Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Něco jiného je víra založená na vnitřním, upřímném vztahu k Bohu, a něco úplně jiného jsou lidé organizovaní v církvích.

V prvním případě se jedná o intenzivní, interní a intimní záležitost daného člověka, se kterou se nepotřebuje nikde svěřovat, vykazovat se, prezentovat ani organizovat. To druhé nevypovídá ani tak o víře samotné, jako spíše o potřebě patřit k nějaké organizaci, v tomto případě církvi. Lidé, kteří se hlásí k určité církvi, zdaleka nemusí být všichni pravými věřícími - na rozdíl od těch prvních.

2 0
možnosti

To, ze by byli lide organizovani v cirkvich zde ctu poprve. Jak prosim takove organizovani v cirkvi vypara? Tak ze obcas jdu do kostela, neboze vhodim v kostele nejakou minci do kasicky?

Pokud vom, zadni verici nemaji nejakou legitimaci jako maji clenove stran.

0 0
možnosti
Foto

I lidé považující se za ateisty, mají svou víru, svého boha, který existuje v podobě instituce jménem stát. Zní to zvláštně, ale podívejme se, kolik podobnosti v uctívání státu a boha při bližším pohledu odhalíme. Lidé patřící do vládnoucí třídy a reprezentující stát mají obrovské paláce, řídí se zjevně jinými pravidly než ostatní smrtelníci a mají možnost různě překrucovat moralitu prostřednictvím svých zákonů. Nosí jednotné hábity a mluví v dvojsmyslech, které mohou být vyloženy téměř jakkoliv. Jejich počínaní je propleteno mnoha různými rituály, které z nich navenek dělají tajemné, moudré a noblesní bytosti odlišující se od ostatních lidí. Skutečnosti, které by za normálních okolností byly nepřípustné a nemorální, můžou být jejich zákony zlegalizovány (např. krádež ve formě daní nebo jakýkoliv jiný příkaz nebo zákaz týkající se soukromého majetku). I přesto všechno jsou stále považováni za ochránce dobra před zlem. Co jiného než jistá forma zmutované víry a absolutní oddanosti může takto zamlžit lidský mozek? Co jiného než absolutní, bezpodmínečná loajalita vůči nějaké autoritě může člověka donutit používat dvojí metr dobra a zla? Co jiného než určitá forma bezmezné víry a přístup typu “takto to vždy bylo a bude” může zajistit, že člověk nevznese jednoduché, ale zásadní otázky, které by ho napadly víceméně okamžitě, pokud by šlo o aktivitu např. jeho souseda nebo jiného smrtelníka?

1 1
možnosti
Foto

Tak a stejně tak máte třeba Vy víru v anarchokapitalismus jako lék.

1 0
možnosti
Foto

Asi většina autorů příspěvků ke článku zde nepochopila, co je víra. Víra je určitý životný styl založený na přesvědčení, že tyto hodnoty jsou správné. Navíc nejde jenom o hodnoty ale třeba i o to, že věřím, že papíry na auto se mi budou hodit a proto chodím do autoškoly. Já mimo jiné věřím, že krást je špatnost a tak nekradu a stejně tak i vedu k tomu své děti. Je to v Bibli a ani mi to nevadí. Křesťanské "učení" jsou rady pro člověka, jak žít, aby jedno člověk neskončil blbě - mimo jiné. Věřící se toho drží a čas ukáže, zdali dobře volil. Také věřím, že Biblické desatero je správné a podle toho se snažím žít, a nemám pocit, že bych byl fanatik, spíše mi je líto těch, kteří jsou třeba zavření v kriminále jenom proto, že jim to nikdo nevysvětlil, že sice můžeme všechno, ale ne všechno že nám prospívá - to jsou slova apoštola Pavla. Podle mého kdyby lidi kolem začali více číst Bibli, ubylo by nešťastníků, bylo by méně těch, kteří potřebují psychology, psychiatry a dokonce i nemocnice a lékaře.

2 0
možnosti

Církev je pro některé jenom další způsob, jak ovládnout lidi a dojít k penězům. Když není náboženství, najdou se jiné způsoby, třeba skrz politiku. Hlavní atribut je zfanatizovaná masa a přesvědčení, že XY je bůh. A je jedno, jestli se mu říká Hospodin, Alláh, Okamura nebo Havel.

Nejhorší jsou nesmyslná pravidla ze starověku, která nepřinášejí víc dobra, jenom víc frustrovaných věřících, kteří si pak žáhu vybíjejí na druhých.

Chtělo by to porovnat lidi věřící a nevěřící, jestli je tam vyšší procento morálky.

1 0
možnosti

Jak změříte morálku?

