o život každého jednotlivého člověka bez posuzování jeho "hodnoty" – tam se rodí podklad pro svobodu, demokracii a návazně bohatství. Celý svět nám ukazuje, že svoboda a demokracie není nic samozřejmého. Právě tam, kde život člověka má relativní hodnotu, pozorujeme největší bídu – materiální i duchovní.

Filozofické úvahy Vašeho typu se staly podkladem pro nejděsivější ideologie, jaké kdy spatřily světlo (tmu) světa.

0 0
možnosti
JZ

Já bych s vámi klidně tentokrát souhlasil, akorát jaksi nemám pocit, že tento váš pohled zapadá do zbytku vašeho světonázoru.

0 0
možnosti
RS

Jen poznámku k vaší úvaze. Cituji z bible:

Ale z stromu vědění dobrého a zlého nikoli nejez; nebo v který bys koli den z něho jedl, smrtí umřeš.

Bůh stvořil člověka a umístil do Edenu. Mohl dělat cokoliv ho napadlo, jen se měl vyhýbat jednomu stromů. Parafrázuji; žij, jen se výhni vlastnímu poznání co je dobré a zlé. Dokud budeš žít v závislosti na mě, Bohu, nepoznáš co je smrt. Nebudeš se muset rozhodovat zda obětovat něčí život pro blaho celku je dobré nebo zlé.

To co od té doby člověk řeší, nebylo v Božím záměru.

Od chvíle, kdy Adam s Evou pojedli ovoce zapovězeného stromů, vstoupila do života lidí smrt a bohužel i nešťastné rozhodování podobného rázu jak píšete.

Od té doby o dobru a zlu rozhodují lidé, zpravidla ti, kdo v daný okamžik mají moc. Jen by neměli zapomínat, od koho tu moc dostali. Ježíš řekl Pilátovi: nemohl bys mne usmrtit, kdyby jsi tu moc nedostal. A cituji opět z bible: není moci, leč od Boha. Jen bezbožníci se domnívají, že dostali moc od voličů.

2 0
možnosti
EH

Mám podobné myšlenky. Nelíbí se mi vyhazování milionů za experimentální léky, které možná pomohou. Ale být v té situaci, těžko tu možnost odmítnu.

U COVID však nejde jenom o dřívější smrt stařečků. Jde o spousty lidí v nemocnicích a na nemocenské. Kdyby se nic nedělalo, stát by se zastavil tak jako tak. Lidi by ze strachu nešli do práce a důchodci by seděli doma místo nakupování. Peníze ušetřené za ošetřovné a podporu OSVČ by padly na sanaci škod.

Teď když máme jenom pár tisíc nakažených, kde kdo to bere, že to tak mělo být vždycky.

4 0
možnosti
Foto

J26a33n 32Š13i61k

21. 5. 2020 15:26

Kdyby vláda karanténu nenařídila a nechala vše běžet, byli bychom na tom finančně stejně jako teď. Tak to z Vašeho příspěvku chápu a myslím si to taky. Nakažených i mrtvých by bylo více, pravděpodobně by kolabovala některá pracoviště nemocnic, apod.. Bylo by více nemocných, kteří by byli doma na nemocenské, myslím, že výrazně více lidí než u chřipky by ji nepřecházelo. Další nemalá část by do práce nechodila a ze škol vzala svoje děti. Znám pár lidí, co doslova utekli z města na chaty a chalupy, těch lidí by přibylo. Do hospod, divadel, na kulturní akce by chodilo také výrazně méně lidí. Možná by plno lidí, kteří pracovali z domova, si brali radši dovolené. Pochybuji, že kdyby třeba v Brně stav probíhal jako v Lombardii, že by lidi přišli ve větším počtu na Velkou cenu. Když bychom nezavřeli hranice my, zavřel by je někdo jiný. Aerolinky, cestovky, i kdyby u nás karanténa nebyla, k čemu by jim to bylo. Ekonomika by tratila tak, jak tak.. Mnozí moudře kritizují karanténu, jako zbytečnou věc, která nás stála miliardy. Jenže to by se stalo tak, jak tak. Otázka jen je, v jaké míře, podle mě by to bylo šul nul.

