Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak nevím jaký vstřícný přístup máte na mysli, v článku na který odkszujete je naopak to, že Němci to považuji za uzavřené téma.

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, v článku, na který je odkaz, a který mě inspiroval, je zmíněno oficiální stanovisko německé vlády považující tuto záležitost za bezpředmětnou. Mínil jsem tím spíše to, že tyto nároky, a to nejen ze strany Řecka, ale i Polska, jsou zcela reálné a jiné zdroje odkazují i na to, že jsou v Německu i síly ochotné o tom ještě jednat, tedy nechat se jaksi morálně vydírat.

2 0
možnosti

J15a62k18u40b 88Š13o94l13c

11. 4. 2021 11:36

Po 1. světové byl učiněn pokus Německo eliminovat finančně. To se neukázalo jako dobrý nápad, tak po 2. světové se to provedlo opačně. Do Německa se nasypalo mraky peněz, reparace skoro žádné. Spravedlivé to nebylo, účinné ano, od agresivity Němců je 80 let pokoj.

Vytáhnout proto občas na Němce jejich vinu za rozvrat Evropy není nic špatného. Reálně to smysl nemá, ale myslet by na to Němci měli stále.

1 1
možnosti
VV

Napisi to jinak a znovu.

Je to jen pokus zoufalych o vydirani uspesnych.

Zajimalo jak by se tvaroli zdejsi diskuteri kdyby Bavorsko vzneslo pozadavek na nahradu skod napychanych husitskymi hordami v Bavorsku a to jeste nevim zda by se nemohlo pripojit i Sasko a vlastne i Slovensko.

0 0
možnosti
Foto

Přesně tak. Vyrovnání a nároky se musí uplatnit, a to v nějaké smysluplné podobě, bezprostředně nebo už vůbec. Německo je ve své podstatě jiný stát, ve kterém prakticky již téměř nežijí žádní lidé, kteří by mohli nést osobní zodpovědnost.

Jak bychom třeba vyčíslili škody, které nám způsobil Sovětský svaz, když jsou nevyčíslitelné?

1 0
možnosti
FD

A pak evrozápad hlásá,že děti nemohou za předky,že neexistuje kolektivní vina.

0 0
možnosti
Foto

Řekl bych, že to nehlásá jen Západ, ale i zdravý rozum.

1 0
možnosti
VV

To je zajimave, jak vsichni diskutujici od tematu utikaji.

Ja bych si jen dovolil podotknout, ze to nebyli Nemci, ale Italove kdo Recko napadl. Wehrmacht prisla svemu spojenci Italii na pomoc a pravda zemi dost spustosila. Ale v padesatych letech BRD vyplatila 115 milionu DM. Odhadl bych ze v dnesni hodnote to bude stejna hodnota v miliardach €.Hodna DDR 0,00 MDN. Ale tehdejsi Recka vlada podepsala dokument, ze skody jsou vyrovnane. Ovsem ze by Recko pozadovalo nebo dostaloetusi. nejakou nahradu valecnych skod od Italie jsem nikde necetl.

Je ovsem zajimave jak ti co nejvice natahuji ruku smerem k Bruselu zde krici pryc z EU.

A kolik jich doposavad EU do CR napumpovala netusi.

2 1
možnosti
SB

Já například jsem proti EU, protože je to podle mého názoru nefunkční organizace, která přináší více škody než užitku.

A vy mě snad osobně znáte, že tvrdíte, že natahuji k Bruselu ruku?

Jestli ji natahují jiní Češi tak, já rozhodně nikoli.

Otevřeně říkám, že by nám bylo lépe bez peněz z Bruselu. Stejně si to musíme jinými formami sami zaplatit a navíc ještě ty prachy z Bruselu jsou mnohdy vázány na takové nesmysly, že je s tím více trápení než radosti.

Ale pro vás je každá demagogie dobrá. ANiž byste znal konkrétní lidi, tak tvrdíte, že natahují ruku k Bruselu.

1 3
možnosti
PK

Sleduji vývoj ve státech v souvislosti s BLM a zaujala mě info, kterou jsem zachytil v regionálním tisku, že Evanston v Chicagu se stal prvním místem, které v USA zavedlo reparace Afroameričanům. Pro jednotlivé rodiny bude z městské kasy připraveno celkem deset milionů dolarů za utrpení jejich předků. Tyto peníze mohou využít na renovaci svých obydlí či na financování hypotéky. Každá rodina může získat až 25 tisíc dolarů. Tak že bychom v kontextu s výše uvedeným měli šanci u Rakouska za 300 let nadvlády a při vědomí, že daně tekly do Vídně, asi je to blbost....