1 0
možnosti

K tomu abych veril, nepotřebuji vykladace v co a jak mám věřit...

1 0
možnosti
Foto

Ale Vy už ho dávno máte! Jak plyne z Vašich komentářů!

2 0
možnosti
Foto

Tak těch organizovaných církevních věřících, kteří jsou ochotni věřit historickým a už nesmyslným dogmatům naštěstí všude v Evropě ubývá a to i v nejvíc katolíky ovládaném Polsku. Což je jenom dobře....

2 0
možnosti
Foto

Spiritualitu bych k ezoterice nepřirovnával, neboť ezoterika, jak je definována, spoléhá na jiné zdroje. Co se týče Vámi zmíněného kalkulu, ten můžeme najít všude. U některých církevních hodnostářů rovněž. Podobně jako u politiků. Prostě u lidí. Za připomenutí stojí jedna zkušenost s oním kalkulem. Klement Gottwald pověřil StB , aby odhalila kalkul. Byl to z jeho strany kalkul - posílit ve společnosti ateismus a oslabit jeho opak. Skončilo to umučením Josefa Toufara. Jak víme, odhalen byl pouze kalkul Gottwalda .

Vaše zamyšlení by vhodně doplnila úvaha o pojmu mystika. U ní nemůže jít o žádné tradice či její relikty, ani o žádný kalkul. U ní jde o zkušenosti, které nejenže nepodléhají žádnému konkrétnímu náboženství, ale dokonce mohou být v rozporu s některými zaužívanými dogmaty. Pojem mystika je pro ateisty velmi tvrdým ořechem, k jehož louskání někdy opouštějí i elementární logiku, podobné jako to předvedla StB v Číhošti.

0 0
možnosti

Jediný hodnověrný způsob zjišťování počtu věřících (v dané církvi) představuje systém církevní daně zavedený např v Německu či Rakousku. Každý věřící starší 18let se musí registrovat a platit církvi daň, kterou muže církev inkasovat pod hrozbou exekuce. Tu daň platí po dobu registrace a samozřejmě může z církve vystoupit-deregistrovat se a přestat daň platit, ovšem pak není považován za věřícího.

Tento systém zamezuje uvádění hausnumer vycucaných prstů i lehkovážné zaškrtávání políčka jsem věřící v dotaznících.

1 0
možnosti
Foto

Paradoxně sokoro polovina daně zůstane za nehty finančáku... to jen tak na okraj. :-)

0 0
možnosti
Foto

Milý "bezvýhradný ateisto" - nezaškatulkovatelných jsou nás plné Čechy, Morava, Slezsko, Domažlicko, Valašsko, Vitorazsko...každý něčemu věří - zdravím Vás MilCe

1 0
možnosti
Foto

Oporou bezvýhradných ateistů bývá představa, která byla více či méně vštěpována už žákům základních škol od porážky demokracie v roce 48'- představa, že Boha či Bohy si vymysleli lidé, když začali dumat o hromech, blescích, bouřích a dalších roztodivnostech světa, kterým nemohli přijít na kloub. Samozřejmě nemám tušení, co si o hromobití myslí třeba jelen, gorila nebo slon a jestli si také představují nějakou vyšší či mocnou entitu, která je jednou děsí a jindy zas ukončí jejich strádání například prvním deštěm po období sucha.

Ateisté většinou zastávají nazor , že mystické zkušenosti jsou produkcí vžitých představ rozvíjených zjitřenou fantasií - v podstatě vlastním chtěním něco podobného a interesantního prožít. To ovšem částečně vyvracejí ty zkušenosti , kdy je člověku umožněno prožít něco zcela nečekaného a nechtěného. Takový prožitek může být i poučný, může být i velkolepě výpravný, dojemně krásný , třeba i vtipný, ale může obsahovat i nějaké varování či výstrahu, která může být pojata rovněž velkolepě a nezapomenutelně. Ateisté se na naše dávné pohanské předky a jejich votivní předměty dívají možná shovívavě s ohledem na absenci vědy, která až nedávno dokázala vyslat člověka do Nesmíru a mohla konstatovat, že ani tam Jurij Gagarin Boha nespatřil. I tento počin vědy možná v mnohých lidech pomáhá přidržet se představy, že staří pohané byli se svými rituály spíše souborem písní a tanců.

0 0
možnosti

Počet katolíkov celosvetovo vzrástol o šestnásť miliónov na dnešných 1,36 miliardy.

https://www.tyzden.sk/nazory/81647/vatikan-pocet-katolikov-stupol-o-16-milionov/

Na Slovensku neubudol počet veriacich, aj ja som veriaci a tiež som sa zapojil do výzvy, a nevyplnil som na protest kolónku vierovyznanie.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS