Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak by na světě bylo krásně, kdyby věřící navázali osobní vztah s Bohem a opečovávali jeho obraz ve svém srdci. Kdyby se nesnažili zaplevelovat veřejný prostor všemožnými patníky za účelem jejich pozdějšího verbálního očurávání. Kdyby se nesnažili nás podprahově přesvědčit, že zrovna ten jejich Bůj je ten nejlepší... :-)

4 0
možnosti
Foto

:-)R^ S tím nemohu než souhlasit. Na druhou stranu jsme si už za těch pár tisíc let zvykli, že se víra projevuje i jinak než jen intimním rozjímáním o bohu či fiktivní komunikaci s ním skrze přírodní úkazy a psychedelický rauš.

Postavením sloupu se nikdo nestal zbožnějším ani lepším člověkem, ale, jsou-li jeho úmysly dobré, ani horším. Přijde mi to obecně lepší než socha potentáta, tank nebo krychle postavená na špičku mající znázorňovat vítězství člověka nad přírodními zákony.

0 0
možnosti

Ono je to trochu jinak. Dnes záleží na tom, z jakého úhlu se na tu obnovu budete dívat.

Z hlediska památkářského důvod k obnově není, neboť česká památkářská škola upřednostňuje autenticitu památky - původnost.

Viz http://blog.aktualne.cz/blogy/katerina-beckova-.php?itemid=35920

Z hlediska české historie jde o to, že bylo zbourání primárně chápáno jako symbol habsburské poroby, proto odpůrci odpůrci argumentují popřením české historie, chcete-li – přepisováním dějin.

Viz výroky TGM: „Když Pražané ten sloup odstranili, jsem rád, protože ta socha byla politickou potupou pro nás.“ A pak s větším odstupem z roku 1925: „Také se mi naskytla první charakteristická diplomatická zápletka: povalení mariánské sochy v Praze zavdalo Vatikánu podnět, aby na událost upozornil v Londýně. Nevím, v jaké formě se to stalo, neboť mi to nebylo notifikováno oficiálně. Neznal jsem podrobností, ale byl jsem si jist, že čin vznikl především z rozčilení politického, nikoliv náboženského, a tak jsem věc vyložil. Věděl jsem přece, jak odstranění této sochy často bylo požadováno, protože platila za pomník naší porážky na Bílé Hoře.“

Čistě architektonické posouzení je věcí posouzení urbanistického začlenění, kompozičních kvalit a chápání soch jako součásti architektury a urbanizmu. Pomníky můžete chápat i jako součást kultury a jako doklady historie apoliticky – tak jako v zásadě Vy.

1 0
možnosti
Foto

. Organizátoři výstavy k 350. výročí westfálského míru konané v Münsteru poslali v r. 1998 do Prahy dopis a později i delegátku. Žádali o zapůjčení některých částí z „největšího a nejkrásnějšího památníku konce třicetileté války v Evropě“. Nevěděli, že sloup je od r. 1918 zničený. Praha mohla odpovědět, že jsme si ho sami zničili.

4 0
možnosti
Foto

Tak ještě Krocínovu kašnu, ať je to kompletní, když tedy nejde o ideologii. No a možná dostavět radnici, aby vypadala tak, jako před náletem,

1 2
možnosti
Foto

Před časem byla naznačena myšlenka obnovit na Staroměstském náměstí renesanční Krocínovu kašnu, hrubým způsobem zbytečně odstraněnou roku 1862. Zachovalé části kašny jsou umístěny v lapidariu NM. Jsou také vypracovány plány od arch. Milana Pavlíka a Františka Kašičky na obnovu Staroměstské radnice v podobě parléřovské gotiky i s Krenovým domem a dalších dvou domů, které stály mezi nimi. ;-D;-D

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím s autorem a dávám karmu. Také vnímám znovupostavení Mariánského sloupu jako obnovu zbytečně zničené kulturní památky. Vnímat to jako náboženský souboj považuji za pokus o oživení dávno vyhaslých vášní.

3 0
možnosti
Foto

V pátek 5.6. si obnovený sloup prohlédla i moje manžela při návštěvě Prahy současně s Karlem Schwarzenbergem. Kolem sloupu jsou umístěny podrobné informace, které se historie sloupu týkají. To aby zase nějaký "myslitel" neuváděl v médiích vlastní verze.

Jinak k tomu musím poznamenat, že Pražáci si obnovou dali na čas, což dokumentuje, jak hluboko bylo bolševické myšlení v našem hlavním městě zakořeněné.

To u nás v Turnově byl komunisty zbouraný mariánský sloup obnoven hned po sametové revoluci. Za první republiky měl údržbu sochy Panny Marie na starosti můj dědeček, který ji zlatil. Zde podotýkám, že dědeček nebyl katolík, nýbrž členem církve československé husitské. Uvádím to proto, aby tu nikdo neplkal, že obnovení sloupu je vítězstvím katolíků. R^

8 0
možnosti

L93u89k36a59s 75F62i18k55r

7. 6. 2020 6:08

No jo, Turnov ... To v Semilech maj stale srp, kladivo a hvezdu ... 8-o

1 0
možnosti

P98e45t64r 91L38u78k36e83š

6. 6. 2020 10:37

Celkem rozumný přístup.

K otázce vtělené do blogu ("proč se nejedná o přesnou repliku"): dokonalou představu o původní podobě nedá torzo památky uložené v Lapidáriu Národního muzea, ani existující kresby, rytiny a fotografie.

Před zbořením sloupu bohužel neexistovaly laserové scannery, které umožňují změřit a zdokumentovat i ten nejmenší detail a vytvořit přesný 3D model.

0 0
možnosti
Foto

, Postupy a metodiku práce na obnově Mariánského sloupu, které vedl a řídil akademický sochař a náš přední a zkušený restaurátor Jan Bradna. Ten navrhoval postupy, řídil odborné práce a zajišťoval průběžné konzultace průběhu prací s předními odborníky, sochaři, kunsthistoriky a pracovníky památkové péče. Psal zprávy o obnově MS pro úřady, instituce a odborná periodika. Neúnavně obhajoval obnovu MS a popularizoval ji před širokou veřejností. Vyslovil mnoho přednášek na toto téma. Jeho práce byla odborná a pečlivá. Podstatné sochařské části mariánského sloupu se zachovaly v lapidariu Národního muzea, umístěném na Výstavišti v Holešovicích, kam byly po stržení odvezeny. Je to neúplná socha Panny Marie s hlavou a hlavice sloupu. Dále čtyři sochy andělů včetně jejich soklů. A také některé nárožní pilířky a kuželky z balustrády.

2 0
možnosti

J59i76r74i 10B98o16r

6. 6. 2020 10:19

Zatracený Jirásek,ten nám udělal v hlavě pěknej guláš.;-D

5 0
možnosti
Foto

R^ Ano, navazovat v roce 2020 ideologicky i argumentačně na národní obrozence je absurdní. Nepotřebujeme fantazírovat nebo rovnou lhát o naší minulosti, abychom obhájili svoji národní existenci.

0 0
možnosti

R^ Dík za kvalitní souhrn! :-)

3 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS