Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

D26a40v37i84d 28H51o57r78á10k

8. 12. 2021 11:00

Souhlasím s Vámi dojení je užitečné v každé době.

Můj stranický dědoušek byl pro svého syna, mého tatíka a nakonec i pro mne zářným příkladem.

Dědoušek dokázal z mnohých svých funkcích, kterých dosahoval díky tomu, že byl zakládajícím členem tamní ZO KSČ vždy vytěžit a vydojit možná více, než úderníci na těch nejznámějších dolech OKD, či ty úspěšné dojičky z JZD s nimiž byly uváděny rozhovory ve Filmových týdenících a Televizních novinách a snad i víc než dosahují dnešní úspěšní těžaři Bitcoinů.

Mému tatíkovi tak zajistil v jejich závodě šikovnou pracovní pozici, kde se nenadřel a i funkci pokladníka tamní ZO. A i tatík když v oněch převratných dobách se odhodlal demonstrativně vystoupit pak svých známostí, konexí a zkušeností šikovně využil když se jejich závod, tedy tehdy ještě patřící všem pracujícím, privatizovali a tatík stál v čele toho privatizačního procesu se všemi výhodami které z toho plynuly a díky tomu se mu později podařilo vydojit co jen šlo.

Vzhledem ke společenskému vývoji už jsem já na tradici předků, která by mne patrně byla bývala čekala navázat nemohl. Nicméně jsem se s jedním šikovným spolužákem zapojil do založení jisté neziskovky, a od té doby si na své zisky také stěžovat nemohu a v dojení se snažím podle praxe předků pokračovat.

0 0
možnosti

Posílám Vaší babičce a Vašemu dědovi kytičku. I moji rodiče a děda by si s nimi rozumněli (rozuměli?). Žili a pracovali podobně. Opilci cestou z hospody si stěžovali na chudobu a vykřikovali pod našim oknem - ti sa majů, nakradli si. Nikdy nepochopili, že místo do hospody jsme po zaměstnání chodili na pole a do vinohradu, zkrátka starali jsme se, aby "bylo líp".R^:-)

1 0
možnosti
Foto

A to ještě pro ty opilce měla obec káru na rozvoz opilců. :-)

1 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

3 0
možnosti

"Většina žijící z ruky do huby" - již toto tvrzení je problematické. Objektivně vzato má autor pravdu, ale subjektivně vzato se ti lidé měli často lépe než před rokem 1948, o 1.republice nemluvě. Například můj táta, jednoduchý člověk ze středočeské vesnice, často vzpomínal, jak jako učeň musel vstávat ve 4 hodiny, mistr ho fackoval, pracoval denně 12 hodin a o víkendu místo odpočinku hlídal mistrové děti. Z tohoto důvodu neměl v oblibě "kapitalisty", i když dnes bychom řekli, že dotyčný pekař byl živnostník...Taky vzpomínal, jak po vesnici chodili v krizi nezaměstnaní chlapi a žebrali u dveří podobných chudáků, aby dostali nějaký ten krejcar, když už ne práci...Takže z ruky do huby třeba u mých rodičů vypadalo tak, že hlad jsme určitě v 60.letech neměli - bydleli jsme ve státním bytě - který rodiče dostali zadarmo poté, co povila matka třetí dítě do 1+kk. Pro moje rodiče to ovšem byl totální luxus - mít koupelnu, teplou vodu, kuchyni a relativně nízký nájem. Jeden můj strýc byl čilouš a i v tomto "z ruky do huby" si pořídil auto a šokoval celé příbuzenstvo tím, že jednou odjel v tomto NDR-produktu až do Španělska. Prostě věci jsou vždycky složitější, než se jeví z příruček historiků.

3 1
možnosti

To, že se lidé měli po roce 1948 lépe než v minulosti, to považuji za normální. To tak obvykle bývá. Jenomže, jestliže v roce 1948 byla životní úroveň v Rakousku a Česku srovnatelná, v roce 1989 už byla životní úroveň průměrného Rakušana 3 x 4 větší než Čecha. Jistě, v třicátých letech minulého století za velké hospodářské krize chodili po domech žebráci, jenomže na Ukrajině v té době umřelo na 5 milionů lidí hlady. U nás se ani v této době hlady neumíralo.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS