Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Já si nehraju na dějepisnýho experta,ale překvapuje mě,že v článku ani v diskusi není nijak rozebrána doba 2. sv. války. To podle mě bylo dost zásadní pro poválečné uspořádání této oblasti. Za války tam snad byli Palestinci kingové,vládl tam jakýsi Velký Muftí,který se dost paktoval s Hitlérem,který ho měl za to,že si Židi moc nevyskakovali docela rád a kdyby Áda vyhrál,tak by se jen málo Židů dožilo důchodu. Po válce šli kvanta lidí z lágrů do Země zaslíbené. Jenže tam zase vládli Angličani,kteří byli za to že se Židi a Palestinci řezali mezi sebou docela rádi. Teda jen do do doby,kdy nějaký čiperové - prej mezi nima byl i pozdější premiér Šaron- vyhodili do luftu hotel,kde bylo centrum britský okupační správy,což asi 500 převážně Anglánů nepřežilo.Takže pochopili,že Židi po protektorátu neprahnou,odtáhli a mysleli si,že je Arabové umlátěj turbanama. Židi se pak tvářili,že budou jako socialistický,tak jsme je )po souhlasu Moskvy) vyzbrojili a vycvičili.Jenže voni ten socík a Stalina už tenkrát prokoukli,takže socík nebyl a my jsme zase fedrovali Egypt a Násira proti Židům,takže na 35 let to byli světovládný sionysti,zejména proto,že spousta z nich v Americe udělala kariéru,dostali se do politiky a za americký peníze držej ten Izrael nad vodou. A protože emerickej trpaslík je teď největší trpaslík,tak je Žid zase přítel nejvěrnější. Nevím,jak to mají ty ortodoxní,ale před lety jsem se znal s jedním Palestincem,co tady studoval.Žádnej muslim,jedl,pil a kouřil to co my,normální kluk.Ale jen do doby,než přišla řeč na stát Izrael. To,mít v ruce atomovku,hned by ji odpálil,on tu nenávist k těm druhým cucal od mámy s mlíkem.Tehdy jsem pochopil,že v hlavách těch lidí je to mám naprosto nepochopitelný,my jsme se s Němci nějak srovnali,ale u nich to nehrozí a za 30 let je to ještě horší a my to nikdy asi nepochopíme. Máte k tomu něco Mr.Turner?Ale jinak Vaše texty u mě dobrý,tak zase hoďte ty Poloniny a o tom medvědovi! Dík.

0 0
možnosti
Foto

Dnes (pátek) byla poblíž izraelského velvyslanectví protiizraelská demonstrace, kde jedno z vyvolávaných hesel bylo, že Palestina bude svobodná "from the River to the Sea", tedy od řeky (Jordán) až k(e Středozemnímu) moři.

0 0
možnosti
Foto

Rezoluce Rady bezpečnosti č. 242 ze dne 22. listopadu 1967 mluví jasně Izrael vrátí území, které získal v nedávném boji, pokud se státy vzájemně uznají, podepíší mírovou smlouvu a dohodnou se na bezpečných a uznávaných hranicích. Egypt uznal stát Izrael, podeppsal s ním mirovou smlouvu a dohodl se s ním na bezpečných a vzájemně uznaných hranicích. Izrael mu vrátil Sinaj. Stejně tak se Izrael dohodl s Jordánskem Pokud budou Palestinci tvrdit žádné jednání, žádná smlouva s Izraelem. Tak dohoda s Palestinci není možná. Izrael ač nemusel, dobrovolně rozdělil Západní břeh na tři zóny a dvě přenechal Palesitncům do správy. Sám si nechal jednu. Dohoda žádná. Z Betléma byli vyhnáni křesťané. Z 90 procent jsou jich tam dnes dvě procenta. Evropa ani necekla. Vrátil Gazu, aniž muse. Výsledek. Je tam středisko teroristů, odpalování raket, zápalných balonů.

0 0
možnosti
Foto

v článku se píše: "...Společenství národů po 2. světové válce dopustilo, že na území Palestiny vznikl jen jediný stát, a to Izrael."

(Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770661)

.........................................................................................................................

To ovšem není pravda: Společenství národů rozhodlo o rozdělení Palestiny (a to jen její části na západ od Jordánu) na židovskou a arabskou část. Židé svůj stát vyhlásili, Arabové to odmítli, prohlásili to za národní katastrofu ("nakba") a nově vzniklý stát napadli.

2 0
možnosti
Foto

Na na území Palestiny vznikly dva státy, a to Izrael, Hašimovské království, později Zajordánsko a později Jordánsko.

0 0
možnosti
Foto

Tuším, že to byl saudský král, který řekl, že zatímco Izraelci přeměnili poušť v kvetoucí zahradu, tak Palestinci dokážou jen ze zahrady tu poušř udělat.

