Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Meteorologové nebudou upozorňovat na možnost vzniku tornáda, protože jsou tu stále lidé co by je hnali k soudu pro šíření poplašné zprávy. Proto také jsou ty předpovědi počasí od jisté doby neslané nemastné.

0 0
možnosti

Tornáda byla, jsou a budou. U nás sice ojediněle, ale ničivá a devastující síla těch letošních nás ohromila. Bude nutné znovu urychleně stavět nové domy a opravovat, co se dá. Proto by měla už tato vláda rychle reagovat a zajistit mj. nejen dostatek stavebních materiálů, ale i poskytnout výrazné finanční úlevy pro ty nejvíce postižené.

Vidíme ale, že pod záminkou kůrovcové kalamity jsou plundrovány naše lesy a každý den jsou z ČR vyváženy do zahraničí stovky plnometrů kvalitního dřeva. Tato praxe musí skončit. Tento klasický stavební materiál potřebujeme ve zvýšené míře sami doma .

2 0
možnosti

Když jsou povodně tak alarmisté mluví o tom jak přichází doba povodní, když sucho, tak doba sucha, když tornádo, tak doba tornád. Bylo by to legrační, kdyby to nebylo nebezpečné.

1 0
možnosti
Foto

Tornáda u nás nejsou zase až tak vzácnou událostí, jenom nemívají rozměr a sílu těch, které se odehrají převážně v Severní Americe a kterým je věnována mediální pozornost.

Před téměř přesně 21 roky se podobná událost odehrála u obce Málkov na Chomutovsku. Málkov měl jen to štěstí, že se ho tornádo pouze okrajově dotklo a vyřádilo se pak na přilehlém lese. Když si vzpomenu na to, jak ten les vypadal, myslím, že mělo podobnou sílu, jako to aktuální na Moravě.

4 0
možnosti

Na videích mě zaujalo,že domy v postižené oblasti,které mají plochou střechu nevypadají( tedy na videu zdálky zdaleka tak poškozené,jako ty se sedlovou či stanovou střechou- různé typy tašek prostě neměly v souboji s rychlostí větru šanci. A přitom při vichřicích zase stržené ploché plechové střechy nejsou nijak vyjmečné. Asi by člověk tu hrůzu musel vidět zblízka,ale z videí mi to tak připadá s tím,že se mohu mýlit. Takže bych byl vděčný za názor nějakého stavoše obeznámeného se situací v postižených místech.Předem děkuji.

1 0
možnosti
Foto

Baráky ze 70. a 80. let, typicky styl "šumperák", mají železobetonové věnce a monolitické stropy, to tornádo neukroutí. - - - - jinak jsem teď u Šafra na forum24.cz četl článek, kde má borec na baráku zelenej křížek, jakože k demolici, přitom na záběru z ulice na obvodový zdi tam není jediná prasklina, zřetelně zdravej barák. Jasně střecha i s dřevěným stropem pryč, příčky rozdružený, ale to je detaill, za mne říkám, že se dvěma pomocníky bych takový barák do konce října zprovoznil k nastěhování, cenou do milionu bych to dal, i při těch dnešních horentních cenách. A pokud by někdo byl té lásky a nechal darem nařezat vazbu a daroval křidlice, tak je to opravitelný za 200 tis. + práce, jako nic. Celí ti statici mi přijdou jako pěkný podvod. Dneska je zjevně statik každej obejda se zeleným sprejem.

1 0
možnosti

Dobrý večer,

nejen Moravu, ale i Čechy tornádo včera zasáhlo. Lehce se dotklo obce Blatno a zdevastovalo Stebno - satelitní obec města Kryry, v jejíž jiné satelitní obci žiju. Nepíše se o tom možná proto, že ve Stebně (což je k nevíře, protože ulice jsou ještě i teď plné tašek, které létaly ze střech domů...) nedošlo k jedinému zranění. Nicméně v obci, která má cca 100 obyvatel, není patrně jediný dům, který by neměl poškozenou střechu, rozmlácená okna. Stodoly nejsou, i vzrostlé stromy přírodní živel buď vyrval i s kořeny nebo je prostě uťal v jejich polovině. Strhané dráty vysokého napětí, takže všichni bez proudu: hrůza, děs a tma.

Viděl jsem v Kryrech velkou vodu (https://www.youtube.com/watch?v=o4She8AUMJw), která byla katastrofou fatální. Ovšem s tím, co včera postihlo Stebno, se to nedá srovnávat!

Škody? Starosta města je dnes ráno odhadoval na hodně přes 100 miliónů korun.

https://cnn.iprima.cz/dalsi-tornado-boure-ponicila-i-obec-na-lounsku-skody-jsou-v-radech-desitek-milionu-28224?fbclid=IwAR2zlZdDxx_Ika4QkzrE1K275vWVmrr71R_rCrKCJpaEd0z36_j9TKL4Yyo

6 0
možnosti

J52a92n 19P45a68v14e30l

25. 6. 2021 15:14

Na globální oteplování se svádí covid, ceny bytů, že mi Máňa nedala. Pak se lidé rozdělí na příznivce a odpůrce, pohádají se, roztrhají si občanky a nic se nevyřeší

4 0
možnosti

Já si myslím, že globální oteplování je jev cyklický a nevyhnutelný. Cyklický v tom slova smyslu, že oba světové ledovce roztají, smíchají slanou vodu se sladkou, což způsobuje ty změny a následně přijde doba ledová, která předmětné ledovce znovu posílí. Ten cyklus samozřejmě člověk urychlí průmyslem, ale je to věc, která se opakuje. Je to ale jen můj pohled.

9 0
možnosti
Foto

I91v22o 25C97i57l28i60c47h

25. 6. 2021 13:07

Poprvé bylo v českých zemích tornádo zaznamenáno 30. července 1119 v Praze.

Podle studie Geografického ústavu Masarykovy univerzity bylo na území Česka v období od roku 1119 do roku 2017 zaznamenáno 108 prokázaných nebo pravděpodobných závažných tornád.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/tornado-bourky-cesko-historie_2106250947_piv

5 0
možnosti

Co mě překvapilo, v USA se před příchodem tornáda dějí přípravy k eliminaci škod, zatloukaji se výlohy, opouští se nejvíc předpokládané oblasti, které by mohly být enormně pustošeny, nakupují se zásoby vody a jídla, atd. Zkrátka, tornádo se předvídá a varují se lidi.

Nic takového jsem zde nezachytila, a to je to, o čem nikdo zatím nic neřekl.

A to, že se k tragédii na Moravě vyjádří prezident až v neděli, to mě nepřekvapilo, ale naštvalo...

0 10
možnosti

Tak asi proto, že tu tornáda opravdu nemáme. Tedy do včerejška.

2 0
možnosti