1 0
možnosti
Foto

J72a90n 26Š16i63k

21. 5. 2020 14:46

Pane Turnere on to vystihl Michael Crichton. Jen jeho "Život si najde cestu", bych nahradil "Smrt si najde cestu." Můžeme stavět kliniky jaké chceme, ale příroda si sama najde rovnováhu a nás k tomu nepotřebuje. Když nebudou viry, přijdou přírodní pohromy, ostatně sucho se stává tvrdou realitou a za ním může přijít hladomor. Proč se COVID zaměřuje na starší a nemocné? Příroda nám tím chce říci: děláte lidi něco špatně. Co to je já nevím. Možná když ji budeme poslouchat a zkoumat, přijdeme na to. Zatím to děláme pořád špatně, pereme se s ní a co hůře i mezi sebou. Snad se to jednou změní, jedno je však jisté. Smrt není sprosté a zapovězené slovo. Je to součást života a určuje hranici času, který nám byl dán. A my bychom ho neměli prokouřit, propít a projíst. Ani jím projít stylem chci si všechno maximálně užít. Možná je do nás zatím jenom šťoucháno prstem, horší, až s námi někdo zatřese, abychom se probudili. Tím vším nechci rozhodně říci, že na lidském životě nezáleží a že bychom měli opustit cestu péče, kterou o něj máme dnes. Ne. Máme o něj pečovat dál, jenom jinak a jinak se máme chovat. Hezký den

2 0
možnosti
EH

Hezky řečeno, ale spíš to vypadá, že příroda tu není pro nás, jak se většina tváří. Viry nás netrestá, jenom vytváří nový život, který se chce nějak živit. Klimatické změny reagují i na naší činnost, ale dinosauři měli úplně jiné klima. A pak tu třeba práskne asteroid a za milion let se vyvine nová rasa.

1 0
možnosti
LH

jojo všechno je v pohodě, dokud se to netýká moji osoaby a mých blízkých,.....

2 0
možnosti
PS

P53e34t17r 98S25k32á54l28a

21. 5. 2020 14:37

No vždyť to autor zmiňuje. Dočetl jste to až do konce?

0 0
možnosti
Foto

I91v13a14n 90V11e55s26e43l15ý

21. 5. 2020 12:20

Smrt je přeci zcela přirozená (tedy pokud není rukou někoho jiného) součást života stejně jako narození. A nezáleží na věku. Prostě přijde nemoc a člověk buď přežije nebo ne i při špičkové zdravotní péči. Nějak mi "nejde pod vousy" bědování nad smrtí někoho v požehnaném věku. Smrt se má brát jako realita.

PS. v naší rodině velká většina zemřela max. ve věku kolem šedesátky takže si myslím, že vím o čem mluvím.

3 0
možnosti
EH

Čím víc ji odsouváme, tím víc se stává něčím, co můžeme odvrátit, když se budeme hodně snažit. Bohužel na úkor kvality života.

0 0
možnosti
ND

Já bych do dnešních dnů moc historii netahala. Dnes máme úplně jiné prostředky a znalosti.

U článku p. Kaltsogianni je ventilováno, jak se musí stát postarat o své podnikatele když z jeho viny (nevím jakou vinu ma stát na vznik pandemie nebo třeba povodeň či protržení přehrady) znemožňuje činnost podnikatele, že by měl mít třeba podnikatel nějaké rezervy je nehorázný nazor.

Když vezmu do úvahy toto stanovisko, pak stát se musí všemi prostředky postarat i o zdraví svých obcanu, tedy je ochranit před nemocí, nebo před vpádem nepřítele, tedy třeba v tomto případě uzavřením hranic, povoláním muzů k jejich ochraně, atd. atd.

3 1
možnosti
JM

J30o75s69e66f 20M94i20k28i30n

21. 5. 2020 12:27

Stát se musí postarat a podnikatel nemusí mít rezervy.;-D

Dobře, dejte lidem platícím daně možnost určit to, na co ty daně mohou jít.

3 1
možnosti
JM

J96o38s95e27f 35M41i18k50i68n

21. 5. 2020 11:59

Ano, příliš "humánním" chováním jdeme proti přírodě a přirozenému výběru.

Nejsem si jist, zda je to spávná cesta.

0 3
možnosti
ND

Vir vypuštěný z laboratoře, pokrokové metody v lékařství, které prodlužují lidský život narušují přirozený výběr...

Aha, takže už třeba nemá cenu zachraňovat narozene děti s nějakou nemocí, očkovat, brát léky... Jděte do háje...

2 0
možnosti