Nevím jak to vypadá teď, ale víte kolik dnešních Palestinců našlo v Izraeli zaměstnání?

0 0
možnosti
Foto

Nechci vám nic podsouvat, ale já nepotřebuji přesvědčovat, že Izrael je vyspělý a kulturní stát a většina jeho sousedů jsou spíše toho opakem. Myslím, že většina izraelských Palestinců žije s Izraelci v míru a pokoji a je rádo, že žije, tam kde žije.

Nicméně, když je řeč konfliktu a jeho příčinách, nelze to hodnotit tak, jak je to prezentováno i v této diskusi. Hodní Židé zlí palestinští teroristé. Ti, co střílí rakety jsou bezpochyby teroristé a ti židé, kteří také vyvolávají nepokuje a nerespektují práva Palestinců jsou radikálové.

Mně jenom vadí ono černobílé vnímání situace a jakási nekritizovatelnost Izraele, která je čím dál tím patrnější.

2 1
možnosti
Foto

Boje vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo během ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. Začátkem května se také očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování několika palestinských rodin ve východním Jeruzalémě, do jejichž domů se měli nastěhovat židovští osadníci.

0 0
možnosti
Foto

Židé po ukončení šestidenní války svěřili správu nad Chrámovou horou a muslimskou mešitou Jordánsku, sami stanovili, že Židé mohou vstoupit na Chrámovou horu, ale nesmí se zde modlit. Na pořádek bude dohlížet policie Izraele. To bylo dodržovano s vyjímkami od roku 1967. Nepokoje vypukly, když Židé tak jako dříve chtěli navštívit Chrámovou horu, která je po Židy posvátná. Byli přivítani kamením, zápalenými láhvemi. Nezbývalo nic jiného aby policie zakročila. Na policii se rovněž vrhli kameny a zápalnými lahvemi. Než tohle začalo probíhalo bití Židů v autobusech. Žid sedel v autobusu, ten přijel na zasátvku a k němu přistoupil mladý palestince a vrazil mu pěstí a druhý to snímal. Pak utekli. To se dělo venku všude a stále to stoupalo. Jeruzalém je hlavní město izarele a tak to bude. Ve východním Jeruzalémě bez souhlasu Izraele postavila EU domy pro Palestince. Jsou tam na černo. Takže Izrael oprávně trvá na jejich vystěhování.

0 0
možnosti
SL

Díky za Váš blog. Jen je mi líto, že za něj budete napadán fanatiky.

Schválně, kolikrát budete označen za antisemitu...

0 0
možnosti
Foto

Děkuji. Já bych nemluvil rovnou o fanaticích, ale žijeme v klimatu, kde počíná být nepatřičné se kriticky vyjádřit na adresu Izraele.

Hned v článku píši, že respektuji právo Izraele se bránit, ale není objektivní obecně vinit z palestinsko- izraelského konfliktu jen Palestince. Historickou odpovědnost nesou i mocnosti a Spojené národy a to vlastně platí i dnes . Svůj díl viny mají i ortodoxní židé židovští radikálové , kterým se vláda často podvoluje. Nechápu, proč bychom před tím měli zavírat oči.

0 0
možnosti
HS

Těmi omyly mám na mysli to, že se Palestincům stala jakási křivda, když nebyl vyhlášen taky jejich stát. Tuto křivdu si ale způsobili jen oni sami (na radu ostatních arabských států).

A to o té Kanadě je vtip. Asi jsem měla přidat smajlíka, což tímto napravuju. :-)

0 0
možnosti
HS

A koukám, že se mi to nezařadilo jako odpověď na pana Turnera - patří o foch níže.

0 0
možnosti
HS

Autorovy omyly kolem vzniku dvou států zde už byly opraveny, tak já jenom přidám něco k té Aljašce. Ve skutečnosti to měla být Kanada, jenže jak známo Mojžíš koktal, a když se ho Hospodin ptal, jakou zemi by si tedy pro svůj národ přál, tak pořád jenom říkal: "Ka-, ka-, ka-. Ka-, ka-, ka." Hospodin nakonec ztratil trpělivost a řekl: "Tak dobrá, tak tedy Kanaán."

0 0
možnosti
Foto

Žádné autorovi faktické omyly tu opraveny nebyly, protože se ten žádných faktických omylů nedopustil. Zpochybňuje-li někdo mé názory a klade-li proti nim s příslušnými argumenty ty své, žádný problém, ale pokud někdo zareaguje na onu zjevnou nadsázku v názvu článku, pak jen plácá, tak je asi hodně pod úroveň vést takovou diskusi.

0 0
možnosti