0 1
možnosti
Foto

Je to věc Američanů, co udělají. Já osobně bych jim raději nabídla bezplatnou přepravu do vlasti jejich předků, případně i s nějakým tím odškodným. Spousta z nich je bohatá a vzdělaná, tak by mohli třeba dělat náčelníky kmene.:-)

6 0
možnosti
FL

Platit budeme všichni, každý tak dlouho dokud v EU zůstane. Poslední dohody jsou o tom, že nemohou zkrachovat jednotlivé země, všechny budou zachraňovány a zkrachovat musí celá EU najednou, solidárně.

2 1
možnosti
Foto

Nepřijde mi reálné, že by EU zkrachoval jako celek. Ono to ve své podstatě vlastně není vůbec možné, tedy do doby, než začne krachovat tato civilizace jako taková, což asi nebude tak dlouho trvat. Ale nebude to díky laxnímu Řecku, ale kvůli přelidnění, vyčerpání zdrojů, ekologické zátěži, klimatickým změnám a pod.

0 0
možnosti
SB

Pane Turnere, připadá mi, že začínáte objevovat Ameriku.

My euroskeptici, tedy vlastně podle mnohých lidí putinovci, rusofilové, bolševici, náckové a fašouni, jsme už před referendem o vstupu tvrdili, že je nesmysl představovat si jakékoli společenství států jako svazek nezistných rytířů. Havel hovořil o neurčitých "vyšších morálních výzvách", zatímco Klaus naznačoval, že realita bude jiná.

To, jak se chová Řecko, není nic jiného než důkaz toho, že myšlení států se nemění tím, že vstoupily do nějakého spolku. Prostě Řecko bude Řeckem, ať už bude v EU, nebo nikoli. Stejně tak jako kterýkoli stát X, kterýkoli stát Y a kterýkoli stát Z si do EU přinesou své stovky let tradiční uvažování.

Jenže lidé, kteří tohle říkají, jsou mnohdy uráženi a posílání do Ruska, do Číny na Kubu nebo ke Kimovi.

Problémy s Řeckem jednou přijít musely. Lépe řečeno, ono to nemuselo být Řecko, mohl to být kterýkoli jiný stát, ale dříve či později se musí ukázat, že nelze skloubit uvažování v historicky, kulturně, nábožensky a i klimaticky odlišných částech Evropy. Kdyby do toho nehodilo vidle Řecko teď, tak by to byl někdo jiný za půl roku nebo někdo zase jiný za osm měsíců nebo někdo čtvrtý, pátý nebo sedmý za deset, dvanáct nebo šestnáct měsíců.

Ale přijít to jednou muselo.

7 2
možnosti
Foto

Myslím, že z pocitu nějakého ublíženectví jste schopen a ochoten spojovat nespojitelné, stavět se do role lidí, kterým je křivděno a ubližováno, přičemž by mělo být všem jasné, že jsou to ti světlonoši.

Podstatou článku, pod kterým jste se rozhodl něco napsat je pouze to, že historické křivdy, nároky a různé animozity (zvláště ty uměle a účelově vytvářené) jsou tím nejškodlivějším, co může ovlivňovat vztah mezi národy, státy a dokonce i lidmi, a vyvolávat to z ekonomických důvodů je hodně hloupé.

Řekl bych, že prosperita jednotlivých států je založena především na systému, jaký si lidé v příslušném státě vytvoří. Severokorejci nejsou hloupější ani línější než Jihokorejci. Západní Němci nebyli pracovitější než východní. My nejsme horší než Němci, ale přesto máme poloviční životní úroveň. Proč to asi bude?

Jednou z myšlenek Unie, myslím teď těch dobrých myšlenek Unie, je snaha ony systémové rozdíly smazat, čemuž se z mého pohledu paradoxně často bráni ti, kteří by z toho mohli profitovat.

Problémem Řecka je špatný politický systém a Německo se za neuvěřitelně krátkou dobu po válce díky dobrému systému, který dokázal občany přesvědčit a nasměrovat, stalo ekonomickou velmocí. S trochou nadsázky a sarkasmu bych řekl, že my jsme tam kde jsme a ne tam, kde bychom být mohli, díky přístupu lidí, jaký jste prezentoval ve svém komentáři.

2 0
možnosti